Fossiel van een luis. Close up cochenille luis

Een fossiel van een luis

Een fossiel van een luis

Fossiel van een luis en olieverf maken

Een fossiel van een luis, olieverf schilderij, canvas, 24 x 30 cm. Karmijn rood is een pigment uit de 16e eeuw en wordt nog steeds gewonnen uit de Cochenille luis. Die luis ga ik schilderen met zijn eigen pigment.

Wat is pigment

Voor het kleuren van verf worden pigmenten gebruikt. Pigment is poeder dat uit kleine, onoplosbare, sterk gekleurde korrels bestaat. Pigmenten komen zowel synthetisch voor als natuurlijk. De natuurlijke pigmenten worden gewonnen uit b.v. mineralen, planten, en ook enkele dierlijke pigmenten; zoals sepia uit inktvis én de Cochenille luis.

De Cochenille luis

De Cochenille luis is een soort schildluis en wordt al eeuwenlang in Zuid-Amerika en Mexico op schijfcactussen gekweekt. Hiervoor zijn speciale cactusplantages aangelegd waar de luis zich voedt met het sap van de cactus. Het pigment wordt gewonnen uit het bloed van de vrouwtjes schildluis en uit de eitjes. Omdat er vooral veel kleurstof in de eitjes zit, worden de luizen vlak voordat ze hun eitjes leggen verzameld en gedood, waarna ze gedroogd, gemalen en gefilterd worden.

Deze‚ natuurlijke’ kleurstof zit trouwens ook in ons voedsel. Veel roze gekleurde toetjes, koekjes of snoepjes bevatten deze natuurlijke kleurstof Cochenille luis.
Een fossiel van een luis, houtskool<

Tekenen met houtskool

Voor dit schilderij koop ik een wit katoenen doek van 24x30cm, een pot High Solid Gel Gloss, en een zak Karmijn rood pigment.
Op internet zoek ik de Cochenilleluis op en teken deze groot met houtskool op het doek.
zie afb. 1
Tip: de houtskool lijn bij gebruik van een lichte kleur verf zoveel mogelijk uitgummen, zodat het gruis van de houtskool de kleur van de verf niet beïnvloedt.

Een fossiel van een luis, close up gel schilderenMet de gel schilderen

Een fossiel van een luis, kwast met gel

Een fossiel van een luis, met gelDe High Solid Gel die ik ga gebruiken, is in feite een dikke medium, een pasta die glans geeft en snel droogt én je kunt er flinke structuren mee maken. Met deze gel schilder ik royaal over de houtskool heen. Op de kwast neem ik een ruime klodder gel en schilder de pootjes en de segmenten van het lichaam apart en geef ook veel ruimte tussen deze delen. De kwaststreek laat ik soms goed zichtbaar staan en speel met de structuur van de verf zie afb. 2, 3 en detail foto afb. 4.

Tip: de kwast direct na gebruik goed reinigen met water en vloeibare zeep.

 

Een fossiel van een luis en
Zelf de olieverf maken

Pagina's: 1 2

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply