Paparazzi stilleven, olie eitempera schilderij

Paparazzi stilleven. Stilleven olie eitempera schilderij van Paparazzi met bal. Onze hond is geschilderd in de olie eitempera techniek en is 120x80cm groot.Paparazzi stilleven, olie eitempera schilderij,  waar ik nu aan werk.

Paparazzi stilleven. Het schilderij gaat over onze hond, een cocker spaniel, die 14 februari 13 jaar is geworden. Hij is ziek en wordt iedere dag slechter….Morgenochtend schilder ik nog verder aan het rechter oor en er moeten nog witte haren bij.

Paparazzi stilleven, olie eitempera op canvas, 120 x 80 cm

Ei- olie tempera (recept van Vermolen De Kat)

Ingrediënten:
• eigeel
• standolie
• pigment

1. Emulgeer de olie in het eigeel door met kleine beetjes de olie in het eigeel te roeren.
2. Meng het middel met pigmentpasta (zie algemene aanbevelingen).

Tips en Kenmerken:
•Eigeel kan tot 7 keer zijn eigen volume aan olie opnemen terwijl het waterverdunbaar blijft.

Update: Hier is het schilderij Paparazzi met bal klaar

Algemene aanbevelingen

Pigmentpasta’s
Droog pigment met een of ander bindmiddel mengen levert meestal geen kwalitatief goede verf op. Pigmentdeeltjes blijven aan elkaar plakken en sluiten lucht in. De verflaag die men verkrijgt is dan poreus en zwak. Bij de luchtinsluitsels begint na het drogen de verflaag meestal ook te craqueleren. Ook zal deze verf geen optimale kleur vertonen. Daarvoor is het nodig dat alle pigmentdeeltjes los van elkaar in het bindmiddel zijn verdeeld (gedispergeerd). Voor verven op waterbasis is het aan te bevelen om het pigment van te voren met water aan te wrijven tot een soort tandpasta dikte. Met deze pigmentpasta kan met anderhalf tot twee delen eigeel een ei-temperaverf gemaakt worden of met twee tot drie delen acrylbinder een acrylverf. Synthetisch organische pigmenten kunnen het water afstoten. Dan zal toevoeging van wat alcohol helpen om deze pigmenten tot een pasta te maken. Pigmentpasta’s zijn in afgesloten potten lang houdbaar en kunnen in kwaliteit in de tijd zelfs toenemen. Een aantal pigmenten, met name de aardpigmenten kunnen gaan schimmelen. Toevoeging van een etherische olie zoals spijkolie zal dit tegengaan.

Pigment met olie aangewreven is in feite ook een pasta. Afhankelijk van het soort pigment zullen er nog hulpstoffen nodig zijn om er een goed verwerkbare olieverf van te maken. Voor zelfbereide olieverf is een verdunningsmiddel als gomterpentijnolie of een geschikt medium meestal voldoende.

Leave a Reply