Now Reading
Eitempera onderschildering bij het portret van Dide

Eitempera onderschildering bij het portret van Dide

Portret van Dide. Eitempera onderschildering bij portret van Dide
Eitempera onderschildering 'Grisaille'
Portret van Dide. Eitempera onderschildering bij portret van Dide
View Gallery
Eitempera onderschildering 'Grisaille'

Bij het portret van Dide schilderen heb ik een eitempera onderschildering opgezet. Allereerst een imprimatura, een eerste laag, de kleurtoon. Vervolgens de schaduw en lichtpartijen van de hele compositie in grisaille uitgewerkt, om daarna de definitieve kleurpartijen aan te brengen.

Grisaille

 

Een grisaille of ‘grauwtje’ of Doodverf is een onderschildering waarin je geen natuurlijke kleuren aanbrengt. Je beperkt je tot de schakeringen van dezelfde kleur (toon), vaak grijs of bruine aardkleuren.

 

Rembrandt

Ook de Oude Meesters, zoals Titiaan en Rembrandt begonnen eerst in grisaille.

In het Rembrandthuis (het woonhuis van Rembrandt) hangen een aantal schilderijen aan de muren van zijn Amsterdamse leermeester Pieter Lastman (1583-1633). Waarvan sommige als inspiratiebron van Rembrandt hebben gediend.
Zoals bijvoorbeeld het schilderij; Het offer van Abraham  dat alleen in grijstonen is geschilderd. Ook Rembrandt heeft dit verhaal meerdere malen uitgebeeld. Hij is een half jaar bij Pieter Lastman in Amsterdam in de leer geweest. Lastman heeft veel invloed gehad op het werk van Rembrandt.

 

Schildercursus leren schilderen als de Oude Meesters

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken? Dat is nu mogelijk met de video schilderlessen van het Portret van het Meisje. Bovendien is er een online schildercursus voor iedereen, die graag meer begeleiding wil.

Schilderij van Dide, portret in olieverf met de techniek van de Oude Meesters

 

Portret van dide schilderen, olieverfpapier, 50 x 64cm,

Na de eitempera onderschildering van het schilderij, waarbij ik de vormen sculpturaal heb opgezet als een beeldhouwer, heb ik de kleurtonen aangebracht. De kleurtonen zijn eveneens met eitempera geschilderd.

Eitempera

Het grote voordeel van het schilderen met eitempera is dat de verf mager en snel droog is.

In Papa een stilleven staat het recept van de eitempera, die je eenvoudig thuis kunt maken. Wel zijn er enige ingrediënten voor nodig 🙂 Het is net als in de keuken, zoals uit deze video van Pietro Annigoni (1961) blijkt.

See Also
Portret van Clairy Polak schilderij in de Oude Meesters schildertechniek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top