Het wassen van een goudvis

Het wassen van een goudvisHet wassen van een goudvis

Met inkt en een hoeveelheid water kun je in een schilderij verschillende kleurwaarden (toonwaarden) aanbrengen. Dit is een wassingstechniek. Bij deze techniek gebruik je veel water. Voor dit schilderij en artikel, voor Atelier magazine #184, kies ik voor een goudvis, want vis moet zwemmen, was mijn gedachte.
Op internet staan veel goudvissen in allerlei poses die als leidraad gebruikt kunnen worden.

 

Het wassen van een goudvis, tekening opzet

Kleur mengen

Met houtskool schets ik de vis op een zware kwaliteit papier (300gram). In de napjes van het palet meng ikvooraf diverse kleuren met rood, geel en zwart. Voor oranje meng ik één druppel rood en twee druppels geel en verdun het met water tot de gewenste kleur. De hoeveelheid water bepaalt de toon van de kleur, hoe meer water hoe minder pigment, dus hoe lichter de kleur.

 

Het wassen van een goudvis, met water en inkt schilderen

Met water schilderen

Het papier leg ik horizontaal op tafel en schilder de twee grote vormen op het lijf van de goudvis royaal met alleen water op het Japans penseel. Daarna laat ik in het water een druppel van een kleur oranje vallen en laat de inkt vloeien door het papier op te pakken en heen en weer te bewegen. Schiet het naar het droge gedeelte, veeg het dan weg met keukenpapier.

 

 Het wassen van een goudvis

Pagina's: 1 2

ella

Kunstenares; beeldhouwer, schilder en taxidermist

Leave a Reply