De onderschildering deel één van de Oude Meesters Video 5

Video schilderen aan het Portret van het Meisje. Portret schilderles video 5. Over het droge doodverf portret uit ‘les 4 de Doodverf schilder ik de onderschildering deel één, een Oude Meesters schildertechniek. 

In deze aflevering werk ik aan de compositie en het volume in het schilderij.

Materialen

  • Titaanwit
  • Venetiaansrood
  • Gele oker
  • Beenderzwart (Ivory black)
  • Runderharen penselen
  • Varkensharen penselen

Video. De onderschildering deel één van de Oude Meesters schilderles, Portret van het Meisje #5

Portretten

Huidkleur

Voor de huidkleur meng ik een klein beetje geel bij (iets met rood getint) wit. En breng deze mix aan op de lichtste plekken van het gezicht; het voorhoofd, de wang, kin en oorbel. De olieverf gebruik ik puur uit de tube, er is geen medium nodig.

De huidkleur bij het Portret van Koos, shagje rollen

Haar en schaduwgebieden

Om de kleuren straks te kunnen doezelen, laat ik de huidkleur even rusten. En meng ik eerst Venetiaansrood en Beenderzwart voor het haar en de schaduw gebieden.

Doezelen = twee kleuren in elkaar mengen, zodat er een vloeiende overgang ontstaat

Iris en gezichtslijnen

De gezichtslijnen schilder ik met een zacht runderharen penseel 0 met de mix van venetiaansrood en beenderzwart. En doezel ze met de huidskleur. Voor de iris meng ik zwart en wit tot een licht grijze kleur. Ik benadruk op sommige plekken de vorm van de ogen en schilder niet in details. Het is een onderschildering.

Ogen leren schilderen

De ogen van Katrien zijn in deze schilderles beschreven.

Vervolgens breng ik met titaanwit weer op de lichtste plekken een (dekkende) laag aan.

Impasto = is een dikke laag verf.

Hoe impasto zelf maken 

 De achtergrond van ‘het Portret van het Meisje’.

De achtergrond schilder ik in een impasto laag met de kleuren titaanwit en gele oker en ultramarijn gemengd in verschillende verhoudingen.

Twee geschilderde pioenrozen

Oude Meesters schilderles Video 6 Portret van het Meisje

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel