Now Reading
Amedeo Modigliani de kunstschilder en beeldhouwer

Amedeo Modigliani de kunstschilder en beeldhouwer

Modigliani kunstschilder en beeldhouwer
View Gallery

Amedeo Clemente Modigliani (1884 Livorno – 1920 Parijs) is kunstschilder en beeldhouwer en hij behoort nu tot de populairste kunstenaars van de 20e eeuw. Modigliani heeft zo’n 400 portretten geschilderd en honderden tekeningen gemaakt. Zijn werk hangt in belangrijke musea en zijn beelden komen zelden in de verkoop. Doordat verzamelaars ze niet verkopen.

Ella Looise | Schilderijen

Amedeo Modigliani

‘Modigliani heeft de kunstacademies van Venetië en Florence bezocht, voordat hij naar Parijs ging. Daar schilderde hij in zijn eerste Parijse tijd uitsluitend kleine portretten met dunne verf. Waarbij hij soms op zeer grof linnen, maar vaak ook op glad karton schilderde.

De resultaten deden ons hier en daar aan Toulouse-Lautrec denken. Of in hun grijs-groene totaliteit aan het werk van Whistler. Ze leken mij toen hoogst interessant en kunstzinnig.

Portret geschilderd met de techniek van de Oude Meesters

Modigliani en zijn gekleurde vernissen

Om aan deze schilderingen diepte en doorzichtigheid te verlenen, bracht Modigliani hierover na droging zodanig gekleurde vernissen aan, dat zo’n werkstuk soms met tien lagen bedekt was. Door zijn doorzichtige goudkleurige tint doet het me soms aan de werken van oude meesters met hun schildertechnieken denken.

Tekentechniek van Modigliani

De wijze waarop hij tekende, boeide mij ten zeerste. Hij placht op dun papier naar het leven te tekenen. Echter voltooide het vel papier niet, maar legde een nieuw wit vel eronder met daarop grafiet papier. Vervolgens calqueerde hij de oorspronkelijke tekening zeer eenvoudig door, hetgeen zelden mislukte, maar vaak mooie resultaten te zien gaf.’

See Also
Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Bron: Ludwig Meiner, ‘Erinnerungen an Modigliani’ uit het boek: Wie sie einander sahen.

Mooi artikel —–> Modigliani schilder van tederheid

Teken- en schilderles Atelier #Haarlem

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2023 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel