Detail Lucretia, olieverf schilderij, met lijnzaadolie geschilderd

Detail van Lucretia schilderen, een video podcast #1

Olieverf schilderen voor beginners en gevorderden, een video podcast vanuit mijn atelier. Waar ik een detail van Lucretia schilder.

Omdat door het Corona beleid het atelier gesloten is voor de cursisten, wil ik jullie toch iets aanreiken; vandaar de start met deze video podcasts.

Olieverf schilderen, een detail van Lucretia, een video podcast #1

In deze eerste podcast begin ik met Lucretia een later werk van Rembrandt. Hij heeft haar twee keer geschilderd.

Ik schilder er een klein detail uit. Dat is een goede methode om de schildertechnieken van een Oude Meester schilderend te onderzoeken.

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken?

Lucretia is een Romeinse vrouw, die bekend was om haar schoonheid en vanwege haar kuisheid. Toen haar man lange tijd afwezig was vanwege de oorlog, bleef zij hem trouw, in tegenstelling tot veel andere Romeinse soldatenvrouwen. Maar toen zij door de zoon van de koning werd onteerd, pleegde zij voor het oog van haar vader en haar man zelfmoord met een mes.

Rembrandt heeft haar twee maal geschilderd. De eerste in 1664 hangt in het  de National Gallery of Art in Washington

 

Imprimatura met rode oker

Op het met huidenlijm geprepareerd linnen doekje breng ik met rode oker een basislaag, een imprimatura, aan.

 

Op de laptop staat het voorbeeld van het schilderij van Lucretia.

 

Krijttekening en doodverven

Daarna volgt de krijttekening. Deze wordt grof opgezet. Gevolgd door de onderschildering ‘het doodverven‘ met de twee kleuren Titaanwit en Burnt Omber.

 De kleur onderschildering

Na het doodverven volgt de kleur onderschildering. In deze lagen gebruik ik een met steenkrijt dikker gemaakte verf, een soort stopverf. Om meer structuur aan te brengen in de verfstreek. Het recept volgt in de video podcast #2.

Laag over laag schilder ik met de kleuren; Titaanwit, Burnt Omber, Napelsgeel, Raw Omber, Phthaloblauw, Vleesoker en Transparant Geel. In de eerste lagen gebruik ik de verf puur uit de tube, of iets verdund en in de latere lagen komt er lijnolie bij. De vet over mager regel.

 

 

 

Lucretia, een olieverf schilderij van Rembrandt

Rembrandt heeft Lucretia twee maal geschilderd. Dit is het tweede schilderij van ‘Lucretia’ uit 1666. Ik schilder er een klein detail uit.

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters? Dat is mogelijk met deze video schilderlessen, die ik heb gemaakt. Bovendien is er nu de online schildercursus Portret van het Meisje, waarbij ik mee schilder en direct op alle vragen kan antwoorden en tips kan geven.

Ik laat het doek ‘Detail Lucretia ‘tussen de lagen steeds drogen in de zon. Dit is heel belangrijk!

Ik laat het doek ‘Detail Lucretia ‘tussen de lagen steeds drogen in de zon. Dit is heel belangrijk!

 Glaceer lagen

Glaceer lagen zijn heel dun geschilderde lagen, vaak transparante, verf, verdund met lijnolie. Door de glaceer lagen, is de ingewikkelde structuur van de stof goed zichtbaar.

 Rembrandt zijn Steenkrijt

Rembrandt maakte in zijn werk gebruik van steenkrijt. In de volgende podcast #2, het vervolg van Detail van Lucretia kom ik hier op terug.

 

Deel twee van Detail van Lucretia schilderen met het recept van de Impasto van Rembrandt.

Leave a Reply