Portretten. Portret 'Het meisje met het ijsje', olieverf schilderij

Het meisje met het ijsje, portret schilderen met olieverf

Het meisje met het ijsje is gepubliceerd in Atelier nr. 181. Portret schilderen met olieverf.

Ze eet op een zonnige lentedag een ijsje. Ik maak een foto, want poseren is helaas geen optie 🙂 Dit kleurrijke moment; dat zonlicht, en het meisje met dat ijsje dat portret ga ik schilderen met olieverf.

Het meisje met het ijsje, Portret olieverf schilderij op doek, 50 x 60 cm, €2500,–
(excl. btw)

Olieverf Kleuren palet

Na het kiezen van de kleuren spuit ik de olieverf aan de zijkanten van mijn palet op. Daarmee hou ik voldoende ruimte over om in het midden te mengen.

Tip: Bij een vastzittende dop van de verftube deze even onder een hete kraan houden, daarna is de dop meestal gemakkelijk los te draaien.

Onderschildering op doek

In horizontale strepen schilder ik de onderschildering met de kleur Indisch geel, verdund met terpentine, op een katoenen doek van 50 x 60 cm. Ik gebruik hiervoor een brede platte kwast.

Tekenen met houtskool

Met houtskool teken ik over het Indisch geel het meisje met het ijsje. Door de stand van het hoofd let ik op de verkorting van de neus. Al schetsend zet ik de lijnen; wat me niet bevalt, gum ik uit met kneedgum. Met het uitgummen is er enig kleurverlies van de onderschildering, maar dat is hier geen probleem.

De hand die het ijsje vasthoudt is groot uitgevallen, zie ik. Geweldig! Het ijsje wordt nu door iemand uit beeld vastgehouden, lijkt het. Kijk altijd flexibel naar je werk en laat het toeval toe als het iets toevoegt.

Tip: Kneed je gum, van binnen naar buiten, om weer ‚schone’ gum te krijgen.

Een hoofd tekenen

Er zijn voor het tekenen van een hoofd enkele handige basisregels, o.a: het hoofd heeft een omgekeerde eivorm, de spitse kant is de kin. En in het gezicht past tussen twee ogen nog een oog.

Bij het natekenen van een plaatje of foto, breng je een 2-dimensionaal plaatje over op een 2-dimensionaal papier of doek. Je verbetert daarmee je handvaardigheid; de oog – hand coördinatie.

Leren zien

Het is heel iets anders om het van 3-dimensionaal naar 2-dimensionaal over te brengen. Hier gaat het om het werkelijke zien. Het leren ZIEN vraagt om veel oefening! We hebben de neiging om dat wat we WETEN te tekenen en niet dat wat we ZIEN.

Oefen met het portretschilderen eerst met de onderdelen van een gezicht te tekenen. Vraag aan mensen uit je omgeving om een half uurtje te poseren en concentreer je dan alleen op het tekenen van een oor, een neus, mond of oog. Of ga zelf voor de spiegel zitten om je eigen hoofd te leren tekenen. Philip Akkerman, de kunstenaar die uitsluitend zelfportretten schildert, heeft zo jarenlang voor de spiegel gezeten.

“I paint what I see, not what people want to see” – Lucian Freud

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij. Portretten. Schilderlessen

Kleuren mengen

Met verschillende platte varkensharen kwasten (nr. 6, 10 en 12) schilder ik de olieverf kleuren met losse streken alla prima (nat-in-nat techniek) op het doek. De kleuren meng ik op het palet en om ‚schone’ kleuren te houden, pak ik de verf met het paletmes en wrijf deze tussendoor schoon met een keukenpapier. De groene kleur in het gezicht wordt met ivoorzwart, geel en wit gemengd.

Haarkleur schilderen

Voor de haarkleur maak ik vooraf eerst een test met de kleurencombinatie; Indisch geel, wit, rauwe sienna en ivoorzwart, voordat ik het op het canvas opbouw.

Tip: Een overgang zachter maken? Gebruik een droge kwast of je vingertoppen als doezelaar.

Daarnaast meng ik de kleuren met de gelaagde techniek. Ik begin dus met de alla prima schildertechniek en ga daarna over naar de gelaagde techniek. Met een transparante kleur schilder ik dun over een gedroogde vorige verflaag heen; zo ontstaat een nieuwe kleur.

Over het Indisch geel schilder ik met kraplak, met iets medium aan de kwast (de vet op mager regel), een sterk stralend oranje is het resultaat. Hier te zien in de driehoek naast de mond en in het jurkje. Deze schildertechniek gebruik ik ook bij het violet in het jurkje. Ik schilder eerst de laag kraplak en na een week (kraplak heeft een lange droogtijd) ga ik er met ultramarijn overheen en trek die lichte verticale plooi met een keukenpapier.

Transparante olieverfkleuren

Transparante kleuren laten de ondergrond kleur volledig zien, maar dekkende kleuren zijn dekkend, ze laten de ondergrond kleur niet of nauwelijks zien. Ook speelt de hoeveelheid verf, de laagdikte, een rol.

Tip: Witte verf toegevoegd aan een kleur maakt transparante verf dekkend. Wil je toch wit erbij mengen, gebruik dan zinkwit.

Reinigen van kwasten

Als laatste breng ik enkele details aan. Een haar die over het oog valt, zet ik nog iets aan met wit en doe dat ook op de de onderlip, met een lijntje voor het restje ijs.
Het meisje met het ijsje is klaar en ik ben tevreden over dit portret in olieverf geschilderd.

Rest nog de kwasten schoonmaken. Eerst door de kwasten in een doek of keukenpapier gerold, de achtergebleven verf met mijn vingers eruit te knijpen en daarna in de terpentine te reinigen. Tenslotte door ze onder de kraan met een klodder zachte zeep in de holte van mijn hand te wrijven tot alle verf eruit verdwenen is. Goed naspoelen met lauw water en daarna uitslaan. Het palet wrijf ik schoon met een paletmes en daarna met doek of papier gedoopt in terpentine.

Een video over het reinigen van de olieverf penselen.

Het meisje heet Dide

Deze schilderles gepubliceerd in het blad Atelier nr. 181
het ‘meisje met het ijsje‘, portret schilderen met olieverf.

Blad Atelier nr. 181

Online Atelier

Online schilderlessen

Video schilderlessen Oude Meesters schildertechniek

In de afgelopen jaren heb ik met veel plezier schilderlessen gemaakt. Ook video schilderlessen met de schildertechniek van de Oude Meesters. Zoals Portret van het Meisje en Witte kleding schilderen. Ook organiseer ik samen schilderen sessies voor iedereen! Beginners en gevorderden. Ook meedoen?

Leave a Reply