Alla-prima-geschilderd. Landschappen

Alla prima geschilderd; koeien in Hollands landschap

Deze koeien in het Hollands landschap  ‘alla prima’ geschilderd met olieverf op canvas board van 30 x 40 cm. Koeien vind ik leuk om te schilderen, ze hebben een goed zichtbare botten structuur.

Het zien

Daarnaast vraagt het, door de vlekken in de vacht, extra aandacht bij het zien; het letterlijke zien, waarbij de hersens niet ‘meebabbelen’.
Nog meer koeien en evenals deze koeien schilderijen.

Alla-prima-geschilderd. Landschappen

Alla prima koeien, canvas board 40 x 30cm
€950,– incl btw.

Het alla prima is ‘nat-in-nat’ schilderen, een schildertechniek, waarbij nieuwe verf wordt toegevoegd aan nog natte verflagen, bovendien wordt het schilderij met deze techniek in korte tijd geschilderd.

Plein air schilderen in olieverf

Omdat ik onderweg buiten soms weinig tijd heb, gebruik ik daarom deze Alla Prima schildertechniek vaak als ik Plein-air schilder, waarbij de kleuren behalve op het palet ook op het schilderij worden gemengd en nat tegen en over elkaar gezet. Ik bouw het schilderij op uit één verflaag en schilder het ‘klaar’ als de verf nog nat is. De verf gebruik ik puur uit de verftube.

Olieverf schildertechnieken

Dit zijn de drie schildertechnieken die ik vaak gebruik.

  • Alla prima – deze techniek waarbij ik de kleur verf behalve op het palet, vooral op het schilderdoek meng. Het schilderij is doorgaans in één sessie gereed.
  • Glaceertechniek – de verf breng ik telkens in dunne lagen met een zacht penseel aan, waarbij ik vaak transparante of semi transparante verf gebruik. Let er wel altijd op dat de laag droog moet zijn voor de volgende laag erover heen gezet kan worden.
  • Meerdere lagen (multi-layered)

Leave a Reply