Plein air kiekjes van de vakantie

Opzet man in de moestuin

Opzet met acryl en houtskool afb. 3Met acrylverf Groene aarde zet ik de basislaag neer met een brede platte varkensharen kwast. De acrylverf is op waterbasis en gebruik ik omdat ze snel droogt. Met houtskool schets ik het tafereel dat ik zie en om meer spanning in het beeld te krijgen, besluit ik een deel van mij, mijn schoen, erbij te tekenen. (zie afb. 3 en 4) De volgende lagen schilder ik met olieverf (de vet over mager regel).
Plein air kiekjes van de vakantie, afb. 5

Paletmes

Ik gebruik geen palet. De olieverf smeer ik rechtstreeks uit de tube op het paletmes en ook meng ik de verf direct op het papier.Tijdens het schilderen, let ik vooral op toon (licht/donker). De aarde en de schoen zijn met Oudt Hollandse oker, Gebrande sienna en Gebrande omber geschilderd. De vele groenen zijn een  combinatie van Winsor lemon met Koningsblauw of Ivoorzwart met tenslotte nog een paar streken Viridian erbij. Met het paletmes schilder ik snel en losjes en de basiskleur Groene aarde, de acrylverf, blijft vaak zichtbaar. (zie afb. 5). De horizontale lijnen trek ik met de punt van het paletmes en met de platte kwast nr. 8 breng ik meer de gedetailleerde streken aan. (zie afb. 5)

Plein air kiekjes van de vakantie, afb. 4

Boompje

Er staat ook een boompje links van de man. Het boompje irriteert me. Het verstoort de compositie; de man moet het aandachtspunt zijn. Ik schilder het simpel weg en ben tevreden over het effect. Dat is nu de vrijheid van de kunstenaar 🙂 (zie afb. 6 en 7)
Tip: plein air vakantie kiekjes schilderen is ook een fijne manier om je eigen handschrift, je eigen stijl, te ontwikkelen.

 

 

 

 

Pagina's: 1 2

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

1 Comment

Leave a Reply