kop boommarter taxiderrie

Boommarter taxidermie

kop boommarter taxidermieBoommarter taxidermie, vandaag de boommarter uit zijn spelden gehaald. Dit dier vind ik reuze interessant om op te zetten, want de marterhaar penselen, die ik bij mijn olieverf schilderijen gebruik, worden van zijn staart gemaakt.

Boommarter taxidermie, en marterhaar penselen

Marterhaar penselen

Marterharen penselen zijn penselen gemaakt van verschillende soorten van de wezelfamilie. Alleen het haar van de staart is geschikt als penselenhaar. Van al het zachte haar is marterhaar het best en van alle marterharen is de Kolinsky marter de top. Dit haar is bijzonder sterk en veerkrachtig, het komt steeds terug in een mooie punt en heeft een groot vochtopnamevermogen. Marterhaar wordt vooral gebruikt voor olieverf, eitempera, aquarel en inkt.

 

Runderhaar penselen

Runderhaar penselen worden uitsluitend gemaakt van de lange haren aan de voorzijde van de oren. Het is even sterk en veerkrachtig als marterhaar maar het loopt niet in zo’n mooie punt uit., daarom wordt het meestal gebruikt voor penselen met een recht of afgerond uiteinde in plaats van een scherpe punt. Runderhaar is ook lang en dat geeft, in combinatie met de veerkracht, een penseel waarmee men lange vloeiende streken kan maken die zowel qua dikte als qua richting goed te beheersen zijn. Runderhaar kan je voor alle verfsoorten gebruiken, en is bovendien voordeliger dan marterhaar.

Eekhoornhaar penselen

Eekhoornhaar penselen worden vervaardigd van de staart van de eekhoorn. De Petit Gris (kleine grijze) eekhoorn is tegenwoordig een beschermde diersoort en daarom worden de eekhoorhaarpenselen gemaakt van de staart van de Canadese en van de Russische ” blauwe kasan” eekhoorn. Eekhoorhaar is veel zachter dan marterhaar en moeilijker te hanteren, omdat het haar weinig veerkrachtig is. Daarentegen heeft eekhoornhaar het grootste vochtopnamevermogen van alle haarsoorten waardoor je het heel goed kunt gebruiken voor aquarel en inkt.

Varkenshaar penselen

Varkenshaar penselen zijn hardharige penselen. Uitsluitend het varkenshaar dat boven de ruggewervel groeit is geschikt voor het penseel. Deze haren zijn sterk en veerkrachtig en ze lopen in een punt uit. Die punt is nogal ongewoon omdat die zelf uit verschillende kleine puntjes bestaat, dit noemen we de “bles”. Hierdoor neemt dit haar enorm veel verf op maar de vochtopname is gering. De streek van herkomst bepaald de kwaliteit en de prijs van het varkensharen penseel.. Varkenshaar penselen kan je voor acryl- en voor olieverf gebruiken.

Synthetische penselen

Synthetisch haar is gemaakt naar het voorbeeld van marterhaar en varkenshaar, het heeft een taps toelopende vezel die de structuur van natuurlijk haar imiteert. Deze betere kwaliteiten polyestervezel vinden we onder de benaming “selected filament”. Naast het verschil in kwaliteit onderscheiden de filamenten zich ook in slappe of stevige haarsoorten.
Het stevige synthetische haar kan je vooral gebruiken voor acrylverf omdat het bestand is tegen veelvuldig reinigen en het vermogen heeft om pasteuze verf vast te houden. De Van Beek filament Pro, de tandami mangoest filament en de Da Vinci topacryl kan je ook goed gebruiken voor olieverf. Je kan deze wat slappere soorten synthetisch haar gebruiken voor aquarel, gouache, plakkaat en inkt.

Een regel die doorgaans goed toepasbaar is om voor olieverf natuurlijke penselen te gebruiken en voor acryl kunstvezelpenselen.

Comments are closed