Deel twee van Detail van Lucretia schilderen , een video podcast vanuit het atelier

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen

Deel twee van Detail van Lucretia is een Video Podcast over; ervaring opdoen, hoe ik schilder, over het maken van een soort stopverf. Het atelier is gesloten voor de cursisten, daarom toch wat schilder ‘herrie’ voor ze uit het atelier. Ik schilder aan een klein fragment van Rembrandt’s schilderij Lucretia.

Hier is het eerste deel van de Video Podcast Detail van Lucretia te zien.

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen

Rembrandts advies

In de 17e eeuw was het gewoon om een werk nader te onderzoeken door het na te schilderen. Ik schilder een klein deel na uit Lucretia omdat ik het leuk vind om de structuur van de stof te zien ontstaan.
Nog een video serie: Hoe witte kleding schilderen als de Oude Meesters.

De kern van Rembrandts advies aan zijn leerling Van Hoogstraten: “het authentieke ambacht ontwikkelt zich op natuurlijke wijze uit eigen ervaring”.

De Video van Detail van Lucretia deel 2

Rembrandts steenkrijt

In research van The National Gallery , Art in the making “Rembrandt”, is gebleken dat hij steenkrijt in zijn verf gebruikte. Gemengd met lijnolie verhoogd die de transparantie van de verf. En draagt daarom ook bij aan de hoge kwaliteit van zijn schildertechniek.
Hier staat een uitgebreid artikel over olieverf schilderen.

Zelf de impasto van Rembrandt maken

In de video laat ik zien hoe je met lijnzaadolie en steenkrijt zelf de impasto (stopverf achtige substantie) maakt. Naar de Schilder blog over lijnzaadolie.

Rembrandts lijnolie

Rembrandt gebruikte in die tijd een andere lijnolie, een meer ‘pure’ lijnolie die nu niet in een kunstwinkel verkocht wordt.

Glaceertechniek

Bij de glaceertechniek, het in heel dunne lagen schilderen met een transparante olieverf, wordt de olieverf verdund met een dikkere lijnolie b.v. standolie of zongedroogde lijnolie.

Zongedroogde lijnolie zelf maken

Neem geraffineerde lijnolie (ik gebruik de door mij zelf gereinigde lijnolie, die het dichtst de ‘pure ‘olie uit de 17e eeuw benadert) en giet die in een glazen bak tot de laag ruim één centimeter dik is. Bedek de glazen bak met een glasplaat tegen vuil en ongedierte. Maar om lucht door te laten, leg je tussen de bak en het deksel twee plankjes (ik gebruik twee houten verf roerstaven). Je kunt ook vier weggegooide lucifers gebruiken bij de hoeken, maar ik vind dat teveel gepriegel 🙂

Glasbak in de zon zetten

Laat de glasbak in het raam in de zon staan, e.e.a. om oxidatie te bevorderen. En roer of klop het om de dag een minuut of zo, net zoals je je ei klopt, om filmvorming te voorkomen. Na twee weken wordt de olie dikker. Hoe langer je doorgaat met het proces, hoe dikker de lijnolie wordt. De dichtheid van de textuur is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Mijn schilderijen in olieverf geschilderd

Hier staan een aantal van mijn olieverf schilderijen. en hier nog meer portretten

Online Atelier

Video Schilderlessen

Door de Lockdown is het atelier dicht voor de schilderlessen en maak ik deze video’s Detail van Lucretia deel 1 en 2 voor de cursisten.


Een andere video serie schilderlessen met de schildertechnieken van de Oude Meesters: Portret van het Meisje. Bovendien is er de mogelijkheid, wanneer je meer ondersteuning bij het schilderen wilt, een schildercursus Portret van het Meisje.

Leave a Reply