Home → Ella Atelier → Schilderijen → Portretten → De onderschildering, schilderen als de oude meesters
De onderschildering, schilderen als de oude meesters



Vandaag heb ik een onderschildering gemaakt van het portret van Mira; schilderen als de oude meesters uit de Barok periode, b.v. Rembrandt van Rijn, Frans Hals of Johannes Vermeer.
Kleur ondergrond, schilderen naar de Oude Meesters
De Doodverf
In de Barok periode werd de organisatie van licht en schaduw (chiaroscuro) als een van de belangrijkste aspecten van de compositie beschouwd. En omdat deze sterke licht-donker contrasten (toon) op een gekleurde grond beter te zien zijn, werden ze op een gekleurde ondergrond geschilderd (imprimatura).
Imprimatura
Voordat ik met de onderschildering begin, schilder ik over de tekening van het portret met een grote kwast met raw omber, deze kleur is de grondtoon van mijn schilderij. Dat heet imprimatura (video imprimatura schilderen)
De onderschildering – Doodverf
Grisaille of Grauwtje
Na de imprimatura volgt het ‘doodverven’, het aanleggen van de compositie, d.w.z. dat de lichte en donkere partijen elk in hun toonwaarde worden opgezet. Met de twee kleuren raw omber en titaan wit bouw ik het hele portret op met de kleurmengingen van de twee tubes olieverf; Titaanwit en Rauwe Omber. De doodverf is in deze video serie: Witte kleding schilderen ook te zien. Of in deze video Doodverf van het Portret van het Meisje.
Toon
De huid in het gezicht heeft veel licht/donker contrasten, je schildert dus het hele portret in toon. Voor de 1e laag meng ik in Titaanwit een heel klein beetje Rauwe Omber, zodat de kleur ongeveer een 10% toon (licht/donker) heeft. Met deze lichte mengkleur teken ik het portret op het gekleurde doek.
Compositie en vorm
Het grote voordeel van het licht/donker contrast is, dat je alleen op de compositie en vorm hoeft te letten.
De kleuren, die komen later!
Deze onderschildering is nog niet klaar. Ik ga morgen verder met de ogen, wenkbrauwen en mond…
Wanneer je tevreden bent met je onderschildering kan je het schilderij eventueel nog een transparante witte laag (een dunne laag wit) over de opzet heen geven. Vooral de Venetiaanse school (b.v. Titiaan) werkten veel op deze manier. Hierdoor worden alle contrasten kleiner. Dit maakt het vooral mogelijk om ook de donkerste partijen een kleur te kunnen geven.
Corrigeren met Titaanwit
Mocht je onderweg toch iets willen corrigeren, dan doe je dat met de witte kleur. Meer uitleg over olieverf schilderen.
Rembrandt van Rijn
- Rembrandt gebruikte “een zeer brede, met die van het 19e eeuwsche impressionisme vergelijkbare, nauwelijks glacerende en meest in de natte verf werkende techniek “
Frans Hals
- tekende, “vermoedelijk met krijt of verf, die slechts de hoofdzakelijke omtrekken aangeeft en ruimte laat voor alle wijzigingen, die zich tijdens het schilderen kunnen voordoen. Na de schets doodverft Hals het geheel en daarna schildert hij dadelijk alles af, met de details incluis”
(Aldus de oude geschriften over deze twee schilders.)
De Hollandsche schilderkunst in de 17e eeuw: Frans Hals en zijn tijd. (W. Martin)