Now Reading
Deel twee van Detail van Lucretia schilderen, een video

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen, een video

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen, een Video over het maken van Rembrandt zijn impasto, en ervaring opdoen met filmen. Het atelier is gesloten voor de cursisten, daarom toch wat schilder ‘herrie’ voor ze uit het atelier. Ik schilder aan een klein fragment van Rembrandt’s schilderij Lucretia.

 

Hier is het eerste deel van de Video Podcast Detail van Lucretia te zien.

 

 

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen

 

Rembrandts advies

 

In de 17e eeuw was het gewoon om een werk nader te onderzoeken door het na te schilderen. Ik schilder een klein deel na uit Lucretia omdat ik het leuk vind om de structuur van de stof te zien ontstaan.

De kern van Rembrandts advies aan zijn leerling Van Hoogstraten: “het authentieke ambacht ontwikkelt zich op natuurlijke wijze uit eigen ervaring”.

 

De Video van Detail van Lucretia deel 2

Rembrandt zijn steenkrijt

 

In research van The National Gallery , Art in the making “Rembrandt”, is gebleken dat hij steenkrijt in zijn verf gebruikte. Gemengd met lijnolie verhoogd die de transparantie van de verf. En draagt daarom ook bij aan de hoge kwaliteit van zijn schildertechniek.
Hier staat een uitgebreid artikel over olieverf schilderen.

 

Zelf de impasto van Rembrandt maken

 

In de video laat ik zien hoe je met lijnzaadolie en steenkrijt zelf de impasto (stopverf achtige substantie) maakt. Naar de Schilder blog over lijnzaadolie.

 

Rembrandt zijn lijnolie

 

Rembrandt gebruikte in die tijd een andere lijnolie, een meer ‘pure’ lijnolie die nu niet in een kunstwinkel verkocht wordt.

 

Glaceertechniek

 

Bij de glaceertechniek, het in heel dunne lagen schilderen met een transparante olieverf, wordt de olieverf verdund met een dikkere lijnolie b.v. standolie of zongedroogde lijnolie.

Rembrandt en Frans Hals hebben ze elkaar ontmoet?

 

Zongedroogde lijnolie zelf maken

 

Neem geraffineerde lijnolie (ik gebruik de door mij zelf gereinigde lijnolie, die het dichtst de ‘pure ‘olie uit de 17e eeuw benadert) en giet die in een glazen bak tot de laag ruim één centimeter dik is. Bedek de glazen bak met een glasplaat tegen vuil en ongedierte. Maar om lucht door te laten, leg je tussen de bak en het deksel twee plankjes (ik gebruik twee houten verf roerstaven). Je kunt ook vier weggegooide lucifers gebruiken bij de hoeken, maar ik vind dat teveel gepriegel 🙂

 

Glasbak in de zon zetten

 

See Also
Olieverf penselen reinigen, video

Laat de glasbak in het raam in de zon staan, e.e.a. om oxidatie te bevorderen. En roer of klop het om de dag een minuut of zo, net zoals je je ei klopt, om filmvorming te voorkomen. Na twee weken wordt de olie dikker. Hoe langer je doorgaat met het proces, hoe dikker de lijnolie wordt. De dichtheid van de textuur is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Videos Schilderlessen

 

Toen door de Lockdown het atelier dicht was voor de schilderlessen heb ik deze video’s Detail van Lucretia deel 1 en 2 voor de cursisten gemaakt.

Tip: Gepubliceerde schilderles Portret van Han Prins.

Schilderles Hoe de parels schilderen van Maria Trip

Schilderijen in olieverf

 

 

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top