Now Reading
Genrestukken

Genrestukken

muurschildering Atelier Ella Looise
Olieverf schilderij. Het meisje in de kersenboomgaard. Genrestukken
Olieverf schilderij, Het model van de woensdagavond tekenles. Schilderlessen
View Gallery
Olieverf schilderij. Het meisje in de kersenboomgaard. Genrestukken

Genrestukken, genre schilderijen schilder ik ook. Want het zijn voorstellingen uit het dagelijkse leven. Daarom schilder ik ze graag! En zelfs heb ik een beeld gemaakt naar het schilderij; Het Melkmeisje, een genrestuk naar Johannes Vermeer. Het Melkkan beeldverhaal (naar Vermeer).

De kleur ondergrond schilderen naar de Oude Meesters

Genrestukken, schilderijen in olieverf

Schilderijen uit het dagelijkse leven

Het genre werd hier in Nederland heel populair in de 17e eeuw. Toen schilderden kunstenaars zoals Johannes Vermeer, Frans Hals, en ook Judith Leyster, evenals Gerrit Dou en ook Jan Steen in deze stijl. Op hun schilderijen zie je bijvoorbeeld huiselijke gebeurtenissen, gezelschappen, drinkende mannen of kinderen die iets aan het doen zijn. Zoals in dit Portret van het Meisje met de iPad.

Gepubliceerde schilderles

Enkele schilderijen van mij zijn ook als schilderles op mijn site gepubliceerd, zoals  het genrestuk geschilderd in olieverf schilderij Het model van de woensdagavond. Evenals het schilderij van Rocker, eveneens verschenen als schilderles.

Ella Looise | Schilderijen

Rembrandt en zijn genrestukken

Rembrandt, Een meisje in een schilderijlijst, 1641, olieverf op paneel, 105.5 x 76 cm, Koninklijk Paleis, Warschau

See Also


Een bijzonder schilderij van Rembrandt is: Een meisje in een schilderijlijst, omdat het meisje de echte lijst van het schilderij lijkt vast te pakken. Rembrandt schilderde het in dezelfde periode als De Nachtwacht.

Zij is gekleed in een donkerrood, fluwelen jurk, een zwarte hoed en parel oorbellen in een peervorm. Dit kostuum is niet in overeenstemming met de eigentijdse mode  Rembrandt portretteerde zijn figuren vaak in dit soort kleding zowel op schilderijen als op etsen.

Hoe witte kleding schilderen

Overgeschilderd Portret

Aanvankelijk begon Rembrandt een andere persoon te schilderen – een zittende vrouw, enigszins naar links gedraaid, gekleed in een jurk van de eigentijdse mode, een kraag en een kleine kap. Deze vrouw bevond zich iets meer aan de rechterkant van de compositie dan de jonge vrouw op de eindversie. Het portret van een vrouw in een kraag was nooit afgemaakt en het paneel werd hergebruikt.
Laatste schilderblogs en schildertips.

Stillevens en genrestukken

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel