Now Reading
De onderschildering, schilderen als de oude meesters

De onderschildering, schilderen als de oude meesters

Ella Looise- De onderschildering Portret van Mira.
De onderschildering. Imprametura. Portret van Mira tekening
Ella Looise- De onderschildering Portret van Mira.
View Gallery
De onderschildering. Imprametura. Portret van Mira tekening

Vandaag heb ik een onderschildering gemaakt van het portret van Mira; schilderen als de oude meesters uit de Barok periode, b.v. Rembrandt van Rijn, Frans Hals of Johannes Vermeer.

Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken?

De Doodverf

In de Barok periode werd de organisatie van licht en schaduw (chiaroscuro) als een van de belangrijkste aspecten van de compositie beschouwd. En omdat deze sterke licht-donker contrasten (toon) op een gekleurde grond beter te zien zijn, werden ze op een gekleurde ondergrond geschilderd (imprimatura).

Imprimatura

Voordat ik met de onderschildering begin, schilder ik over de tekening van het portret met een grote kwast met raw omber, deze kleur is de grondtoon van mijn schilderij. Dat heet imprimatura (video imprimatura schilderen)

De onderschildering

Doodverven

Grisaille of Grauwtje

Daarna volgt het ‘doodverven, het aanleggen van de compositie, d.w.z. dat de lichte en donkere partijen elk in hun toonwaarde worden opgezet. Met de twee kleuren raw omber en titaan wit bouw ik het hele portret op met de kleurmengingen van de twee tubes olieverf; titaan wit en raw omber. De doodverf is in deze video serie: Witte kleding schilderen ook te zien. Of in deze video Doodverf van het Portret van het Meisje.

Toon

De huid in het gezicht heeft veel licht/donker contrasten, je schildert dus het hele portret in toon. Voor de 1e laag meng ik in titaan wit een heel klein beetje raw omber, zodat de kleur ongeveer een 10% toon (licht/donker) heeft. Met deze  lichte mengkleur teken ik het portret op het gekleurde doek.

Het grote voordeel van het licht/donker contrast is, dat je alleen op de compositie en vormgeving hoeft te letten.
De kleuren, die komen later!

Tip: Schilderles Portret van Han Prins

 

Rembrandt van Rijn

  • Rembrandt gebruikte “een zeer brede, met die van het 19e eeuwsche impressionisme vergelijkbare, nauwelijks glacerende en meest in de natte verf werkende techniek “

Frans Hals

  • tekende, “vermoedelijk met krijt of verf, die slechts de hoofdzakelijke omtrekken aangeeft en ruimte laat voor alle wijzigingen, die zich tijdens het schilderen kunnen voordoen. Na de schets doodverft Hals het geheel en daarna schildert hij dadelijk alles af, met de details incluis”

Aldus de oude geschriften over deze twee schilders.


De onderschildering is nog niet klaar. Ik ga morgen verder met de ogen, wenkbrauwen, en mond…

See Also
Portret van Clairy Polak schilderij in de Oude Meesters schildertechniek

Wanneer je tevreden bent met je onderschildering kan je het schilderij eventueel nog een transparante witte laag (een dunne laag wit) over de opzet heen geven. Vooral de Venetiaanse school (b.v. Titiaan) werkten veel op deze manier. Hierdoor worden alle contrasten kleiner. Dit maakt het vooral mogelijk om ook de donkerste partijen een kleur te kunnen geven.

Corrigeren met Titaanwit

Mocht je onderweg toch iets willen corrigeren, dan doe je dat met de witte kleur. Meer uitleg over olieverf schilderen.

Zelf leren schilderen met de Oude Meesters schildertechnieken? Dat is mogelijk met de video schilderlessen van het Portret van het Meisje. Of wilde meer begeleiding bij het schilderen dan is er de schildercursus Portret van het Meisje.

  • De Hollandsche schilderkunst in de 17e eeuw: Frans Hals en zijn tijd. (W. Martin)

 

Olieverf penselen reinigen met zachte zeep

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top