Now Reading
Eitempera onderschildering portret van Dide

Eitempera onderschildering portret van Dide

Portret van Dide. Eitempera onderschildering bij portret van Dide

Bij het portret van Dide schilderen heb ik een eitempera onderschildering opgezet. Allereerst een imprimatura, een eerste laag, de kleurtoon. Vervolgens de schaduw en lichtpartijen van de hele compositie in grisaille uitgewerkt, om daarna de definitieve kleurpartijen aan te brengen.

Schilderfragment van ander Portret van Dide, video

Eitempera onderschildering 'Grisaille'Grisaille

Een grisaille of ‘grauwtje’ of Doodverf is een onderschildering waarin je geen natuurlijke kleuren aanbrengt. Je beperkt je tot de schakeringen van dezelfde kleur (toon), vaak grijs of bruine aardkleuren.

Rembrandt

Ook de Oude Meesters, zoals Titiaan en Rembrandt begonnen eerst met grisaille.

In het Rembrandthuis (het woonhuis van Rembrandt) hangen een aantal schilderijen aan de muren van zijn Amsterdamse leermeester Pieter Lastman (1583-1633). Waarvan sommige als inspiratiebron van Rembrandt hebben gediend.
Zoals bijvoorbeeld het schilderij; Het offer van Abraham  dat alleen in grijstonen is geschilderd. Ook Rembrandt heeft dit verhaal meerdere malen uitgebeeld. Hij is een half jaar bij Pieter Lastman in Amsterdam in de leer geweest. Lastman heeft veel invloed gehad op het werk van Rembrandt.

Schildercursus leren schilderen als de Oude Meesters

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken? Dat is nu mogelijk met de video schilderlessen. Bovendien is er een online schildercursus voor iedereen, die graag meer begeleiding wil.

Portret geschilderd met de techniek van de Oude Meesters

De onderschildering.

Portret van dide schilderen, olieverfpapier, 50 x 64cm

Na de eitempera onderschildering van het schilderij, waarbij ik de vormen sculpturaal heb opgezet als een beeldhouwer, heb ik de kleurtonen aangebracht. De kleurtonen zijn eveneens met eitempera geschilderd.

See Also
Portret hond online schilderles. Hondekop penseelschets, online schilderles Oude Meesters schildertechniek

Eitempera

Het grote voordeel van het schilderen met eitempera is dat de verf mager en snel droog is.

In Papa een stilleven schilderij staat het recept van de eitempera, dat je eenvoudig thuis kunt maken. Wel zijn er enige ingrediënten voor nodig 🙂 Het is net als in de keuken, zoals uit deze video van Pietro Annigoni (1961) blijkt.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel