Ella Looise- De onderschildering Portret van Mira

De onderschildering, schilderen als de oude meesters

Vandaag heb ik een onderschildering gemaakt van het portret van Mira; schilderen als de oude meesters uit de Barok periode, b.v. Rembrandt van Rijn, Frans Hals of Johannes Vermeer

In de Barok periode werd de organisatie van licht en schaduw (chiaroscuro) als een van de belangrijkste aspecten van de compositie beschouwd. En omdat deze sterke licht-donker contrasten op een gekleurde grond beter te zien zijn, werden ze op een gekleurde ondergrond geschilderd (imprimatura).

De onderschildering. Imprametura. Portret van Mira tekening

Imprimatura

Voordat ik met de onderschildering begin, schilder ik over de tekening van het portret met een grote kwast met raw omber, deze kleur is de grondtoon van mijn schilderij. Dat heet imprimatura.

De onderschildering

Grisaille

Met de twee kleuren raw omber en titaan wit bouw ik het hele portret op. Dit wordt ook wel grisaille of ‘grauwtje’ genoemd. Je brengt in een schilderij geen natuurlijke kleuren aan, maar schildert met alle mogelijke schakeringen van dezelfde kleur, meestal grijs, bruin of ivory black.

Toon

De huid in het gezicht heeft veel licht/donker contrasten, je schildert dus het hele portret in toon. Voor de 1e laag meng ik in titaan wit een heel klein beetje raw omber, zodat de kleur ongeveer een 10% toon (licht/donker) heeft. Met deze  lichte mengkleur teken ik het portret op het gekleurde doek.

Rembrandt van Rijn

  • Rembrandt gebruikte “een zeer brede, met die van het 19e eeuwsche impressionisme vergelijkbare, nauwelijks glacerende en meest in de natte verf werkende techniek “

Frans Hals

  • tekende, “vermoedelijk met krijt of verf, die slechts de hoofdzakelijke omtrekken aangeeft en ruimte laat voor alle wijzigingen, die zich tijdens het schilderen kunnen voordoen. Na de schets doodverft Hals het geheel en daarna schildert hij dadelijk alles af, met de details incluis”

Aldus de oude geschriften over deze twee schilders.

Doodverven

Daarna volgt het ‘doodverven’, het aanleggen van de compositie, d.w.z. dat de lichte en donkere partijen elk in hun toonwaarde worden opgezet met de kleurmengingen van de twee olieverf tubes; titaan wit en raw omber.

Het grote voordeel van het licht/donker contrast is, dat je alleen op de compositie en vormgeving hoeft te letten.
De kleuren, die komen later!

De onderschildering Portret van Mira
De onderschildering is nog niet klaar. Ik ga morgen verder met de ogen, wenkbrauwen, en mond…

Wanneer je tevreden bent met je onderschildering kan je het schilderij eventueel nog een transparante witte laag (een dunne laag zinkwit) over de opzet heen geven. Vooral de Venetiaanse school (b.v. Titiaan) werkten veel op deze manier. Hierdoor worden alle contrasten kleiner. Dit maakt het vooral mogelijk om ook de donkerste partijen een kleur te kunnen geven.

Vervolgens breng je laagje over laagje de kleuren op je onderschildering aan.
Let bij het laag over laag schilderen ook op de ‘vet over mager’ regel.

Mocht je onderweg toch iets willen corrigeren, dan doe je dat met de witte kleur en wanneer deze droog is, begint het glaceren opnieuw.

  • De Hollandsche schilderkunst in de 17e eeuw: Frans Hals en zijn tijd. (W. Martin)

Comments are closed