Deel twee van Detail van Lucretia schilderen , een video podcast vanuit het atelier

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen

Deel twee van Detail van Lucretia is een Video Podcast over; ervaring opdoen, hoe ik schilder, over het maken van een soort stopverf. Het atelier is gesloten voor de cursisten, daarom toch wat schilder ‘herrie’ voor ze uit het atelier. Ik schilder aan een klein fragment van Rembrandt’s schilderij Lucretia.

Hier is het eerste deel van de Video Podcast Detail van Lucretia te zien.

Detail van Lucretia schilderen, deel twee
Lucretia, 1666

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen

Rembrandts advies

In de 17e eeuw was het gewoon om een werk nader te onderzoeken door het na te schilderen. Ik schilder een klein deel na uit Lucretia omdat ik het leuk vind om de structuur van de stof te zien ontstaan.

De kern van Rembrandts advies aan zijn leerling Van Hoogstraten: “het authentieke ambacht ontwikkelt zich op natuurlijke wijze uit eigen ervaring”.

De Video van Detail van Lucretia deel 2 staat op mijn kanaal op YouTube

Rembrandts steenkrijt

In research van The National Gallery , Art in the making “Rembrandt”, is gebleken dat hij steenkrijt in zijn verf gebruikte. Gemengd met lijnolie verhoogd die de transparantie van de verf. En draagt daarom ook bij aan de hoge kwaliteit van zijn schildertechniek.

Rembrandts lijnolie

Rembrandt gebruikte in die tijd een andere lijnolie, een meer ‘pure’ lijnolie, dan die nu in de kunstwinkel verkocht wordt.

Glaceertechniek

Bij de glaceertechniek, het in heel dunne lagen schilderen met een transparante olieverf, wordt de olieverf verdund met een dikkere lijnolie b.v. standolie of zongedroogde lijnolie.

Zongedroogde lijnolie is heel goed zelf te maken.

Neem geraffineerde lijnolie (ik gebruik de door mij zelf gereinigde lijnolie, die het dichtst de ‘pure ‘olie uit de 17e eeuw benadert) en giet die in een glazen bak tot de laag ruim één centimeter dik is. Bedek de glazen bak met een glasplaat tegen vuil en ongedierte. Maar om lucht door te laten, leg je tussen de bak en het deksel twee plankjes (ik gebruik twee houten verf roerstaven). Je kunt ook vier weggegooide lucifers gebruiken bij de hoeken, maar ik vind dat teveel gepriegel 🙂

Laat de glasbak in het raam in de zon staan, e.e.a. om oxidatie te bevorderen. En roer of klop het om de dag een minuut of zo, net zoals je je ei klopt, om filmvorming te voorkomen. Na twee weken wordt de olie dikker. Hoe langer je doorgaat met het proces, hoe dikker de lijnolie wordt. De dichtheid van de textuur is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Comments are closed