Olieverf schilderij; een dochter voor Frans Hals

Frans Hals zijn dochter zou er zo uit hebben kunnen zien

‘Een dochter voor Frans Hals’ is een olieverf schilderij

Voor het volgende nummer van Atelier, het kunstmagazine, #191 (november/december) werd mij gevraagd, waar ik over zou willen dromen. Dan zou ik op het atelier van Frans Hals rond willen lopen, om te kijken hoe hij schilderde en zijn doek bespeelde…en om van hem te leren. Door hem heb ik me laten inspireren bij dit schilderij.

Frans Hals zelfportretFrans Hals (Antwerpen ca1982 – Haarlem 1666)
gebruikte in zijn latere schilderwerk een losse schildertoets.

Hij wordt de vader van het impressionisme genoemd. Vincent van Gogh schreef in zijn brieven aan zijn broer Theo: ‘Wat is het een genot zo’n Frans Hals te zien, wat is ’t heel iets anders dan de schilderijen – er zijn er zóó veel – waar zorgvuldig alles op dezelfde wijze is gladgestreken. Hals koos ervoor om een schilderij niet glad af te werken, zoals ongeveer al zijn tijdgenoten dat nog deden, maar probeerde het leven er in te houden. Aangezien leven te herkennen is aan beweging, zorgde hij ervoor dat de kijker de indruk krijgt dat het portret in beweging is. Wie kijkt naar iemand in beweging, ziet die persoon niet helemaal scherp: je krijgt niet helemaal vat op wie of wat zich beweegt, je ziet vlekken, lijnen, stippen, grote kleurvlakken, nauwelijks details. En zo schilderde Frans Hals zijn portretten, vooral later, wanneer hij helemaal op dreef is.

Een dochter voor Frans Hals, olieverf op doek, 80 x 80 cm


Olieverf schilderij; een dochter voor Frans Hals

Nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen zijn de twee motors van creativiteit

Het meisje dat poseert is Dide van acht jaar. Ze is een slimme, eigenzinnige dame, die ook al fantastische, creatieve trekken heeft en zeker nieuwsgierig genoeg is om haar talenten te onderzoeken. Op het atelier van Frans Hals had ze vast graag rondgelopen.

 

 

 

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply