Erkend preparateur

Erkend preparateur mag ikErkend preparateur me nu noemen sinds ik het diploma Prepareren van dieren heb gehaald in sept.2015.

Het diploma van de Stichting Flora en Faunawet examens is goedgekeurd door de Minister van Economische Zaken.

Alles voor de kunst!

Erkend preparateur

Hoe gaat het opzetten van een dier in zijn werk?

Allereerst, het daadwerkelijke ‘opzetten’ van een dier is maar een onderdeel van een hele serie handelingen die als doel hebben het dode dier langdurig te kunnen behouden in zijn oorspronkelijke vorm. Vandaar dat we liever spreken over prepareren, een betere term om dit hele proces samen te vatten.
Bij het prepareren worden alle inwendige, bederfelijke delen vervangen door andere materialen, zoals kunstschuim, houtwol, watten en dergelijke. De preparateur doet dit meestal door aan de buik- of rugzijde een lengtesnede te maken.

De romp en hals worden nauwgezet nagemaakt. De schoongemaakte botten van de kop, poten en vleugels worden met ijzerdraad, watten en klei in de oorspronkelijke vorm gemodelleerd. In de oogkassen worden passende glazen ogen geplaatst. De grondig schoongemaakte huid wordt ingestreken met een stof die latere insectenvraat door bijvoorbeeld motten tegengaat. De vleugels, poten, staart en kop met hals en romp worden teruggestulpt en de buiksnede met naald en draad dichtgenaaid. Hierna begint het boeiende maar tijdrovende modelleren. Kleine correcties aan de vleugels en poten worden verricht, veren en veervelden worden goed gelegd en de staart wordt in de juiste houding gesteld. Vaak worden de naakte huiddelen zoals oogringen en poten bijgekleurd met penseel of airbrush.

Meestal wordt een dier opgezet op een ondergrond die overeenkomt met zijn natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld een nagemaakt stukje strand of een stronkje.

Het hoeft geen betoog dat het prepareren van een dier een tijdrovende aangelegenheid is die naast het vakmanschap van de preparateur, ook een grondige kennis van het dier en zijn natuurlijke omgeving vereist.

Nederlandse Vereniging van Preparateurs

Leave a Reply