Now Reading
Hoe de parels schilderen van Maria Trip, schilderles

Hoe de parels schilderen van Maria Trip, schilderles

Parels schilderen, online schilderles, samen schilderen d.d.9/2/21

In deze online schilderles samen schilderen d.d. 9 febr. ga ik de parels leren schilderen van Maria Trip. Niet een exacte kopie van die parels, want dat heeft de Oude Meester Rembrandt in zijn eigen handschrift geschilderd :-). Ik schilder het in mijn eigen stijl.

Het kopiëren van Oude Meesters

Kopiëren is leerzaam, Omdat door het kopiëren je heel veel leert tijdens het schilderen, bijvoorbeeld over kleurgebruik, over de schildertechniek, vorm, compositie, maar vooral het leren kijken.

Schilderijen

De Zaaier kopiëren (naar Van Gogh)

Van Gogh heeft de Zaaier naar het schilderij van Millet geschilderd en ik heb hetzelfde gedaan met deze Zaaier (naar Van Gogh).

Een detail schilderen uit Lucretia (Rembrandt) 

Het schilderen van een detail uit het schilderij van Lucretia (Rembrandt), waarbij ik het kleurgebruik heb onderzocht en Rembrandt zijn gebruik van impasto met steenkrijt en lijnolie.

Parels leren schilderen

Verfkleuren op mijn palet

  • Titaanwit
  • Gele Oker
  • Venetiaansrood
  • Ultramarijn

Op mijn palet heb ik deze kleuren olieverf opgespoten. Mijn advies is om gewoon drie primaire kleuren olieverf of acrylverf (rood, geel en blauw) uit je schilderdoos te gebruiken.

De Huidkleur mengen en schilderen

Ik meng de kleuren (wit en piepje rood) roze en geel voor een huidkleur en schilder die als basis op het olieverf papier.

Toon schema bij het parels schilderen schilderles
Parel toon schema

Toon schilderen (zie het toonschema) 

We starten met een toon (licht/donker) schema, dat ik van de parels van Maria Trip heb gemaakt. In de parels zie ik vier verschillende tinten. Deze oplopende tinten van licht (1) naar donker (4) heb ik in een eenvoudige toonschema neergezet.

1. Highlights

Met Titaanwit schilder ik de highlight van de parel. In elke parel op dezelfde plaats, het licht komt n.l. van dezelfde kant.

 Het meisje in de kersenboomgaard, olieverf schilderij

2. Lichtgeel of licht roze

Met lichtgeel of lichtroze schilder ik op 2 in de parel, en let erop dat de kleuren soepel (van 2 en 3) in elkaar over lopen (= doezelen).

See Also
Portretten. Online schildercursus en videos schilderlessen. Wat zijn Oude Meesters schildertechnieken?. Portret schilderen als de Oude Meesters. 10 video's schilderlessen

3. Bruin mengen

Met de drie primaire kleuren; geel, rood en blauw meng ik een bruine kleur. Met dit bruin schilder ik de ronde basis van de parels.

4. Schaduw schilderen

Op plaats 4 in het toon schema schilder ik een donkere tint. Kijk goed naar het schilderij van Maria Trip voor de juiste kleur (toon). Hier moet je niet doezelen. Een oefening voor toon schilderen, staat in het artikel ‘doodverf de oude meesters schildertechniek, video 4.

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters met hun schildertechnieken? Dat is mogelijk met de video schilderlessen serie en met de online schildercursus Portret van het Meisje.

Tip: Hoe een pulletje schilderen

What's Your Reaction?
Excited
6
Happy
4
In Love
4
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel

Scroll To Top