De Zaaier naar Van Gogh geschilderd

De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. Olieverf schilderijDe Zaaier naar Van Gogh geschilderd voor in het kunstblad  Atelier magazine een Van Gogh special.

 

De Zaaier naar Van Gogh, olieverf op papier

Mijn instructief artikel en schilderij ‘De Zaaier naar Van Gogh’
Het is leerzaam om werk van meesters te kopiëren, want het is een manier om door zelfstudie de beginselen van de tekenkunst eigen te maken, je vaardigheden te verbeteren of om te blijven ontwikkelen door onderzoek naar je eigen handschrift via het werk van een meester.

 De Zaaier naar Van Gogh.
Vincent van Gogh kopieerde vele malen ‘De Zaaier’ het meesterwerk van de Franse schilder Jean-Francois Millet (1814-1875). Het thema lag hem na aan het hart, niet alleen als symbool voor het boerengenre, maar juist ook vanwege de bijbelse betekenis. Als evangelist had hij zichzelf gezien als zaaier van het woord.

Ik besluit de De Zaaier (naar Millet) van Van Gogh te kopiëren die hij kort voor het einde van zijn leven in 1890 te Arles heeft gemaakt. Het schilderij hangt in het Kröller Müller Museum.

Vorm
Allereerst laat ik een model poseren in de houding van de zaaier, en neem een foto van hem vanuit een iets lager perspectief om de vorm meer te benadrukken. Als schilderende beeldhouwer spreekt me deze grote vorm van de zaaier aan en tevens besluit ik niet zoals bij Van Gogh vorm en kleur samen te laten vallen. Mijn zaaier wordt een individu, en het is zijn grond waaraan hij werkt.

Vervolgens bevestig ik het olieverfpapier op de muur met metalen papierklemmen. Ik werk dikwijls met olieverfpapier van de rol, want dan kan ik het formaat snel aanpassen; het schilderij wordt 126 x 152cm; de rest arceer ik weg.

Met houtskool schets ik de zaaier in een raster, vooral bij zo’n groot formaat schilderij een praktisch hulpmiddel voor de juiste verhoudingen, en puzzel nog even met de vorm aan de rechterkant van de zaaier.

 De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. Model van De Zaaier   De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. Vorm rechts van De Zaaier

Verf Kleuren

Met brede kwast schilder ik de basislaag sterk verdund met terpentine en met heldere kleuren net als bij Van Gogh. De aarde wordt opgebouwd met dezelfde kleuren die ik voor de huid van de zaaier gebruik. Na de basislaag ga ik verder met het paletmes en meng de verf direct uit de tube op het doek.

Hemd geschilderd
Het hemd van de zaaier schilder ik met French Ultramarine en Burnt Umber, daarmee krijg je een warme kleur die zwart benadert, en voor een nog diepere toon komt er een beetje Alisarin Crimson bij. Ik schilder meerdere lagen over elkaar heen met transparante verf.

De basislaag van zijn broek is geschilderd met Burnt Umber en soms French Ultramarine erbij, en daar overheen een groene kleur (Ivory Black + Winsor Yellow) met af en toe een beetje Cremnitz White. Met het paletmes schraap ik soms de basislaag weer zichtbaar.

 De Zaaier naar Van Gogh geschilderd.    De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. Paletmes   De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. Hand van De Zaaier   De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. werkfoto   De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. Shirt van De Zaaier De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. werkfoto De Zaaier naar Van Gogh geschilderd. Portret van De Zaaier (naar Van Gogh). Werkfoto De Zaaier

Werkmansschoenen
Ik schilder enorm geconcentreerd, steeds kijkend naar mijn model op de laptop. Ik beeld me in dat ik de zaaier ben, hij staat stevig in zijn schoenen. Wanneer ik aan zijn schoenen begin, herinner ik me wat Van Gogh gezegd heeft; “Rozen en plompe werkmansschoenen zijn wat dat betreft aan elkaar gelijk. Het gaat erom hoe je ze schildert”.* Hier de video van het schilderen met paletmes

 

* uit het boek; Johanna, De vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte.

 

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply