Now Reading
Genrestukken

Genrestukken

muurschildering Atelier Ella Looise
Olieverf schilderij. Het meisje in de kersenboomgaard. Genrestukken
Olieverf schilderij, het meisje met de iPad. Genrestukken
Olieverf schilderij, Het model van de woensdagavond tekenles. Schilderlessen
Olieverf schilderij, Rocker +1
View Gallery
Olieverf schilderij. Het meisje in de kersenboomgaard. Genrestukken

Genrestukken, genre schilderijen schilder ik ook. Want het zijn voorstellingen uit het dagelijkse leven. Daarom schilder ik ze graag! En zelfs heb ik een beeld gemaakt naar het schilderij  Het Melkmeisje, een genrestuk naar Johannes Vermeer.

De Melkkan (naar Vermeer)

 

Genrestukken, schilderijen in olieverf

 

Schilderijen uit het dagelijkse leven

 

Het genre werd hier in Nederland heel populair in de 17e eeuw. Toen schilderden kunstenaars zoals Johannes Vermeer, Frans Hals, en ook Judith Leyster, evenals Gerrit Dou en ook Jan Steen in deze stijl. Op hun schilderijen zie je bijvoorbeeld huiselijke gebeurtenissen, gezelschappen, drinkende mannen of kinderen die iets aan het doen zijn. Zoals in dit Portret van het Meisje met de iPad.

Gepubliceerde schilderles

 

Enkele schilderijen van mij zijn ook als schilderles op mijn site gepubliceerd, zoals  het genrestuk geschilderd in olieverf schilderij Het model van de woensdagavond. Evenals het schilderij van Rocker, eveneens verschenen als schilderles.

Rembrandt en zijn genrestukken

Rembrandt, Een meisje in een schilderijlijst, 1641, olieverf op paneel, 105.5 x 76 cm, Koninklijk Paleis, Warschau

 

Een bijzonder schilderij van Rembrandt is: Een meisje in een schilderijlijst, omdat het meisje de echte lijst van het schilderij lijkt vast te pakken. Rembrandt schilderde het in dezelfde periode als De Nachtwacht.

Zij is gekleed in een donkerrood, fluwelen jurk, een zwarte hoed en parel oorbellen in een peervorm. Dit kostuum is niet in overeenstemming met de eigentijdse mode  Rembrandt portretteerde zijn figuren vaak in dit soort kleding zowel op schilderijen als op etsen.

 

Overgeschilderd Portret

 

Aanvankelijk begon Rembrandt een andere persoon te schilderen – een zittende vrouw, enigszins naar links gedraaid, gekleed in een jurk van de eigentijdse mode, een kraag en een kleine kap. Deze vrouw bevond zich iets meer aan de rechterkant van de compositie dan de jonge vrouw op de eindversie. Het portret van een vrouw in een kraag was nooit afgemaakt en het paneel werd hergebruikt.

See Also

Portret van Clairy Polak schilderij in de Oude Meesters schildertechniek

Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken?

Online Atelier met stillevens en genrestukken

 

Gepubliceerde schilderlessen

 

 

Er zijn veel schilderijen, die zijn gepubliceerd in het blad Atelier als schilderlessen, zoals schilderles Portret van Han Prins.

Video schilderlessen

 

Oude Meesters schildertechniek schilderlessen

 

Ook zijn er een aantal video schilderlessen, die ik met veel plezier heb gemaakt. Met de Oude Meesters schildertechniek schilder ik en neem de stappen op met de Logitech camera 🙂 Daarmee zijn er de video’s in de series schilderlessen: Portret van het Meisje,  evenals Hoe witte kleding schilderen.

Bovendien heb ik een online schildercursus met het Portret van het Meisje gemaakt,waarbij ik kan helpen tijdens het schilderen.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top