Atelier tafereeltje een dynamisch stilleven

Atelier tafereeltje, olieverf op doek, 30 x 24 cm

Atelier tafereeltje, een dynamisch stilleven, is een schilderij voor Atelier magazine nr. 187

Ik begin aan een huiselijk atelier-tafereeltje. Het theeglas staat centraal in het beeld op tafel, met de stoel er recht achter geplaatst. Dit vind ik een saai beeld. De compositie moet dynamischer; speelser met meer beweging.

 

 

 

 

 

Compositie

De beeldelementen; tafel, stoel, glas en verftube zijn nu op een andere manier in het beeldvlak neergezet. Deze ordening, de compositie, is een belangrijk onderdeel. Met de compositie kan je bepaalde elementen extra laten opvallen of interessante effecten bereiken.

 

 

 

 

Verftube

De verftube draai ik nog in een andere stand. Daarmee zie ik meer beweging in de tube en er is ook een betere weerspiegeling van de verftube in het theeglas, voor het bijzondere effect. Op een paneel, 30 x 24cm, zet ik het tafereeltje met omber naturel verdund met terpentijn op.

 

 

 

 

Beeldlijnen

Met de kleuren groene aarde en sienna naturel olieverf schilder ik het licht/donker effect (toon) op het paneel. De beeldlijnen zijn nu goed zichtbaar. (dit zijn de lijnen die echt zichtbaar zijn, of die je je met wat fantasie kunt voorstellen en waarmee de beeldelementen geordend zijn) De grote schuine lijn van de stoel wijst naar de verftube, de tube wijst weer schuin omhoog met een dynamische, en bewegelijke lijn.

 

 

Verf

Met paletmes en varkensharen kwasten maat 12 en 18 smeer ik de verf royaal op het paneel. De tafel en stoel met omber gebrand, sienna naturel, titaanwit en Italiaans bruin-rose. De thee met de kleuren cadmium geel, wit, sienna naturel en Italiaans bruin-rose.

 

 

 

 

Aandachtspunt

Het bijzondere effect van de verftube weerspiegeld in het glas is een belangrijk aandachtspunt in deze compositie. De verftube schilder ik tegelijkertijd met zijn weerspiegeling, zo heb ik de juiste kleuren aan mijn kwasten. De zilverkleur van de tube en theelepel meng ik met de kleuren zwart, wit en sienna naturel. Voor de schaduwen meng ik er nog phtaloblauw, kraplak en zwart bij.

 

 

 

Kijkrichting

De manier waarop je ogen over het werk gaan, de kijkrichting, en het aandachtspunt van de weerspiegeling van de verftube in het glas; het is niet saai. Nu ben ik tevreden over de compositie.

 

Leave a Reply