Portret van Dide. Eitempera onderschildering bij portret van Dide

Eitempera onderschildering bij het portret van Dide

Bij het portret van Dide heb ik een eitempera onderschildering opgezet. Allereerst een imprimatura, een eerste laag, de kleurtoon. Vervolgens de schaduw en lichtpartijen van de hele compositie in grisaille uitgewerkt, om daarna de definitieve kleurpartijen aan te brengen.

Grisaille

Eitempera onderschildering 'Grisaille'

Een grisaille of ‘grauwtje’ is een schilderij waarin je geen natuurlijke kleuren aanbrengt. Je beperkt je tot de  schakeringen van dezelfde kleur, vaak grijs of bruin.

Rembrandt

Ook de Oude Meesters, zoals Titiaan en Rembrandt begonnen eerst in grisaille.

In het Rembrandthuis (het woonhuis van Rembrandt) hangen een aantal schilderijen aan de muren van zijn Amsterdamse leermeester Pieter Lastman (1583-1633). Waarvan sommige als inspiratiebron van Rembrandt hebben gediend.
Zoals bijvoorbeeld het schilderij; Het offer van Abraham  dat alleen in grijstonen is geschilderd. Ook Rembrandt heeft dit verhaal meerdere malen uitgebeeld. Hij is een half jaar bij Pieter Lastman in Amsterdam in de leer geweest. Lastman heeft veel invloed gehad op het werk van Rembrandt.

Schilderij van Dide, portret in olieverf met de techniek van de Oude Meesters

Portret van dide, olieverfpapier, 50 x 64cm,
te koop €3.250,– (excl. btw) inclusief lijst

Portret van Dide. Eitempera onderschildering bij portret van Dide

Na de eitempera onderschildering van het schilderij, waarbij ik de vormen sculpturaal heb opgezet als een beeldhouwer, heb ik de kleurtonen aangebracht. De kleurtonen zijn eveneens met eitempera geschilderd.

Eitempera

Het grote voordeel van het schilderen met eitempera is dat de verf mager en snel droog is.

HIER  staat het recept van de eitempera die je eenvoudig thuis kunt maken. Wel zijn er enige ingrediënten voor nodig 🙂 Het is net als in de keuken, zoals uit deze VIDEO van Pietro Annigoni (1961) blijkt.

Comments are closed