Now Reading
Portret van de Zaaier naar Van Gogh geschilderd, video

Portret van de Zaaier naar Van Gogh geschilderd, video

De Zaaier naar Van Gogh schilderen video, een gepubliceerde schilderles in het kunstblad  Atelier magazine, een Van Gogh special

 

Ella Looise | Schilderijen

De Zaaier naar Van Gogh, olieverf op papier, 126 x 152cm

Genre schilderijen

Ik besluit de De Zaaier (naar Millet) van Van Gogh te kopiëren die hij kort voor het einde van zijn leven in 1890 te Arles heeft gemaakt. Het schilderij hangt in het Kröller Müller Museum.

Vincent van Gogh zijn ‘Zaaier’

Vorm

Allereerst laat ik een model poseren in de houding van de zaaier, en neem een foto van hem vanuit een iets lager perspectief om de vorm meer te benadrukken. Als schilderende beeldhouwer spreekt me deze grote vorm van de zaaier aan en tevens besluit ik niet zoals bij Van Gogh vorm en kleur samen te laten vallen. Mijn zaaier wordt een individu, en het is zijn grond waaraan hij werkt.

Olieverf papier

Het olieverf papier koop ik op de rol bij Gerstaecker.

Het Figueras schilderpapier van Canson is ideaal voor het schilderen met olieverf en acryl. Het crèmewitte papier, 290g/m2, heeft een linnenachtige structuur, is zuurvrij en verouderingsbestendig. Het papier is in de kern gelijmd en heeft een speciale coating die het doorslaan van olieverf voorkomt, en toch uitstekend absorbeert. Figueras benadert door het linnenachtige oppervlak, het uiterlijk en het gevoel van schilderen op doek.

Ook is dit papier een uitstekende ondergrond voor het schilderen in de vrije natuur, voor gebruik op school en in het atelier. Professionele kwaliteit voor een gunstige prijs. Formaat rol 1.40 x 10m.

Vervolgens bevestig ik het olieverfpapier op de muur met metalen papierklemmen. Ik werk dikwijls met olieverfpapier van de rol, want dan kan ik het formaat snel aanpassen; het schilderij wordt 126 x 152cm; de rest arceer ik weg.

Houtskool

Met houtskool schets ik de zaaier in een raster, vooral bij zo’n groot formaat schilderij een praktisch hulpmiddel voor de juiste verhoudingen, en puzzel nog even met de vorm aan de rechterkant van de zaaier.

Tip: Hoe leren tekenen en schilderen, een online schilderles

Kleuren palet

Met brede kwast schilder ik de basislaag sterk verdund met terpentine en met heldere kleuren net als bij Van Gogh. De aarde wordt opgebouwd met dezelfde kleuren die ik voor de huid van de zaaier gebruik. Na de basislaag ga ik verder met het paletmes en meng de verf direct uit de tube op het doek.

Hemd schilderen

Het hemd van de zaaier schilder ik met French Ultramarine en Burnt Umber, daarmee krijg je een warme kleur die zwart benadert, en voor een nog diepere toon komt er een beetje Alisarin Crimson bij. Ik schilder meerdere lagen over elkaar heen met transparante verf.

De basislaag van zijn broek is geschilderd met Burnt Umber en soms French Ultramarine erbij, en daar overheen een groene kleur (Ivory Black + Winsor Yellow) met af en toe een beetje Cremnitz White. Met het paletmes schraap ik soms de basislaag weer zichtbaar.

Schoen schilderen van De Zaaier met paletmes

De Zaaier naar Van Gogh schilderen video

Andere gepubliceerde schilderlessen

Invloeden van de meester Van Gogh

In een Parijse galerie vol Van Gogh-schilderijen ontmoetten schildervrienden André Derain en Maurice De Vlaminck in 1901 hun oudere vakgenoot Henri Matisse.

Alle drie raakten ze geïnspireerd door de late stijl van Vincent: de stijl van het zonnige Zuid-Frankrijk, met onrealistische kleuren in grove penseelstreken.

Najaar 1905 exposeerden Derain, De Vlaminck en Matisse op de Parijse Herfstsalon, samen met de Nederlander Kees van Dongen.

Hun zaal kreeg de spotnaam cage aux fauves (wilde-dierenkooi), vanwege het woeste kleur- en materiaalgebruik. De exposanten heetten voortaan ‘fauvisten’.

Korenveld met Kraaien op schilderles

Nederlandse kunstschilders

Jan Sluyters en Leo Gestel zijn duidelijk door het werk van Van Gogh beïnvloed

See Also

Jan Sluijters en Leo Gestel zaten samen op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar hadden de docenten weinig op met Vincent van Gogh.

Gelukkig raakten de twee vrienden via andere wegen door hem geboeid, in eerste instantie vooral door zijn Parijse schilderstijl in heldere kleuren en korte penseelstreken.

Kunstschilder Sluyters

Met een academische prijs op zak vertrok Jan Sluijters in 1905 naar Parijs. Daar zag hij Vincents overzichtstentoonstelling én werk van de fauvisten. Sluijters dompelde zich onder in het kleurenfeest en leefde zich uit in moderne stijlen.

En zijn beurs? Die werd stopgezet vanwege ‘een valsch streven naar gewilde nieuwe kleurstemmingen’.

Kunstschilder Gestel

Leo Gestel maakte al jong kennis met Vincents werk, via een oom die in Nuenen nog met hem had samengewerkt.

Gestels stijlontwikkeling volgde die van Vincent: na een donkere start probeerde hij het licht te vangen in losse verftoetsen. En gaandeweg werd ook bij hem het kleurgebruik steeds spiritueler.

…een verlosser, zaaier van de waarheid, die de slechte toestand van onze kunst zal verbeteren… – Albert Aurier

De kunstcriticus Aurier had het juist voorspeld. Vincent wás een verlosser en grote vernieuwer van de kunst. Velen na hem heeft hij iets van zichzelf gegeven: de symboliek van zijn vormen, de uitdrukkingskracht van kleur (Isaac Israels), zijn expressieve penseel.

Hoe dan ook: zonder Vincent had de moderne kunst er anders uitgezien.

De losse verftoetsen van Van Gogh en van Frans Hals hebben ook mij beïnvloed. Eén van mijn eerste portretten was een familie stamboom, waarbij ik het Portret van mijn vader Piet in de Alla Prima schildertechniek heb geschilderd.

Video deel 2 De Zaaier schilderen (naar Van Gogh)

Foto’s Dia voorstelling  Schilderproces van De Zaaier (naar Van Gogh)

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel