De eerste Video Podcasts van de serie Oude Meesters schildertechniek

Een Imprimatura schilderen als de Oude Meesters

Een Imprimatura schilderen. In de Oude Meesters schildertechniek wordt vaak de eerste kleurlaag, ‘de imprimatura‘ in rode en gele aarde tinten uitgevoerd.

Dit is deel één van de video podcasts serie ‘de Oude Meesters’ schildertechniek vanuit mijn atelier.

De Imprimatura schilderen. Deel één uit de video podcast serie 'de Oude Meesters' schildertechniek.

Een Imprimatura schilderen #1

Imprimatura

De imprimatura is een zeer dunne transparante gekleurde laag olieverf, die op de grondlaag van het lichte doek wordt aangebracht voordat je met het portret (of andere voorstelling) begint. De Oude Meesters gebruikten hiervoor vaak een warme aardkleur.

De term imprimatura stamt uit het Italiaans (waar het ‘imprimitura’ wordt genoemd) en het betekent letterlijk ‘eerste laag’

Waarom een transparante verf voor de Imprimatura?

De Imprimatur schilder ik met een transparante verf, omdat de lichte, witte ondergrond tijdens het schilderen verder zal doorwerken. Het speelt een vergelijkbare rol als licht dat van buitenaf door een glas in lood raam schijnt.

Burnt Sienna

Een Imprimatura schilderen met Burnt Sienna
Pigment Burnt Sienna

In deze schilderles schilder ik met Burnt Sienna, een prachtige transparante olieverf met een warme toon op een canvas doek van 13 x 18cm.

Door verhitting van het pigment Rauwe Sienna krijg je een gebrande Sienna ‘Burnt Sienna’. Het pigment wordt in de omgeving van het plaatsje Siena in Italië gevonden. In het Italiaans heet het pigment ‘terra di Siena’.

Schilder materiaal

Tube Burnt Sienna olieverf
Canvasboard 13 x 18cm
Odourless White Spirit
Varkensharen penseel
Keukenrol
Bakje

De schilderlessen uit de video podcast serie ‘de Oude Meesters’ schildertechniek;

Leave a Reply