Now Reading
Het Droste effect en de Haarlemse zonnebloemen schilderij

Het Droste effect en de Haarlemse zonnebloemen schilderij

Het Droste effect met de Haarlemse zonnebloemen, olieverf schilderij
Het Droste effect met de Haarlemse zonnebloemen, olieverf schilderij
View Gallery

Het Droste effect en de Haarlemse zonnebloemen, schilderij. De twee eerder geschilderde zonnebloem schilderijen; zonnebloemen met zelfgemaakte vaas, en ook nog zonnebloemen met groene deur en muur heb ik samen in een nieuw schilderij verwerkt.

Schilderij 1 – Zonnebloemen met zelfgemaakte vaas, stilleven

Van een cursist van de schilderlessen heb ik een bos zonnebloemen gekregen. Deze bos ga ik schilderen. Ik heb de bos op een tafeltje in mijn zelfgemaakte vaas gezet. Een stoel bij het tafeltje bij geschoven, want het bruin van de vloer en de stoel contrasteert mooi met het geel van de zonnebloemen. Een mooi atelier tafereeltje 🙂

 

Atelier tafereeltje, schilderles

Compositie 

Een extra effect gecreëerd door op de achtergrond een spiegel te zetten. Nu is met de aardewerk vaas en de spiegeling een mooi stilleven ontstaan, spannend om te schilderen. De eerste fase van dit schilderij Stilleven zonnebloemen in mijn zelfgemaakte aardewerk vaas staat op mijn ezel. Ik schilder met olieverf van Old Holland op een canvasboard van 30 x 24 cm.

Schilderijen

Schilderij 2 – Zonnebloemen met groene deur en muur, stilleven

De bloemen zijn weer een week ouder en zien er weer anders uit dan op het schilderij van het atelier tafereeltje uit de voorkamer. Dus vandaag ‘zonnebloemen met groene deur en muur’ geschilderd. De zonnebloemen staan op het oude bruine keukentafeltje voor de spiegel nu in de achterkamer van het atelier #Haarlem. Het stilleven schilderij is geschilderd in olieverf op canvas board,  30 x 24 cm.

Rembrandt olieverf

Het is geschilderd in de alla prima stijl met olieverf. Voor deze snelle schilderijen gebruik ik Rembrandt olieverf. Deze verf is wat zachter en vloeiender dan de verf van de merken Old Holland en  Winsor & Newton verf. Olieverf is een verfsoort, die samengesteld is met pigment, een zeer fijn gekleurd poeder en een plantaardige olie als bindmiddel. Dit bindmiddel is meestal lijnolie. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst.

Stilleven schilderijen

Ander bloemen schilderij: Twee geschilderde pioenrozen.

Het Droste effect

Het Droste effect is een visueel effect, waarbij een afbeelding een verkleinde versie van zichzelf bevat. Voor de verkleinde afbeelding geldt weer hetzelfde, enzovoort. Het effect is genoemd naar Droste, een producent van cacao. Op de cacaoblikken stond een verpleegster afgebeeld die een dienblad droeg met daarop hetzelfde blik cacao, waarop dan weer hetzelfde stond.

Het Droste effect
Droste fabriek

In Haarlem staat de Droste cacao fabriek

See Also

Om de hoek van atelier #Haarlem, verderop aan het Spaarne staat het gebouw. De oorspronkelijke Droste-branderij was nog tot 2004 in gebruik. Het gebouw is gerestaureerd en ziet er prachtig uit. Ik heb zelfs overwogen om daar het atelier in onder te brengen, maar toen toch voor de Drijfriemen fabriek gekozen, waar ik een aantal jaren in gezeten heb. 

Ella Looise | Schilderijen

Rozen schilderen op de schilderles

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel