Breitner’s schetsboeken

Breitner’s schetsboeken, staan centraal op de tentoonstelling in het Stadsarchief van Amsterdam,
van 10 oktober 2014-1 februari 2015.

Breitner schetsboekGeorge Hendrik Breitner (1857-1923) gebruikte ze vrijwel elke dag. In zijn schetsboeken tekende Breitner zijn eerste indrukken als basis voor zijn schilderijen en aquarellen. Zo’n honderdtwintig schetsboeken zijn er bewaard gebleven. Op deze tentoonstelling wordt, voor het eerst, een ruime selectie daaruit getoond in relatie tot andere werken van de kunstenaar. Samen met het Rijksmuseum heeft het Stadsarchief onderzoek gedaan naar de schetsboeken en de rol die ze speelden in leven en werk van Breitner. Stap voor stap is nu te zien hoe hij met schetsen en foto’s tot zijn grote schilderijen en kleurrijke aquarellen kwam.

Breitner was  één van de eerste fotografen in Nederland. Hij schilderde zijn stadsscènes en stadsgezichten ook met gebruik van photoshop 🙂 liet dingen die hem niet bevielen weg.

 

2 Responses to Breitner’s schetsboeken

  1. Jeroen Pol 23/02/2015 at 23:50 #

    Dag Ella, ecuses dat ik zomaar binnen kom vallen, maar ik heb een schetsboekje van Breitner in mijn bezit gekregen uit een erfenis. Wat zou je me adviseren je hiermee te doen? groet, Jeroen

    • ella 24/02/2015 at 00:07 #

      Hi Jeroen, misschien ermee naar het Rijksmuseum? Groet van Ella

Leave a Reply