Breitner's schetsboeken

Breitner’s schetsboeken worden tentoongesteld

Breitner’s schetsboeken, staan centraal op de tentoonstelling in het Stadsarchief van Amsterdam,van 10 oktober 2014-1 februari 2015.

Breitner's schetsboeken
Breitners’s schetsboeken

Breitner’s schetsboeken

George Hendrik Breitner (1857-1923) gebruikte ze vrijwel elke dag. Dat blijkt uit zijn schetsboeken. Breitner tekende zijn eerste indrukken als basis voor zijn schilderijen en aquarellen. Zo’n honderdtwintig schetsboeken zijn er bewaard gebleven.

Tentoonstelling Breitner’s schetsboeken

Op deze tentoonstelling wordt, voor het eerst, een ruime selectie daaruit getoond in relatie tot andere werken van de kunstenaar. Samen met het Rijksmuseum heeft het Stadsarchief onderzoek gedaan naar de schetsboeken en de rol die ze speelden in leven en werk van Breitner. Daarin is Stap voor stap te zien hoe hij met schetsen en foto’s tot zijn grote schilderijen en kleurrijke aquarellen kwam.

Plein air

Breitner was een tijdgenoot van Van Gogh en net als Van Gogh schilderde hij buiten. Zoals stadsscènes en stadsgezichten en plein air. Zij konden buiten schilderen, omdat In hun tijd de verftube op de markt was gekomen, dus was de olieverf makkelijk mee te nemen naar buiten 🙂
Hier een plein air stadsscène schilderij van mij.

Fotograaf en schilder

Breitner was  één van de eerste fotografen in Nederland. De foto’s gebruikte hij op zijn atelier voor zijn schilderijen, Hij gebruikte zelfs ‘photoshop’ :-), want liet dingen die hem niet bevielen weg.

Tijdgenoot en vriend Isaac Israëls

Breitner wordt samen met Isaac Israels gerekend tot de stroming van het Amsterdamse impressionisme. Ze waren vrienden en gingen veel met elkaar om.

Breitner's schetsboeken. Compositie

Compositie

Dat blijkt ook uit de overeenkomsten in de compositie van hun schilderijen. De geschilderde figuren lijken buiten het kader van het schilderij verder te gaan; ze staan gedeeltelijk op het schilderij. Daardoor ontstaat het effect van een korte, niet-geposeerde momentopname.
Een andere schilder die helemaal vanuit compositie dacht en schilderde, was Francis Bacon.

2 Comments

Leave a Reply