Lust voor het oog, iPad tekening vrouw

Lust voor het oog, rechter paneel

Lust voor het oog, rechter paneel, 7. liggende figuur

Schilderij linker paneel; vogel

De liggende figuur heb ik met de achtergrondkleur mee geschilderd (zie afb. 7). Om meer spanning in het schilderij te brengen, voeg ik Vleesoker toe over de achtergrond. En met de achterkant van mijn kwast kras ik er een huis in, deze subtiele harde krassen laten de diepte en rust verdwijnen.
Met een paar platte varkensharen kwasten in verschillende diktes (van 10 t/m 24) schilder ik aan de vogel. Als voorbeeld gebruik ik een watersnip foto geplukt van internet. Een aantal dagen smeer ik er steeds een paar veren bij of corrigeer.

Lust voor het oog, rechter paneel, 8. watersnip close

Eerst zet ik de donkere kleur (Rauwe Omber) losjes neer, met daarnaast en er overheen de lichtere kleuren: Rauwe Sienna, Vleesoker en Titaan wit, puur of gemengd met elkaar (zie afb. 8).

Voor de poten is Indisch Geel-Oranje gebruikt. Ze moeten in het water staan en voilà daar wordt voor gezorgd, er is een dikke vette verfstreek getrokken (zie afb. 9).  Het linkerpaneel (zie afb. 10).

Tip: Met de platte kwast heb je twee maten verfstreken bij de hand; de brede verfstreek met de platte kant én de zijkant voor de dunnere lijn.

Lust voor het oog, rechter paneel, 9. water

 

Lust voor het oog, rechter paneel, 10. linkerpaneel

Lust voor het oog, rechter paneel, 13

 

Lust voor het oog, rechter paneel;
vrouw

Lust voor het oog, rechter paneel, 11. vrouwOver de vrouw poets en wrijf ik met keukenpapier de huid in met Goud-Groen en boen de lichte plekken uit met het keukenpapier gedoopt in het oplosmiddel (zie afb. 11). De houtskool lijnen blijven onder de verf soms zichtbaar. Ik schilder bij de oude man en het haar van de vrouw met dezelfde kleuren als die van de watersnip.
Lust voor het oog, rechter paneel, 12. hemdjeVoor het kanten randje van het hemd gebruik ik de dikte van de verf (zie afb. 12).
Het rechterpaneel (zie afb. 13).

Bij beide schilderijen voeg ik voor donkere plekken Ultramarijn Blauw toe, soms gemengd met Rauwe Omber: b.v. de pupil, donkere veren, aders van de hand, schaduw haarlint.
Tip: Telkens een paar passen achteruit om te zien waar je mee bezig bent.

GEBRUIKTE MATERIALEN:
Old Holland: Indisch Geel-Oranje, Napels Geel Donker, Vleesoker, Oudt Hollands Goud-Groen,
Rauwe Sienna Licht
Haarlemmer Olieverf: Ultramarijn Blauw, Rauwe Omber, Titaanwit!
Winsor & Newton: Liquin,
Zest-it, iPad.

 

 

 

 

Pagina's: 1 2

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply