Olieverf schilderij, Fossiel van een Luis

Een fossiel van een luis en zelf olieverf maken


Vandaag heb ik met gel een fossiel van een luis getekend, en daarna zelf de donkerrode olieverf gemaakt. De donkerrode kleur komt van een pigment uit de 16e eeuw van een Cochenille luis; die luis ga ik schilderen met zijn eigen pigment.

Karmijn

Deze kleur is een transparant donkerrood, en is zeer geschikt voor het aanbrengen van transparante lagen, het glaceren. Tevens in combinatie met Ultramarijn of Phtaloblauw zeer goed voor het mengen van violetten.

Fossiel van een luis, olieverf schilderij, canvas, 24 x 30 cm.

Fossiel van een luis, olieverf schilderij, geschilderd met Karmijn pigment

Wat is pigment

Pigment is een poeder dat uit kleine, onoplosbare, sterk gekleurde korrels bestaat, ze komen zowel synthetisch voor als natuurlijk. De natuurlijke pigmenten worden gewonnen uit b.v. mineralen, planten, en ook enkele dierlijke pigmenten; zoals sepia uit inktvis én de Cochenille luis.

De Cochenille luis

Cochenille is een soort schildluis en wordt al eeuwenlang in Zuid-Amerika en Mexico op schijfcactussen gekweekt. Hiervoor zijn er speciale cactusplantages aangelegd waar de luis zich voedt met het sap van de cactus. Het pigment wordt gewonnen uit het bloed van de vrouwtjes en uit de eitjes, omdat er vooral veel kleurstof in de eitjes zit, worden de luizen vlak voordat ze hun eitjes leggen verzameld en gedood. Waarna ze gedroogd, gemalen en gefilterd worden. Er zijn 140.000 vrouwtjes nodig om één kilo van deze kleur te krijgen.

Kleur in levensmiddelen

Omdat hij een mooie kleur heeft, wordt tegenwoordig deze natuurlijke, aan luizen onttrokken kleurstof, nog veelvuldig gebruikt voor het kleuren van cosmetische producten, zoals lippenstift, nagellak en oogschaduw. Bovendien wordt het onder nummer E120 verwerkt in tal van levensmiddelen, waaronder limonade, yoghurt, ijs en snoep.

Tekenen met houtskool

Voor dit schilderij koop ik een wit katoenen doek van 24 x30 cm, een pot High Solid Gel Gloss, en een zak Karmijn rood pigment. Ik zoek op internet een afbeelding van de luis en teken deze met houtskool op het canvas doekje.

Gel schilderen

De High Solid Gel die ik ga gebruiken, is in feite een dikke medium, een pasta die glans geeft en snel droogt én je kunt er flinke structuren mee maken. Met deze substantie schilder ik royaal over de houtskool heen. Ik doe op de kwast een ruime klodder en schilder ermee. De kwaststreek laat ik soms goed zichtbaar staan en speel met de structuur van de verf.

Wel de kwast direct na gebruik goed reinigen met water en vloeibare zeep.

Fossiel van een luis, 24 x 30 cm, olieverf op doek

 

fossiel van een luis, karmijn rode olieverf maken

Karmijn olieverf maken

Ik maak zelf de olieverf, een purperrode zeer felle kleur. Voor het bindmiddel gebruik ik lijnolie.

Gereedschap voor het maken van olieverf

Een glazen plaat van 30 x 30 cm met geslepen randen, een glazen loper, pipet, paletmes en theelepel. Het volgende recept is een eenvoudig recept voor direct gebruik;

Ingrediënten olieverf

pigment
koudgeslagen ruwe lijnolie

Schep twee theelepels pigment op de glasplaat en meng het poeder met een scheutje lijnolie met het paletmes tot een stijve pasta, en met de glazen loper wrijf ik de pasta met stevig ronddraaiende bewegingen over de hele plaat.

Tussendoor schraap ik de verf van de rand van de glazen loper bijeen, vorm weer een bergje en wrijf verder tot ik een dikte van ‘Nutella chocolade’ heb gekregen. Let op: tijdens de bereiding geen pigment meer toevoegen anders wordt de dikke verf taai.

Deze pasta die je hebt gemaakt, kan heel goed bewaard worden in een gesloten donkere pot.

Medium

Om de pasta smeuïg smeerbaar te maken, moet je een medium (b.v. lijnolie) toevoegen. Bij het overschilderen van de gel luis met de Karmijn olieverf gebruik ik een zelf gemaakt medium (damar vernis).

Met de olieverf schilderen

Nu gebruik ik twee platte varkensharen kwasten nr. 24 en 12. Het schilderij leg ik op tafel en draai het tijdens het schilderen rond om overal goed bij te kunnen. Ik verf nu meerdere malen royaal over de gel heen in horizontale strepen. En tussendoor laat ik het doek een paar dagen drogen. Het schilderen met de olieverf net zolang herhalen tot de gewenste diep rode kleur er op zit. Rond de verhoogde structuren ontstaan mooie donkere kleuren en door met een keukenpapier, daar waar gewenst de verf iets weg te wrijven, wordt de lichtere kleur weer opgeroepen.

Fossiel schilderijen

Op deze wijze heb ik vervolgens een hele serie ‘fossielen’ geschilderd, en bij alle beesten de olieverf zelf gemaakt en in de kleur (pigment) geschilderd. Van klein tot groot. zoals bijvoorbeeld een vlo, luis, mug, vlieg, spin, sprinkhaan, vlinder, garnaal, vis, kikker, kreeft, kwal, etc.

Still uit Art Storytelling 'Groene kikker en zelf olieverf maken'

Ik heb steeds hetzelfde formaat doek gebruikt, dat vormt een mooie eenheid in de serie.

Deze schilderles is in Atelier nr. 182

 

 

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply