Chromatische kleuren

Chromatische grijzen mengen met de kleuren rood, geel, blauw en wit

Met de vier kleuren rood, geel, blauw en wit meng ik heel veel chromatische grijzen. Deze grijzen gebruik ik vaak, zoals hier bij ‘een dochter voor Frans Hals‘ en ook bij de online schilderles ‘hoe de ogen schilderen van Katrien‘ of ‘details schilderen, video 8 Portret van het Meisje.

In deze video van Winsor & Newton  laten ze zien hoe je chromatische grijzen mengt. Hoe een groot aantal kleuren met de kleuren ultramarijn blauw, winsor lemon, cadmium rood en titaan wit gemengd kunnen worden.

Chromatische kleuren

Chromatische grijzen mengen met de verf kleuren rood, geel, blauw en wit

Chromatische en achromatische kleuren

Achromatische kleuren zijn kleuren zonder kleurtoon zoals wit, grijs en zwart. Chromatische zijn kleuren met een kleurtoon.

Kleurtoon

Kleurtoon wil zeggen: de eigenschap van kleur, waaraan ze haar naam ontleent. De kleuren wit, zwart en grijs. Dat zijn eigenlijk niet-kleuren. Dit drietal niet-kleuren speelt een belangrijke rol bij de grijsmengingen, de grijswaarde en de kleurwaarde van een kleur.

Bijvoorbeeld; wanneer ik bij de kleur rood  de kleur wit toevoeg, dan wordt de kleur rose. En naarmate ik meer wit toevoeg, wordt het rose lichter en lichter; daarmee verandert de kleurtoon. En wanneer ik bij dezelfde kleur rood de kleur zwart toevoeg, dan wordt de kleur -naarmate er meer zwart wordt toegevoegd- donkerder.

Online Atelier

Mijn schilderles kennis deel ik ook met veel plezier in video’s en gepubliceerde schilderlessen, via mijn schilder blogs en ook sinds januari 2021 in mijn Online Atelier samen schilderen sessies voor iedereen.

Video schilderlessen

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters? Dat is mogelijk met mijn video schilderlessen Portret van het Meisje, geschilderd met de schildertechnieken van de Oude Meesters. Bovendien is er voor wie graag extra hulp bij het schilderen wil, een online schildercursus van het Portret.

Leave a Reply