De ondertekening. atelier Haarlem Oude Meesters schildertechniek

De ondertekening, Stap 1 van de Oude Meesters schildertechniek

De ondertekening of penseelschets

De Vlaamse methode die de Oude Meesters van de Gouden Eeuw in grote lijnen hanteerden, uitgelegd in een aantal stappen.

Imprimatura

Ik begin met het schilderen van het canvas met Gebrande Sienna, een middentoon. Dit heet een Imprimatura.

De ondertekening

Om de tekening over te brengen, wrijf ik houtskoolpoeder aan de achterkant van de schets en met een scherp potlood/ballpoint trek ik de lijnen over op het schilderijoppervlak.

Penseelschets

Niet alle Oude Meesters werkten op deze manier. De Venetiaanse school en de Barok kunstenaars hebben deze stap overgeslagen; zij schilderden een schets direct op het doek met hun penseel.

De Vet over Mager regel

Ik volg de “Vet over Mager” regel. Daarom moeten de eerste verflagen worden verdund met vluchtige mediums, zoals Terpentijn of White Spirit. Ik gebruik Odourless White Spirit van Talens. Allereerst schilder ik met een klein rond penseel de onderschildering met verdund Venetiaans rood over de lijnen van de ondertekening.

Achtergrond van de penseeltekening

Nadat de belangrijkste gezichtseigenschappen zijn geschetst, verdun ik de verf met meer White Spirit tot aquarel-achtige dikte en verspreid ik de verf met een dikkere stevige varkensharen penseel in de achtergrond. De verdunde verf is zeer beheersbaar, want als er teveel wordt aangebracht, kun je de overtollige verf gemakkelijk verwijderen met een keukenpapiertje of penseel. 

Met het penseel wrijf ik ook over de haargrens/gezichts contouren, daarmee worden de lijnen diffuus en zacht.

De Ondertekening, stap 1 van de Oude Meesters schildertechniek

Comments are closed