Home → Ella Atelier → Schilderijen → Portretten → Eitempera onderschildering portret van Dide
Eitempera onderschildering portret van Dide


Bij het portret van Dide schilderen heb ik een eitempera onderschildering opgezet, vervolgens het grisaille schilderen van de schaduw en lichtpartijen van de hele compositie, om daarna de definitieve kleur onderschilderingen aan te brengen. Maar allereerst een imprimatura, een eerste laag, een middentoon geschilderd, naar de oude meester Rembrandt.
Schilderfragment van een ander Portret van Dide, video
Grisaille schilderen
Een grisaille of ‘grauwtje’ of Doodverf is een onderschildering waarin je geen natuurlijke kleuren aanbrengt. Je beperkt je tot de schakeringen van dezelfde kleur (toon), vaak grijs of bruine aardkleuren. Meer schildertips.
De oude meester Rembrandt
Ook de Oude Meesters, zoals Titiaan en Rembrandt begonnen eerst met grisaille schilderen.
In het Rembrandthuis (het woonhuis van Rembrandt) hangen een aantal schilderijen aan de muren van zijn Amsterdamse leermeester Pieter Lastman (1583-1633). Waarvan sommige als inspiratiebron van Rembrandt hebben gediend.
Zoals bijvoorbeeld het schilderij; Het offer van Abraham dat alleen in grijstonen is geschilderd. Ook Rembrandt heeft dit verhaal meerdere malen uitgebeeld. Hij is een half jaar bij Pieter Lastman in Amsterdam in de leer geweest. Lastman heeft veel invloed gehad op het werk van Rembrandt.
Portret geschilderd met de techniek van de Oude Meesters
Portret van dide schilderen, olieverfpapier, 50 x 64cm
Na de eitempera onderschildering van het schilderij, waarbij ik de vormen sculpturaal heb opgezet als een beeldhouwer, heb ik de kleurtonen aangebracht. De kleurtonen zijn eveneens met eitempera geschilderd.
Eitempera
Het grote voordeel van het schilderen met eitempera is dat de verf mager en snel droog is.
In Papa een stilleven schilderij staat het recept van de eitempera, dat je eenvoudig thuis kunt maken. Wel zijn er enige ingrediënten voor nodig 🙂 Het is net als in de keuken, zoals uit deze video van Pietro Annigoni (1961) blijkt.
- Zelf pastels maken bij mijn poes is dood blog.
- Zelf Olieverf maken