Now Reading
Gerard Reve muze van Emo Verkerk te zien in De Hallen

Gerard Reve muze van Emo Verkerk te zien in De Hallen

Gerard Reve muze van Emo Verkerk. Op de tentoonstelling Muze in de Hallen, Haarlem hangt dit portret van Gerard Reve. In de jaren 1989/1990 heeft Emo Verkerk, die de schrijver ook persoonlijk kende een bijzondere reeks van acht geschilderde portretten van Reve gemaakt. Meer recent ontstond nog het hierbij gereproduceerde schilderij Gerard Reve in Den Helder, 2012, olieverf op doek, 78x92cm.

Gerard Reve muze van Emo Verkerk

Portret schilderles

Emo Verkerk, één van de betere kunstenaars van Nederland

Het oeuvre van Verkerk bestaat naast landschappen en ruimtelijke beelden met name uit portretten. Soms getekend, dan weer gebeeldhouwd, maar meestal geschilderd. Als ondergrond gebruikt hij diverse materialen waaronder papier, linnen, karton, blik, marmer en hout. Ook voorwerpen dienen als drager. Een plastic emmer en kettingkast beschermer bijvoorbeeld.

Samuel Beckett, Julius Caesar, Dmitri Sjostakovitsj, Edgar Allen Poe, Pablo Picasso, Lewis Caroll. Het is een greep uit de door Verkerk geportretteerde figuren uit de geschiedenis. Verkerks keuze voor wie hij portretteert is persoonlijk. “Ze zijn allemaal wel een beetje autobiografisch hoor.” Vaak zijn het personen die hem op de een of andere manier interesseren. Dit kunnen naast bekende namen, ook mensen uit zijn directe omgeving zijn.

“Op de Rietveld academie kreeg ik schilderles van zijn vriendin. Emo Verkerk heeft haar portret vele malen geschilderd’ – Ella Looise

De Portretten van Emo Verkerk

De portretten van Verkerk kennen vele verschijningsvormen. Het gelaat van dichter en schrijver J. Slauerhoff is voor de toeschouwer aan de linkerzijde crèmekleurig, aan de rechterkant roze. Franz Kafka’s gezicht verschijnt door een contravorm in triplex tegen een marmeren achtergrond. George Simenon wordt teruggebracht tot een uit de muur stekende houten pijp en een koperen neus die geflankeerd wordt door twee – met een spijker in de muur gemaakte – gaatjes, zijnde de ogen.

Portretten

See Also

Verkerk en Dumas

Verkerk studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam (1974-1976) en aan De Ateliers in Haarlem (Emo Verkerk was een studiegenoot van Marlene Dumas) (1978-1980). Werk van Verkerk werd tentoongesteld in onder andere het Gemeentemuseum Den Haag, het Fries Museum (Leeuwarden), Marian Goodman Gallery (New York) en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Tekst uit Hollandse Meesters

Laatste tips en blogs schilderlessen

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel