Now Reading
Frans Hals zijn dochter zou er zo uit kunnen zien, schilderles

Frans Hals zijn dochter zou er zo uit kunnen zien, schilderles

'Dochter', olieverf op doek, 50x60cm,
Kleuren mengen en houtskool tekening Dochter voor Frans Hals, olieverf schilderij
Toon schilderen, grijs mengen Dochter voor Frans Hals, olieverf schilderij
Een dochter voor Frans Hals, portret schilderij
Grijs mengen. Een dochter voor Frans Hals, portret schilderij +2
View Gallery
Kleuren mengen en houtskool tekening Dochter voor Frans Hals, olieverf schilderij

Een dochter voor Frans Hals’ is een olieverf schilderij van 80 x 80 cm. Voor het blad Atelier, het kunstmagazine, #191 werd mij gevraagd, waar ik over zou willen dromen. Dan zou ik op zijn atelier rond willen lopen. Om te kijken hoe hij schilderde en zijn doek bespeelde…en om van hem te leren. Door hem heb ik me laten inspireren bij dit schilderij. Alla Prima geschilderd met de Oude Meesters schildertechniek van Frans Hals.

Ella Looise | Schilderijen

Video Inspiratie bij de Oude Meesters

Frans Hals 

Frans Hals wordt de vader van het impressionisme genoemd. Hij koos ervoor om een schilderij niet glad af te werken, zoals ongeveer al zijn tijdgenoten dat nog deden, maar probeerde het leven er in te houden. Ook Rembrandt schilderde met een grove toets in zijn latere schilderperiode. Frans Hals en Rembrandt zouden ze elkaar hebben ontmoet?

Portret van mijn vader en Frans Hals en de Portretkunst 

Van Gogh schreef over Hals

Vincent van Gogh schreef in zijn brieven aan zijn broer Theo: ‘Wat is het een genot zo’n Hals te zien, wat is ’t heel iets anders dan de schilderijen – Er zijn er zóó veel waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken.

Beweging in het portret

Aangezien leven te herkennen is aan beweging, zorgde hij ervoor dat de kijker de indruk krijgt dat het portret in beweging is. Wie kijkt naar iemand in beweging, ziet die persoon niet helemaal scherp: je krijgt niet helemaal vat op wie of wat zich beweegt, je ziet vlekken, lijnen, stippen, grote kleurvlakken, nauwelijks details.
En zo schilderde hij zijn portretten, vooral later, wanneer hij helemaal op dreef is.

Portretten geschilderd

Frans Hals zijn dochter, olieverf op doek, 80 x 80 cm

Nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen zijn de twee motors van creativiteit

Het meisje dat poseert is Dide van acht jaar. Ze is een slimme, eigenzinnige dame. En bovendien heeft ze al fantastische, creatieve trekken, en is zeker nieuwsgierig genoeg om haar talenten te onderzoeken. Op het atelier van Hals had ze vast graag rondgelopen.

Ander Portret van Dide

Fragment uit video schilderen aan Dide

De olieverf kleuren 

In een apart schilderboek test ik olieverf kleuren uit, en leg daarmee ook een kleuren archief aan. Dit is de bladzijde uit het boek voor het schilderij, over een meisje met de kraag uit de tijd van Frans Hals……want op zijn atelier had ik graag rond gelopen.

Het tekenen

Ik begin met het losjes uittekenen van de hele vorm met houtskool. Met houtskool kun je snel dik en dun accenten aanbrengen of een lijn met je vingers of doekje vervagen, breder maken of zelfs uitvegen. Houtskool is in verschillende diktes te koop. Het schilderij is een kant en klaar katoenen doek van 50 x 60 cm.

 

Toon schilderen

Vanuit deze basis breng ik met een brede kwast (maat 24) licht en donker details aan. Eerst schilder ik de schaduw plekken, en werk vanuit donker naar de lichtere kleuren. Goed kijkend naar de vorm smeer ik de verf er direct en spontaan op. Zo bouw ik dikkere verflagen op. Ook laat ik opzettelijk slordigheidjes toe. Wat niet bevalt, schilder ik later weer weg.

Grijs mengen

Voor de zilveren oorbellen meng ik kraplak met ultramarijn tot een paarsachtige kleur en voeg er citroengeel bij, daarna meng ik met zinkwit tot een mauve mengkleur grijs. 

See Also
Leren van de meester Frans Hals

Grijzen kunnen gemaakt worden door de complementaire kleuren te mengen. Complementaire kleuren zijn de kleuren die tegenover elkaar in de kleurencircel liggen, zoals b.v. rood en groen, paars en geel, blauw en oranje. Voeg hier wit bij, en er ontstaan diverse tinten grijs.

Chromatische grijzen mengen

Zinkwit

Met zinkwit meng ik de kleuren voor een lichtere toon. Zinkwit is half transparant en daardoor geschikt als mengwit, want het vermindert de intensiteit van de kleuren niet. Titaanwit is een zeer dekkend en neutraal wit, maar bij het mengen van kleuren met titaanwit neemt de intensiteit van de kleur af.

De kraag, luchtig en soepel, is uit beweeglijke lijnen opgebouwd, en schilder ik met dezelfde kleuren die in het gezicht gebruikt zijn.

Bont en Kant schilderij, schilderles

 

Bruin mengen

Om bruin te mengen gebruik ik de kleuren cadmium geel middel (opaque), madder en ultramarijn. Voor een lichtere kleur bruin meng je er geen wit bij, maar neem dan een lichtere kleur geel, blauw en rood. Zorg er altijd wel voor één opaque tint erbij te gebruiken voor een rijke kleurschakering.
In de tijd van Hals was het gebruikelijk in het genre van de regentenportretten, om de achtergrond donker te schilderen. Frans Hals zijn dochter is klaar.

Olieverf schilderijen met de Oude Meesters schildertechnieken

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel