Portret 'Het meisje met het ijsje', olieverf schilderij

Het meisje met het ijsje

Het meisje met het ijsje, olieverf op doek, 50 x 60 cmHet meisje met het ijsje

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij, opzet

Het meisje met het ijsje is gepubliceerd in Atelier nr. 181.
Ze eet op een zonnige lentedag een ijsje. Ik maak een foto (want poseren is helaas geen optie). Dit kleurrijke moment; dat zonlicht, en het meisje met het ijsje dat ga ik in verf vertalen.

Palet

Na het kiezen van de kleuren spuit ik de olieverf aan de zijkanten van mijn palet op. Zo heb ik voldoende ruimte om in het midden te mengen.

Tip: Bij een vastzittende dop van de verftube deze even onder een hete kraan houden, daarna is de dop meestal gemakkelijk los te draaien.

Onderschildering

In horizontale strepen schilder ik de onderschildering met de kleur Indisch geel verdund met terpentine op een katoenen doek van 50x60cm. Ik gebruik hiervoor een brede platte kwast.

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij 2.

Tekening

Met houtskool teken ik over het Indisch geel het meisje met het ijsje. Door de stand van het hoofd let ik op de verkorting van de neus. Al schetsend zet ik de lijnen; wat me niet bevalt gum ik uit met kneedgum. Met het uitgummen is er enig kleurverlies van de onderschildering, maar dat is hier geen probleem (zie afb. 1).

De hand die het ijsje vasthoudt is groot uitgevallen, zie ik. Geweldig! Het ijsje wordt nu door iemand uit beeld vastgehouden, lijkt het (zie afb. 2). Kijk altijd flexibel naar je werk en laat het toeval toe als het iets toevoegt.

Tip: Kneed je gum, van binnen naar buiten, om weer ‚schone’ gum te krijgen.

Een hoofd tekenen

Er zijn voor het tekenen van een hoofd enkele handige basisregels, o.a: het hoofd heeft een omgekeerde eivorm, de spitse kant is de kin. En: tussen twee ogen past nog een oog.

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij 3.

Bij het natekenen van een plaatje of foto, breng je een 2-dimensionaal plaatje over op een 2-dimensionaal papier/doek. Je verbetert daarmee je handvaardigheid; de oog – hand coördinatie. Het is heel iets anders om het van 3-dimensionaal naar 2-dimensionaal over te brengen. Hier gaat het om het werkelijke zien. Het leren ZIEN vraagt om veel oefening! We hebben de neiging om dat wat we WETEN te tekenen en niet dat wat we ZIEN.

Tip: oefen eerst met de onderdelen van een gezicht. Vraag aan mensen uit je omgeving om een half uurtje te poseren en concentreer je dan alleen op een oor, een neus, mond of oog. Of ga zelf voor de spiegel zitten om je eigen hoofd te leren tekenen. Philip Akkerman, de kunstenaar die uitsluitend zelfportretten schildert, heeft zo jarenlang voor de spiegel gezeten.

Het meisje met het ijsje

Pagina's: 1 2

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply