Een dochter voor Frans Hals, olieverf schilderij. Portretten. Schilderlessen.

Frans Hals zijn dochter zou er zo uit hebben kunnen zien

Een dochter voor Frans Hals’ is een olieverf schilderij van 80 x 80 cm.

Voor het blad Atelier, het kunstmagazine, #191 werd mij gevraagd, waar ik over zou willen dromen. Dan zou ik op zijn atelier van rond willen lopen. Om te kijken hoe hij schilderde en zijn doek bespeelde…en om van hem te leren. Door hem heb ik me laten inspireren bij dit schilderij.

Frans Hals zelfportret

Hij wordt de vader van het impressionisme genoemd. Vincent van Gogh schreef in zijn brieven aan zijn broer Theo: ‘Wat is het een genot zo’n Hals te zien, wat is ’t heel iets anders dan de schilderijen – Er zijn er zóó veel waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken.

Hals koos ervoor om een schilderij niet glad af te werken, zoals ongeveer al zijn tijdgenoten dat nog deden, maar probeerde het leven er in te houden. Aangezien leven te herkennen is aan beweging, zorgde hij ervoor dat de kijker de indruk krijgt dat het portret in beweging is. Wie kijkt naar iemand in beweging, ziet die persoon niet helemaal scherp: je krijgt niet helemaal vat op wie of wat zich beweegt, je ziet vlekken, lijnen, stippen, grote kleurvlakken, nauwelijks details.
En zo schilderde hij zijn portretten, vooral later, wanneer hij helemaal op dreef is.

Een dochter voor Frans Hals, olieverf op doek, 80 x 80 cm, €2500,– (excl. btw).

Een dochter voor Frans Hals, olieverf schilderij. Portretten. Schilderlessen.

Nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen zijn de twee motors van creativiteit

Het meisje dat poseert is Dide van acht jaar. Ze is een slimme, eigenzinnige dame. En bovendien heeft ze al fantastische, creatieve trekken, en is zeker nieuwsgierig genoeg om haar talenten te onderzoeken. Op het atelier van Hals had ze vast graag rondgelopen.

Leave a Reply