Het model van de woensdagavond tekenles

Het model van de woensdagavond tekenles is mijn schilderij gepubliceerd in
Atelier nr. 185.

atelier #Haarlem

Op de begane grond van een zeventiende-eeuws grachtenpand zit mijn atelier. Daar geef ik ook teken-, en schilderlessen met 1x per maand modeltekenen. Het dertienjarige model van dat moment ging met een lolly in haar mond in de vensterbank van het atelier zitten; dat ga ik schilderen.

 

Tekening van het model van de woensdagavond tekenlesMet mijn pen maak ik een ruw schetsje om me te laten inspireren door de compositie en de toon, het licht/donker effect.
De gaten in de broek geven een speelse wending aan de lijn van de vensterbank zie ik, en de benen vallen deels weg bij de donkere lambrizering, daardoor trekken de lichte schoenen de aandacht. Spannend.

 

Van de rol olieverfpapier, de rol staat nog naast het schilderij (zie foto 1) knip ik het formaat 74,5 x 96cm uit, en teken het model met houtskool in snelle losse streken. Als hulpmiddel is het handig bij het tekenen om uit te gaan van de basisvormen (vierkant, rechthoek, circel, etc.). Bij de hand is de cirkel nog te zien die ik hier gebruikt heb.

 

Het model van de woensdagavond tekenles

Pagina's: 1 2

Leave a Reply