Now Reading
Atelier tafereeltje een dynamisch stilleven

Atelier tafereeltje een dynamisch stilleven

Atelier tafereeltje, een stilleven
verftube schilderles theeglas en verftube
schilderles theeglas en verftube
View Gallery
verftube schilderles theeglas en verftube

Atelier tafereeltje, een stilleven schilderles met theeglas en verftube op atelier #Haarlem. Een Olieverf schilderij en schilderles geschilderd en gepubliceerd in het blad Atelier magazine nr. 187. Ik begin aan een huiselijk atelier tafereeltje. In eerste instantie zet ik het theeglas centraal in het beeld op tafel, met de stoel er recht achter geplaatst. Omdat ik het een saai beeld vind, moet ik het veranderen. De compositie moet dynamischer; speelser met meer beweging. 

Andere Schilderles Publicaties

Atelier tafereeltje, schilderles met theeglas en verftube

Compositie van het tafereeltje

De tafel en stoel met het theeglas en verftube zijn nu op een andere manier in het beeldvlak neergezet. Deze nieuwe ordening, deze compositie bevalt me goed!. Compositie is een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Met de compositie kan je bepaalde elementen extra laten opvallen of  interessante effecten bereiken.

Verftube weerspiegeling

De verftube draai ik zelfs nog in een andere stand. Daardoor zie ik meer beweging en is er ook een betere weerspiegeling van de verftube in het theeglas; voor het bijzondere effect. Op een paneeltje van 30 x 24cm, zet ik het tafereeltje met de verfkleur Omber Naturel verdund met terpentine (White Spirit) op.

Het Droste effect, Haarlemse zonnebloemen

Dynamische beeldlijnen

Met de kleuren Groene Aarde en Sienna Naturel olieverf schilder ik het licht/donker effect (toon) op het paneel. De beeldlijnen zijn nu goed zichtbaar. De grote schuine lijn van de stoel wijst naar de verftube, de tube wijst weer schuin omhoog met een dynamische, en bewegelijke lijn.

Andere Stilleven schilderijen in olieverf

Olieverf kleuren

Met paletmes en wree varkensharen kwasten, maat 12 en 18, smeer ik de verf royaal op het paneeltje. Voor de tafel en stoel gebruik ik de verfkleuren Omber gebrand, Sienna naturel, Titaanwit en Italiaans bruin-rose. Voor het schilderen van de thee gebruik ik de kleuren Cadmium geel, Titaanwit, Sienna naturel en Italiaans bruin-rose. In het artikel Olieverf voor beginners en gevorderden staat een uitgebreide informatie over hoe met olieverf schilderen.

Het schilderij bouw ik in meerdere lagen op. In iedere nieuwe laag gebruik ik een iets vettere samenstelling van de olieverf. Zoals de Vet over mager regel het voorschrijft.

Atelier tafereeltje, olieverf op doek, 30 x 24 cm

Aandachtspunt verftube spiegeling

Het bijzondere effect van de verftube spiegeling in het theeglas is een belangrijk aandachtspunt in deze compositie. De verftube schilder ik tegelijkertijd met zijn weerspiegeling, zo heb ik de juiste kleuren aan mijn kwasten. Voor de zilverkleur van de tube en ook voor de theelepel meng ik met de kleuren Ivoorzwart, Titaanwit en Sienna naturel. Voor de schaduwen meng ik er nog Phtaloblauw, Kraplak en Zwart bij.

See Also
Leren van de meester Frans Hals

Hoe maak je je eigen olieverf

Kijkrichting, schilderles theeglas en verftube

Tenslotte is de manier, waarop je ogen over het werk gaan belangrijk. De kijkrichting en het aandachtspunt van de spiegeling van de verftube in het glas. Het is niet saai. Nu ben ik tevreden over de compositie van dit Atelier tafereeltje.

Ander tafereeltje is Kopje Koffie op Perzisch tapijtje

Ella Looise | Schilderijen

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel