Now Reading
De ondertekening stap 1 Oude Meesters schildertechniek

De ondertekening stap 1 Oude Meesters schildertechniek

De ondertekening of penseelschets. De Vlaamse methode die de Oude Meesters van de Gouden Eeuw in grote lijnen hanteerden, uitgelegd in een aantal stappen.

Imprimatura

 

Ik begin met het schilderen van het canvas met Gebrande Sienna, een middentoon.
Dit heet een imprimatura, deze schildertechniek schilder ik voor in die video.

Kleur ondergrond – Schilderen naar de Oude Meesters

 

De ondertekening of penseelschets

De ondertekening

Om de tekening over te brengen, wrijf ik houtskoolpoeder aan de achterkant van de schets en met een scherp potlood of ballpoint trek ik de lijnen over op het schilderij oppervlak. Een video met deze schildertechniek staat hier.

Penseelschets

Niet alle Oude Meesters werkten op deze manier. De Venetiaanse school (Titiaan) en de Barok kunstenaars hebben deze stap overgeslagen; zij schilderden een schets direct op het doek met hun penseel.

Barok kunstenaars

In de schilderkunst wordt de stijl die tussen 1600 en 1750 overheerste barok genoemd. De kenmerken voor deze barok in de schilderkunst zijn: extreem realisme, voorkeur voor dramatische effecten en toepassing van ‘clair-obscur’ (extreem sterke licht en donker contrasten) en eventuele andere theatrale effecten. Rubens, Vermeer en Rembrandt worden genoemd, verreweg de bekendste Nederlandse kunstenaar uit de periode van de barok en Diego Velázquez, die dat is voor Spanje. Nicolas Poussin.

De Vet over Mager regel

 

Ik volg de Vet over Mager regel. Daarom moeten de eerste verflagen worden verdund met vluchtige mediums, zoals Terpentijn of White Spirit. Ik gebruik Odourless White Spirit van Talens. Allereerst schilder ik met een klein rond penseel de onderschildering met verdund Venetiaans rood over de lijnen van de ondertekening.

 

Olieverf schilderen

 

In  het artikel olieverf schilderen heb ik uitgebreid het wel en wee over olieverf beschreven. Ook voor de acrylverf schilder, staat er veel informatie.

Achtergrond van de penseeltekening

Nadat de belangrijkste gezichtseigenschappen zijn geschetst, verdun ik de verf met meer White Spirit tot aquarel-achtige dikte en verspreid ik de verf met een dikke, stevige varkensharen penseel in de achtergrond.

De verdunde verf is zeer beheersbaar, want als er teveel wordt aangebracht, kun je de overtollige verf gemakkelijk verwijderen met een keukenpapiertje of penseel. 

Diffuus maken van gezichtscontouren

Met het penseel wrijf ik ook over de haargrens/gezichts contouren, daarmee worden de lijnen diffuus en zacht.

Meer schildertips.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel