Now Reading
Alla prima geschilderd; koeien in Hollands landschap

Alla prima geschilderd; koeien in Hollands landschap

Alla-prima-geschilderd, nat in nat schilderen, Landschap en Koeien tekenen en schilderen

Deze koeien in het Hollands landschap  ‘alla prima’ geschilderd (nat in nat schilderen) met olieverf op canvas board van 30 x 40 cm. Koeien vind ik leuk om te tekenen en te schilderen, ze hebben een goed zichtbare botten structuur.

Koeien tekenen

Het echte ZIEN

Bij het koeien tekenen zijn de zichtbare botten structuur en vooral de vlekken in de vacht van de koeien erg af te leiden.  Op schilderles blijkt dát vaak een probleem bij cursisten te zijn. Zowel bij kinderen, tieners als volwassenen. Ze raakten duidelijk in verwarring bij wat ze ‘denken’ te zien. Het vereist extra aandacht bij het zien; het letterlijke zien, waarbij de hersenen niet ‘mee babbelen’. Ik raad aan om eerst de grote vormen bij het koeien tekenen aan te pakken.

Video schilderles ‘landschap met molen schilderen’

Alla prima koeien, canvas board 40 x 30cm

Het alla prima is ‘nat-in-nat’ schilderen, een schildertechniek, waarbij nieuwe verf wordt toegevoegd aan nog natte verflagen, bovendien wordt het schilderij met deze techniek in korte tijd geschilderd.

Plein air schilderen in olieverf

Omdat ik onderweg buiten soms weinig tijd heb, gebruik ik daarom deze Alla Prima schildertechniek vaak als ik Plein-air schilder, waarbij de kleuren behalve op het palet ook op het schilderij worden gemengd en nat tegen en over elkaar gezet. Ik bouw het schilderij op uit één verflaag en schilder het ‘klaar’ als de verf nog nat is. De verf gebruik ik puur uit de verftube.

Schilderles Winterse landschappen

Olieverf schildertechnieken

Dit zijn de drie schildertechnieken die ik vaak gebruik.

See Also

  • Alla prima – deze techniek waarbij ik de kleur verf behalve op het palet, vooral op het schilderdoek meng. Het schilderij is doorgaans in één sessie gereed. Zoals hier in video 6 uit de serie Witte kleding schilderen
  • Glaceertechniek – de verf breng ik telkens in dunne lagen met een zacht penseel aan, waarbij ik vaak transparante of semi transparante verf gebruik. Let er wel altijd op dat de laag droog moet zijn voor de volgende laag erover heen gezet kan worden.
  • Meerdere lagen

Een koeien schilderij muurschildering en ook nog dit koeien schilderij en de gepubliceerde schilderles: Kijk een Koe schilderij.

Ella Looise | Schilderijen

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel