




De lucht en zee schilderen, op de online schilderles de zee schilderen met de primaire kleuren en Titaanwit, met olieverf of de zee schilderen met acrylverf. Het kan allebei met deze basiskleuren, de primaire kleuren: Blauw, Geel, Rood en Titaanwit schilder ik dit schilderij. We schilderen twee weken aan het doek.
Schildermateriaal
- Ultramarijn blauw
- Vermiljoen
- Gele oker
- Titaanwit
- Platte varkensharen penselen mt 8
- Paletmes
- Terpentine
- Medium 084 Talens
De opzet van het schilderij
Allereerst verdeel ik het doek met twee horizontale lijnen in drie gebieden. Het strand, de zee en de lucht. Vervolgens schilder ik met verdund geel het gebied van het strand en de zee. De lucht zet ik in eerste instantie op met blauw.
De zee schilderen met acrylverf of olieverf.
Toon schilderen met de kleuren
Met de kleuren rood en blauw schilder ik in toon (licht en donker). Ik schilder met de kleuren puur uit de verftube. Is de verf te dik om lekker te smeren, dan doe je er een beetje medium (terpentine) bij. Of schilder je de zee met acrylverf dan water gebruiken. Het zand wordt met een verdunde kleur geel neergezet. Ik gebruik bij het verdunnen van de verf geurloze terpentine (White Spirit) van Talens.
De lucht schilderen
Voor de lucht gebruik ik een ‘vuile’ kwast met geel erin van het strand, maar ook heb ik een schoon penseel met Titaanwit in mijn hand. Daarnaast gebruik ik een apart penseel met de blauwe kleur. Ik meng de kleuren direct op het doek.
Alla Prima techniek
Gedurende deze online schilderles zee en lucht schilderen, gebruik ik de ‘Nat-in -Nat’ schildertechniek, ook wel bekend als de Alla Prima techniek. Waarbij je tussendoor het werk niet laat drogen. De schilders van de Haagse school gebruikten deze techniek ook.
Corona zeegezicht schilderij met de schildertechniek van Turner
De Haagse school
Het Rijksmuseum schrijft dat de Haagse School een verzamelnaam is voor een groep schilders die tussen ongeveer 1860 en 1890 in Den Haag werkten. De schilders van de Haagse School, onder wie Jozef Israëls, schilderden realistisch. De weergave van het licht en de atmosfeer van een landschap stond voor hen centraal.
Kleurgebruik
Aanvankelijk was het kleurgebruik van de Haagse School vrij somber, met voornamelijk grijze tinten. Later werd hun kleurgebruik lichter en helderder en hun verftoets losser.
Ander zeegezicht schilderij Spelende kinderen en Joep op het strand.