Chromatische kleuren

Chromatische grijzen mengen met de kleuren rood, geel, blauw en wit

Met de vier kleuren rood, geel, blauw en wit kan je heel veel chromatische grijzen mengen.

In deze video van Winsor & Newton  laten ze  HIER  zien, hoe een groot aantal kleuren met de kleuren ultramarijn blauw, winsor lemon, cadmium rood en titaan wit gemengd kunnen worden.

Chromatische kleuren

Chromatische grijzen mengen met de verf kleuren rood, geel, blauw en wit

Chromatische en achromatische kleuren

Achromatische kleuren zijn kleuren zonder kleurtoon zoals wit, grijs en zwart. Chromatische zijn kleuren met een kleurtoon.

Kleurtoon

Kleurtoon wil zeggen: de eigenschap van kleur, waaraan ze haar naam ontleent. Je las reeds over de kleuren wit, zwart en grijs. Dat zijn eigenlijk niet-kleuren. Dit drietal niet-kleuren speelt een belangrijke rol bij de grijsmengingen, de grijswaarde en de kleurwaarde van een kleur.

Bijvoorbeeld; wanneer ik bij de kleur rood  de kleur wit toevoeg, dan wordt de kleur rose. En naarmate er meer wit wordt toegevoegd, wordt het rose lichter en lichter; daarmee verandert de kleurtoon. En wanneer ik bij dezelfde kleur rood de kleur zwart toevoeg, dan wordt de kleur -naarmate er meer zwart wordt toegevoegd- donkerder.

Bovendien wordt de basiskleur puur genomen en wordt er niets aan toegevoegd, met andere woorden: honderd procent van één kleur, dan wordt het begrip verzadiging gebruikt.

Comments are closed