Sfumato bij Portret van het Meisje #7

De sfumato techniek bij het Portret van het Meisje Video 7

De sfumato techniek is door de Mona Lisa van Leonardo da Vinci bekend geworden en heb ik bij het Portret van het Meisje ook toegepast.

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters? Dat is mogelijk met de online schildercursus Portret van het Meisje.

De sfumato techniek

Doezelen

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci kijkt je met een mysterieuze glimlach aan. De omtrekken van haar mond zijn wazig en vervloeien in de omgeving. Dit bereik je door met een droog penseel de mondhoeken te laten vervloeien in de omgeving; het doezelen.

Sfumato bij Portret van het Meisje #7
Sfumato techniek bij de mondhoeken van ‘Het Portret van het Meisje’

#7 De Onderschildering deel drie van het Portret van het Meisje, video

In deze video schilder ik over het droge ‘Portret van het Meisje’ #6 verder. In deze aflevering breng ik meer volume aan en werk ik aan de vorm.

Op mijn kanaal op YouTube staat ook de playlist, wanneer je op mijn kanaal abonneert, krijg je bericht bij een nieuwe video.

Materialen

  • Titaanwit
  • Venetiaansrood
  • Beenderzwart (Ivory black)
  • Runderharen penseel
  • Varkensharen penseel

Ophogen met Titaanwit

Met Titaanwit schilder ik nog een keer op de lichtste plekken, en bouw daarmee de dikte van de verflaag op. Daarnaast breng ik meer wit aan op plekken, die ik lichter wil hebben, zoals hier b.v. in de hals en de kraag.

Laag na laag opbouwen

De eerdere lagen olieverf mengen zich met de nieuwe lagen, vooral na ruim een week is dat beter te zien. Daarom worden er weer ‘highlights’ aangebracht, zodat deze plekken opnieuw lichter zijn.

“Schilderen is een verkenning. Je begint vanuit het niets en leert onderweg”

Ik werk aan de vorm tijdens het schilderen.

Met de bruine kleur, een mix van Venetiaansrood met Beenderzwart benadruk ik de mond en de kinaanzet. De neus-, en ooglijnen worden op een aantal plekken meer benadrukt. En waar nodig gebruik ik een droog penseel om lijnen of vormen te verzachten.

De ogen corrigeer ik.

Voor de irissen meng ik titaanwit met beenderzwart tot een grijze kleur. En de ogen corrigeer zo, dat ze naar de toeschouwer kijkt.
Ik groei langzaam in het portret en het wordt me steeds duidelijker waar ik heen wil.

Schilderij in de zon

Daarna laat ik het ‘Portret van het Meisje’ weer goed drogen. Als de zon schijnt, zet ik het portret achter het raam in de zon.

Meer Portretten, die ik heb geschilderd. Eveneens een schilder blog over ‘zelfportret schilderen en de zelfportretkunst.

Online Atelier

Met deze video series schilderlessen leren schilderen als de Oude Meesters 

Wil je leren schilderen als de Oude Meesters Titiaan, Rembrandt en Frans Hals? De online schilderlessen en vooral deze schilderlessen Portret van het Meisje zijn een heel fijne manier om die schildertechnieken van de Oude Meesters te leren.


Video’s uit de serie ‘Portret van het Meisje’


#6 Video De Onderschildering deel twee – Portret van het Meisje
#8 Video Details schilderen – Portret van het Meisje

Leave a Reply

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel