Now Reading
Imprimatura schilderen als de Oude Meesters Video 1

Imprimatura schilderen als de Oude Meesters Video 1

Dit is een video over een Imprimatura schilderen. In de Oude Meesters schildertechnieken wordt vaak de eerste kleurlaag, een imprimatura‘ in rode en gele aarde tinten geschilderd.

Wat zijn schildertechnieken van de Oude Meesters?

 

Video schilderlessen serie Portret van het Meisje

 

Dit is deel één van de 10 video podcasts: ‘Schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken, gemaakt vanuit mijn atelier. Omdat door de Corona het atelier dicht was, heb ik deze video schilderlessen serie online gezet. Zodat iedereen die geïnteresseerd is toch kan leren schilderen met deze oude schildertechnieken.
Gelukkig is het atelier weer open en kan er ook daar weer schilderles gegeven worden 🙂

 

Een Imprimatura schilderen video 1

 

Imprimatura

 

Een imprimatura is een heel dunne transparante gekleurde laag olieverf, die op de grondlaag van het lichte doek wordt aangebracht, voordat je met het portret (of andere voorstelling) begint. De Oude Meesters gebruikten hiervoor vaak een warme aardkleur. Bijvoorbeeld een middentoon, zoals Oker of Sienna.

Olieverf schilderen voor beginners en gevorderden

De term imprimatura stamt uit het Italiaans (waar het ‘imprimitura’ wordt genoemd) en het betekent letterlijk ‘eerste laag’.

 

Waarom een transparante verf voor de Imprimatura?

 

Deze imprimatura schilder ik met een transparante verf, zodat de lichte, witte ondergrond tijdens het schilderen verder door zal werken. Op dezelfde manier als licht dat van buitenaf door een glas in lood raam schijnt.

Burnt Sienna, een Imprimatura schilderen met Burnt Sienna
 

Gebrande Sienna

 

In deze schilderles schilder ik met de kleur Gebrande Sienna op een canvas doek van 13 x 18cm. Gebrande Sienna is een prachtige transparante olieverf met een warme toon. Door verhitting van het pigment Rauwe Sienna krijg je een Gebrande Sienna. Omdat het pigment in de omgeving van het plaatsje Siena in Italië is gevonden, daarom heet het in Italië ‘terra di Siena’.

 

Schilder materiaal

Tube Gebrande Sienna olieverf
Canvasboard 13 x 18cm
Odourless White Spirit
Varkensharen penseel
Keukenrol
Bakje

White Spirit (Terpentine) gebruik ik in de eerste lagen van het schilderij.

See Also
Portretten. Online schildercursus en videos schilderlessen. Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken?. Portret schilderen als de Oude Meesters. 10 video's schilderlessen

In de online schildercursus Portret van het Meisje leren schilderen als de Oude Meesters. 

 

Wil je meer hulp bij het leren schilderen als de Oude Meesters van de 17e eeuw? Dat is nu mogelijk met het Portret van het Meisje schilderen in de online schildercursus, waarbij je samen met mij het portret gaat schilderen.

Tip: Gepubliceerde Portret schilderles: Portret van Han Prins.

 

Andere videos schilderlessen uit de serie Portret van het Meisje

 

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top