Het wassen van een goudvis

Het wassen van een goudvis

Met inkt en een hoeveelheid water kun je in een schilderij verschillende kleurwaarden (toonwaarden) aanbrengen. Dit is een wassingstechniek. Bij deze techniek gebruik je veel water. Voor dit schilderij en artikel, voor Atelier magazine #184, kies ik voor een goudvis, want vis moet zwemmen, was mijn gedachte.
Op internet staan veel goudvissen in allerlei poses die als leidraad gebruikt kunnen worden.

Kleur mengen

Met houtskool schets ik de vis op een zware kwaliteit papier (300gram). In de napjes van het palet meng ikvooraf diverse kleuren met rood, geel en zwart. Voor oranje meng ik één druppel rood en twee druppels geel en verdun het met water tot de gewenste kleur. De hoeveelheid water bepaalt de toon van de kleur, hoe meer water hoe minder pigment, dus hoe lichter de kleur.

Met water schilderen

Het papier leg ik horizontaal op tafel en schilder de twee grote vormen op het lijf van de goudvis royaal met alleen water op het Japans penseel. Daarna laat ik in het water een druppel van een kleur oranje vallen en laat de inkt vloeien door het papier op te pakken en heen en weer te bewegen. Schiet het naar het droge gedeelte, veeg het dan weg met keukenpapier.

 Het wassen van een goudvis

Lijnen

Inkt wordt lichter na het drogen, hou daar rekening mee. En aan de randen van de vorm droogt de lijn vaak donkerder op. Experimenteer er mee!
Tip 1: Met het penseel kun je ook in het water nog
lijnen tekenen. Gebruik zachte penselen.
Tip 2: Of voeg steenzout toe om wat texture te maken, (geen keukenzout). Laat het drogen en verwijder dan het zout

Drogen in positie

Laag over laag schilder ik de vormen en laat iedere vorm eerst drogen voor ik weer verder ga. Waar de kleur intenser (meer pigment) moet zijn, stuur ik de inktplas en laat het papier in die stand drogen met behulp van allerlei bakjes en spullen die ik onder het papier zet.

Het wassen van een goudvis, 2016, inkt op papier, 40 x 29 cm 

Een kunstenaar die veel met de wassingstechniek met inkt en water werkt, is Marlene Dumas. Zij maakt portret en naaktstudies.
Tip: probeer het ook eens zonder de opzet in houtskool, schets direct met water op papier.

Gebruikte materialen
Windsor & Newton drawing inkt, 300grams papier

Leave a Reply