Now Reading
Alla prima ons tentje in de sneeuw schilderen

Alla prima ons tentje in de sneeuw schilderen

Plein air schilderijen. Nat in nat schilderen, Tentje in de sneeuw
Nat in nat schilderen. Tentje in sneeuw opzet
Tentje in de sneeuw.
Nat in nat schilderen. Tentje in de sneeuw. Scraffito
Tentje in de sneeuw
View Gallery
Nat in nat schilderen. Tentje in sneeuw opzet

Alla prima ons tentje in de sneeuw, nat in nat schilderen. Het heeft gesneeuwd en het Noorse winterlicht zet onze tent in een vreemd kleurrijk landschap. Deze sfeer vraagt om een spontane aanpak. In olieverf, verdund met terpentine, schilder ik op het olieverfpapier, 40 x 35cm met Ultramarijn, Mangaan Violet, Koningsblauw en Titaanwit. De vorm van de tent spaar ik uit.

Andere Schilderles Publicaties

Ella Looise | Schilderijen

Alla Prima (nat in nat) schilderen

Voor het ‘alla prima’ van dit werk schilder ik met een paletmes en een 5cm brede kwast. Ik meng de kleuren niet alleen op het palet, maar ook op het doek zelf via de nat-in-nat techniek. De basislaag zet ik op met de kwast, die ik ook gebruik als doezelaar. Daarna schilder ik veelal met het paletmes.

Schilderles Pioenrozen

Paletmes en brede kwast

Met het paletmes breng ik dik en grof de diepste schaduwen aan met donkere verf direct uit de tubes. Voor de vorm van de bergen op de achtergrond gebruik ik Gebrande Omber. Voortdurend kijk ik naar de vormen die ik in de natuur zie en neem steeds een paar passen naar achteren om het geheel op het schilderij te overzien.

Schilderles video ‘Landschap met molen schilderen’

Sgraffito

Met de zijkant van het paletmes schraap ik de nog natte verf van de lucht weer weg (sgraffito), zodat de onderliggende lagen weer zichtbaar worden. Dit wordt het vage bergachtige gebied op de achtergrond. Op de voorgrond smeer ik Omber Naturel voor de stenen bodemlaag.

Alla prima (nat in nat) ons tentje in de sneeuw schilderen

Sneeuw schilderen

Met het lichtblauwe mengsel (eerder uit de lucht geschraapt en op mijn palet bewaard), schilder ik de sneeuw op de stenen laag. Later komt er her en der de lila kleur van de laaghangende nevel uit de lucht over. Met de brede platte kant van het paletmes sleep ik ook wat Titaan witte sneeuw over de (droge!) Gebrande Omber bergen, waarbij er iets medium is toegevoegd bij het Titaan wit (vet over mager regel).

Winterse landschappen op schilderles atelier #Haarlem.

Tent schilderen

Om een heldere lichte kleur groen te krijgen, heb ik de vorm van de tent uitgespaard in de basislaag; het wit van het olieverfpapier helpt mee. Ook smeer ik voor de groene weerschijn met Zinnober Groen Licht in de sneeuwlaag bij de tent.

See Also

Tentje in de sneeuw

Bij alla prima zijn de kwaststreken en de sporen van het paletmes in het eindresultaat goed te zien.

TIP: Wees met deze techniek niet bang om “fouten” te maken; ga onverschrokken voor de grove streek en het brede gebaar. Laat het toeval in je werk toe.

Andere Alla prima (nat in nat schilderen) schilderijen: koeien in Hollands landschap en ook video 6 uit de schilderles, Witte kleding

Tentje in de sneeuw, olieverf op papier, 40 x 35 cm

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel