Now Reading
Deel twee van Detail van Lucretia schilderen, een video

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen, een video

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen, een Video over het maken van Rembrandt zijn impasto, en ervaring opdoen met filmen. Het atelier is gesloten voor de cursisten, daarom toch wat schilder ‘herrie’ voor ze uit het atelier. Ik schilder aan een klein fragment van Rembrandt’s schilderij Lucretia.

 

Hier is het eerste deel van de Video Podcast Detail van Lucretia te zien.

 

 

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen, video

 

Rembrandts advies

In de 17e eeuw was het gewoon om een werk nader te onderzoeken door het na te schilderen. Ik schilder een klein deel na uit Lucretia omdat ik het leuk vind om de structuur van de stof te zien ontstaan.

De kern van Rembrandts advies aan zijn leerling Van Hoogstraten: “het authentieke ambacht ontwikkelt zich op natuurlijke wijze uit eigen ervaring”.

De onderschildering, video 5

 

De Video van Detail van Lucretia deel 2

Rembrandt zijn steenkrijt

 

In research van The National Gallery, Art in the making “Rembrandt”, is gebleken dat hij steenkrijt in zijn verf gebruikte. Gemengd met lijnolie verhoogd die de transparantie van de verf. En draagt daarom ook bij aan de hoge kwaliteit van zijn schildertechniek.
Hier staat een uitgebreid artikel over olieverf schilderen.

Zelf de impasto van Rembrandt maken

In de video laat ik zien hoe je met lijnzaadolie en steenkrijt zelf de impasto (stopverf achtige substantie) maakt. Naar de Schilder blog over lijnzaadolie.

 

Rembrandt zijn lijnolie

 

Rembrandt gebruikte in die tijd een andere lijnolie, een meer ‘pure’ lijnolie die nu niet in een kunstwinkel verkocht wordt.

Hoe de parels schilderen van Maria Trip, online schilderles

See Also
Kleur ondergrond schilderen. Ella Looise in het Rembrandthuis

Glaceertechniek

Bij de glaceertechniek, het in heel dunne lagen schilderen met een transparante olieverf, wordt de olieverf verdund met een dikkere lijnolie b.v. standolie of zongedroogde lijnolie.

Rembrandt en Frans Hals hebben ze elkaar ontmoet?Zongedroogde lijnolie kan je zelf maken. Hoe je dat doet, staat in het artikel olieverf schilderen voor beginners en gevorderden.

Schilderlessen online gezet

Toen door de Lockdown het atelier dicht was voor de schilderlessen heb ik deze video’s Detail van Lucretia deel 1 en 2 voor de cursisten gemaakt. En alle video’s schilderlessen online gezet. Zowel de schilderlessen van het Portret van het Meisje schilderen als de Oude Meesters. En ook Hoe Witte kleding schilderen.

Tip: Gepubliceerde schilderles Portret van Han Prins.

Schilderijen in oliever

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel