Now Reading
Imprimatura schilderen als de Oude Meesters Video 1

Imprimatura schilderen als de Oude Meesters Video 1

Dit is een video over een Imprimatura schilderen (eerste kleurlaag) uit de video schilderlessen serie Portret van het Meisje schilderen als de Oude Meesters. In de Oude Meesters schildertechnieken wordt vaak de eerste kleurlaag, een imprimatura in rode en gele aarde tinten geschilderd.

 

Dit is deel één van de 10 video podcasts uit de serie: ‘schildercursus Portret’, schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken, gemaakt vanuit mijn atelier. Omdat door de Corona het atelier dicht was, heb ik deze video schilderlessen serie online gezet. Zodat iedereen die geïnteresseerd is toch kan leren schilderen met deze oude schildertechnieken.
Gelukkig is het atelier weer open en kan er ook daar weer schilderles gegeven worden :-)

Ella Looise | Schilderijen

Imprimatura, eerste kleurlaag schilderen

De term imprimatura stamt uit het Italiaans (waar het ‘imprimitura’ wordt genoemd) en het betekent letterlijk ‘eerste laag’

Deze imprimatura schilder ik met een transparante verf, zodat de lichte, witte ondergrond tijdens het schilderen verder door zal werken. Op dezelfde manier als licht dat van buitenaf door een glas in lood raam schijnt.

Kleine Madonna met kind schilderij

 

Burnt Sienna, een Imprimatura schilderen met Burnt SiennaGebrande Sienna

In deze schilderles schilder ik met de kleur Gebrande Sienna op een canvas doek van 13 x 18cm. Gebrande Sienna is een prachtige transparante olieverf met een warme toon. Door verhitting van het pigment Rauwe Sienna krijg je een Gebrande Sienna. Het pigment wordt in de omgeving van het plaatsje Siena in Italië gevonden, daarom heet het in Italië ’terra di Siena’.

 

Tube Gebrande Sienna olieverf
Canvasboard 13 x 18cm
Odourless White Spirit
Varkensharen penseel
Keukenrol
Bakje

White Spirit (Terpentine) gebruik ik in de eerste lagen van het schilderij.

Volgende video schilderlessen uit de serie Portret van het Meisje

Laatste blogs en schildertips

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel