De eerste Video Podcasts van de serie Oude Meesters schildertechniek

Imprimatura schilderen als de Oude Meesters Video 1

Dit is een video over een Imprimatura schilderen. In de Oude Meesters schildertechnieken wordt vaak de eerste kleurlaag, ‘een imprimatura‘ in rode en gele aarde tinten geschilderd.

Wat zijn schildertechnieken van de Oude Meesters?

Video Podcast serie Portret van het Meisje

Dit is deel één van de 10 video podcasts: ‘Schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken, gemaakt vanuit mijn atelier. Omdat door de Corona er geen schilderlessen meer zijn, heb ik deze serie online gezet. Zodat iedereen die geïnteresseerd is toch kan leren schilderen met deze oude schildertechnieken

Een Imprimatura schilderen video 1

Imprimatura

Een imprimatura is een heel dunne transparante gekleurde laag olieverf, die op de grondlaag van het lichte doek wordt aangebracht, voordat je met het portret (of andere voorstelling) begint. De Oude Meesters gebruikten hiervoor vaak een warme aardkleur. Bijvoorbeeld een middentoon, zoals Oker of Sienna.

De term imprimatura stamt uit het Italiaans (waar het ‘imprimitura’ wordt genoemd) en het betekent letterlijk ‘eerste laag’.

Waarom een transparante verf voor de Imprimatura?

Deze imprimatura schilder ik met een transparante verf, zodat de lichte, witte ondergrond tijdens het schilderen verder door zal werken. Op dezelfde manier als licht dat van buitenaf door een glas in lood raam schijnt.

Burnt Sienna, een Imprimatura schilderen met Burnt Sienna

Gebrande Sienna

In deze schilderles schilder ik met de kleur Gebrande Sienna op een canvas doek van 13 x 18cm. Gebrande Sienna is een prachtige transparante olieverf met een warme toon. Door verhitting van het pigment Rauwe Sienna krijg je een Gebrande Sienna. Omdat het pigment in de omgeving van het plaatsje Siena in Italië is gevonden, daarom heet het in Italië ‘terra di Siena’.

Schilder materiaal

Tube Gebrande Sienna olieverf
Canvasboard 13 x 18cm
Odourless White Spirit
Varkensharen penseel
Keukenrol
Bakje

White Spirit (Terpentine) gebruik ik in de eerste lagen van het schilderij. Zoals in deze andere Portretten, die ik met olieverf heb geschilderd.

Online Atelier

Nog meer Online schilderlessen in mijn schilderblogs.


In de online schildercursus Portret van het Meisje leren schilderen als de Oude Meesters. 

Wil je meer hulp bij het leren schilderen als de Oude Meesters van de 17e eeuw? Dat is nu mogelijk met het Portret van het Meisje schilderen in deze online schildercursus, waarbij je samen met mij het portret gaat schilderen.

Witte Kleding schilderen als de Oude Meesters

In deze video serie: ‘Witte Kleding schilderen als de Oude Meesters’, worden hun schildertechnieken ook uitgelegd. Evenals in de blog een impressie van de doodverf onderschildering.


De schilderlessen uit de video podcast serie ‘de Oude Meesters’ schildertechniek;

Leave a Reply

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel