Plein air kiekjes van de vakantie

Plein air kiekje van de vakantie geschilderd; Man in de moestuin

In de vakantie schilder ik plein air kiekjes.

Sappige groene kleuren zie ik om me heen. Het is voorjaar, mooi weer en ik heb vakantie. Langs de dijk is een man de grond van zijn moestuin aan het bewerken; dat ga ik schilderen.
De schilderkoffer met papier heb ik altijd bij me, want een schilderend verslag van de vakantie vind ik veel leuker dan foto’s en daarnaast houd ik door het tekenen en schilderen mijn schilderhand soepel.

Papier

Thuis bereid ik het papier al voor. Van grote vellen Fabriano, 70x100cm, 200 gram,vouw en scheur ik het papier in handzame maten, ong. 32x25cm. Daarna smeer ik de velletjes in met een brede kwast met Gesso, een krijtondergrond, om het geschikt te maken voor olieverf. De olie trekt niet in het papier door de dunne filmlaag van de Gesso. Als papierhouder gebruik ik een houten plankje en zet het papier op het plankje vast met twee metalen clips.
Plein air schilderkoffer

Schilderkoffer

In de schilderkoffer zitten tubes acrylverf, olieverf, terpentine, paletmes, een stuk of acht platte- en ronde varkensharen kwasten in diverse maten, en twee brede kwasten. Verder een keukenrol of wc papier, twee lege blikjes voor het water en de terpentine, twee synthetische vaatdoekjes, een lege petfles om de ‘vuile’ terpentine in te gieten, een stuk aluminium folie om de verf af te dekken bij warm weer tijdens een pauze, en een tuin kniematje waar ik op zit. (zie afb. 1 en afb. 2)

Plein air kiekjes van de vakantie

Pagina's: 1 2

1 Comment

Leave a Reply