Portret 'Het meisje met het ijsje', olieverf schilderij

Het meisje met het ijsje

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij 4.Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij 5.

Kleur mengen

Met verschillende platte varkensharen kwasten (nr. 6, 10 en 12) schilder ik de kleuren met losse streken alla prima (nat-in-nat techniek) op het doek. De kleuren meng ik op het palet en om ‚schone’ kleuren te houden, pak ik de verf met het paletmes en wrijf deze tussendoor schoon met een keukenpapier. De groene kleur in het gezicht wordt met ivoorzwart, geel en wit gemengd (zie afb. 3). Voor de haarkleur maak ik vooraf eerst een test met de kleurencombinatie; Indisch geel, wit, rauwe sienna en ivoorzwart, voordat ik het op het canvasdoek opbouw (zie afb. 4 en 5).

Tip: Een overgang zachter maken? Gebruik je vingertoppen als doezelaar.

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij 6.

Daarnaast meng ik de kleuren met de gelaagde techniek. Met een transparante kleur schilder ik dun over een gedroogde vorige verflaag heen; zo ontstaat een nieuwe kleur.

Over het Indisch geel schilder ik met kraplak, met iets medium aan de kwast (de vet op mager regel), een sterk stralend oranje is het resultaat. Hier te zien in de driehoek naast de mond en in het jurkje. Deze techniek gebruik ik ook bij het violet in het jurkje (zie afb. 6). Ik schilder eerst de laag kraplak en na een week (kraplak heeft een lange droogtijd) ga ik er met ultramarijn overheen en trek die lichte verticale plooi met een keukenpapier.

Transparante kleuren laten de ondergrond kleur volledig zien, maar dekkende kleuren zijn dekkend, ze laten de ondergrond kleur niet of nauwelijks zien. Ook speelt de hoeveelheid verf, de laagdikte, een rol.

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij 7.

Tip: Witte verf toegevoegd aan een kleur maakt transparante verf dekkend. Wil je toch wit erbij mengen, gebruik dan zinkwit.

Reinigen

Het meisje met het ijsje, olieverf schilderij 8.

Als laatste breng ik enkele details aan. Een haar die over het oog valt, zet ik nog iets aan met wit (zie afb. 7) en doe dat ook op de de onderlip, met een lijntje voor het restje ijs. (zie afb. 8)
Het meisje met het ijsje is klaar.
Rest nog de kwasten schoonmaken. Eerst door de kwasten in een doek of keukenpapier gerold, de achtergebleven verf met mijn vingers eruit te knijpen en daarna in de terpentine te reinigen. Tenslotte door ze onder de kraan met een klodder zachte zeep in de holte van mijn hand te wrijven tot alle verf eruit verdwenen is (zie afb. 9). Goed naspoelen met lauw water en daarna uitslaan. Ik berg ze altijd op in een speciaal oprolbaar rieten mapje.

Het meisje met het ijsje 9.

Het palet wrijf ik schoon met een paletmes en daarna met doek of papier gedoopt in terpentine.

 

 

Nu te koop in de winkels het blad Atelier nr. 181 met dit instructief artikel van het ‘meisje met het ijsje’.
Het meisje heet Dide.

 

Pagina's: 1 2

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply