Erkend preparateur

Erkend preparateur mag ikErkend preparateur me nu noemen sinds ik het diploma Prepareren van dieren heb gehaald in sept.2015.

Het diploma van de Stichting Flora en Faunawet examens is goedgekeurd door de Minister van Economische Zaken.

Alles voor de kunst!

Erkend preparateur

Hoe gaat het opzetten van een dier in zijn werk?

Allereerst, het daadwerkelijke ‘opzetten’ van een dier is maar een onderdeel van een hele serie handelingen die als doel hebben het dode dier langdurig te kunnen behouden in zijn oorspronkelijke vorm. Vandaar dat we liever spreken over prepareren, een betere term om dit hele proces samen te vatten.

Het prepareren

Bij het prepareren moet je alle inwendige, bederfelijke delen vervangen door andere materialen, zoals kunstschuim, houtwol, watten en dergelijke. De preparateur doet dit meestal door aan de buik- of rugzijde een lengtesnede te maken.

De romp en hals worden nauwgezet nagemaakt. De schoongemaakte botten van de kop, poten en vleugels modelleer je met ijzerdraad, watten en klei in de oorspronkelijke vorm. In de oogkassen plaats je passende glazen of acryl ogen. De grondig schoongemaakte huid strijk je in met een stof die latere insectenvraat door bijvoorbeeld motten tegengaat. De vleugels, poten, staart en kop met hals en romp stulp je terug en de buiksnede naai je dicht met naald en draad.

Hierna begint het boeiende maar tijdrovende modelleren. Kleine correcties aan de vleugels en poten worden verricht, veren en veervelden worden goed gelegd en de staart wordt in de juiste houding gesteld. Vaak worden de naakte huiddelen zoals oogringen en poten bijgekleurd met penseel of airbrush.

Meestal wordt een dier opgezet op een ondergrond die overeenkomt met zijn natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld een nagemaakt stukje strand of een stronkje.

Het prepareren van een dier is een tijdrovende aangelegenheid, die naast het vakmanschap van de preparateur, ook een grondige kennis van het dier en zijn natuurlijke omgeving vereist.

Nederlandse Vereniging van Preparateurs

Comments are closed