Alla prima ons tentje in de sneeuw schilderen

Tentje in de sneeuw, olieverf op papier 40 x 35 cm. Ella Looise
Alla prima ‘ons tentje in de sneeuw’ schilderen

Ik ga alla prima schilderen. Het heeft gesneeuwd en het Noorse winterlicht zet onze tent in een vreemd kleurrijk landschap. Deze sfeer vraagt om een spontane aanpak. In olieverf, verdund met terpentine, schilder ik op het olieverfpapier, 40 x 35cm met Ultramarijn, Mangaan Violet, Koningsblauw en Titaanwit. De vorm van de tent spaar ik uit.

 

Alla prima tentje in de sneeuw schilderenAlla Prima

Voor het ‘alla prima’ van dit werk schilder ik met een paletmes en een 5cm brede kwast. Ik meng de kleuren niet alleen op het palet, maar ook op het doek zelf via de nat-in-nat techniek. De basislaag zet ik op met de kwast, die ik ook gebruik als doezelaar. Daarna schilder ik veelal met het paletmes.

 

 

 

 

 

Paletmes en brede kwast

Met het paletmes breng ik dik en grof de diepste schaduwen aan met donkere verf direct uit de tubes. Voor de vorm van de bergen op de achtergrond gebruik ik Gebrande Omber. Voortdurend kijk ik naar de vormen die ik in de natuur zie en neem steeds een paar passen naar achteren om het geheel op het schilderij te overzien.

 

 

 

 

Alla prima ons tentje in de sneeuw schilderen

Sraffito

Met de zijkant van het paletmes schraap ik de nog natte verf van de lucht weer weg (sgraffito), zodat de onderliggende lagen weer zichtbaar worden. Dit wordt het vage bergachtige gebied op de achtergrond. Op de voorgrond smeer ik Omber Naturel voor de stenen bodemlaag.

 

 

Alla prima ons tentje in de sneeuw schilderen

Pagina's: 1 2

Leave a Reply