Portret van Dide. Eitempera onderschildering bij portret van Dide

Eitempera onderschildering bij het portret van Dide

Bij het portret van Dide heb ik een eitempera onderschildering opgezet. Allereerst een imprimatura, een eerste laag, de kleurtoon. Vervolgens de schaduw en lichtpartijen van de hele compositie in grisaille uitgewerkt, om daarna de definitieve kleurpartijen aan te brengen.

Grisaille

Een grisaille of ‘grauwtje’ of Doodverf is een schilderij waarin je geen natuurlijke kleuren aanbrengt. Je beperkt je tot de schakeringen van dezelfde kleur (toon), vaak grijs of bruin.

Eitempera onderschildering 'Grisaille'

Rembrandt

Ook de Oude Meesters, zoals Titiaan en Rembrandt begonnen eerst in grisaille.

In het Rembrandthuis (het woonhuis van Rembrandt) hangen een aantal schilderijen aan de muren van zijn Amsterdamse leermeester Pieter Lastman (1583-1633). Waarvan sommige als inspiratiebron van Rembrandt hebben gediend.
Zoals bijvoorbeeld het schilderij; Het offer van Abraham  dat alleen in grijstonen is geschilderd. Ook Rembrandt heeft dit verhaal meerdere malen uitgebeeld. Hij is een half jaar bij Pieter Lastman in Amsterdam in de leer geweest. Lastman heeft veel invloed gehad op het werk van Rembrandt.

Schildercursus leren schilderen als de Oude Meesters

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken? Dat is nu mogelijk met de video schilderlessen van het Portret van het Meisje. Bovendien is er een online schildercursus voor iedereen, die graag meer begeleiding wil.

Schilderij van Dide, portret in olieverf met de techniek van de Oude Meesters

Portret van dide, olieverfpapier, 50 x 64cm,
te koop €2.250,– (excl. btw)

Portret van Dide. Eitempera onderschildering bij portret van Dide

Na de eitempera onderschildering van het schilderij, waarbij ik de vormen sculpturaal heb opgezet als een beeldhouwer, heb ik de kleurtonen aangebracht. De kleurtonen zijn eveneens met eitempera geschilderd.

Eitempera

Het grote voordeel van het schilderen met eitempera is dat de verf mager en snel droog is.

In Papa een stilleven staat het recept van de eitempera die je eenvoudig thuis kunt maken. Wel zijn er enige ingrediënten voor nodig 🙂 Het is net als in de keuken, zoals uit deze video van Pietro Annigoni (1961) blijkt.

Portretten

Portretten vind ik fijn om te schilderen. Ook in de Oude Meesters schildertechniek heb ik een aantal portretten geschilderd. Hier staan de schilderlessen met het Portret van het Meisje geschilderd als de Oude Meesters.

Online Atelier

Samen schilderen sessies

Sinds de lockdown organiseer ik wekelijke de online schilderlessen ‘samen schilderen’ sessies. Wil je meedoen? dat kan want ze zijn er voor iedereen!

Leave a Reply