De eerste Video Podcasts van de serie Oude Meesters schildertechniek

Imprimatura schilderen als de Oude Meesters Video 1

Video over een Imprimatura schilderen. In de Oude Meesters schildertechniek wordt vaak de eerste kleurlaag, ‘de imprimatura‘ in rode en gele aarde tinten uitgevoerd.

Dit is deel één van de video podcasts serie ‘de Oude Meesters’ schildertechniek vanuit mijn atelier.

Een Imprimatura schilderen video 1

Imprimatura

De imprimatura is een zeer dunne transparante gekleurde laag olieverf, die op de grondlaag van het lichte doek wordt aangebracht voordat je met het portret (of andere voorstelling) begint. De Oude Meesters gebruikten hiervoor vaak een warme aardkleur.

De term imprimatura stamt uit het Italiaans (waar het ‘imprimitura’ wordt genoemd) en het betekent letterlijk ‘eerste laag’

Waarom een transparante verf voor de Imprimatura?

Imprimatura schilder ik met een transparante verf, zodat de lichte, witte ondergrond tijdens het schilderen verder door zal werken. Het speelt een vergelijkbare rol als licht dat van buitenaf door een glas in lood raam schijnt.

Burnt Sienna, een Imprimatura schilderen met Burnt Sienna

Gebrande Sienna

In deze schilderles schilder ik met het de kleur Gebrande Sienna, een prachtige transparante olieverf met een warme toon op een canvas doek van 13 x 18cm. Door verhitting van het pigment Rauwe Sienna krijg je een gebrande Sienna. Omdat het pigment in de omgeving van het plaatsje Siena in Italië wordt gevonden, daarom heet het in Italië ‘terra di Siena’.

Schilder materiaal

Tube Gebrande Sienna olieverf
Canvasboard 13 x 18cm
Odourless White Spirit
Varkensharen penseel
Keukenrol
Bakje

Online Atelier

Online samen schilderen

Elke week organiseer ik de online ‘samen schilderen’ sessies, schilderlessen waarbij ik voor en mee schilder. Doe je mee?


In de online schildercursus Portret van het Meisje leren schilderen als de Oude Meesters. 

Wil je leren schilderen als de Oude Meesters Titiaan, Rembrandt en Frans Hals? De online schilderlessen en vooral de online schildercursus: Portret van het Meisje is een heel fijne manier om die schildertechniek van de Oude Meesters te leren.


De schilderlessen uit de video podcast serie ‘de Oude Meesters’ schildertechniek;

Online Atelier

Deze video heb ik met veel plezier gemaakt. Ook in Online Atelier ‘de samen schilderen sessies‘ vertel ik over schildertechnieken, het materiaal of andere schilderles weetjes.

Leave a Reply