Now Reading
Hoe de parels schilderen van Maria Trip, schilderles

Hoe de parels schilderen van Maria Trip, schilderles

In deze online schilderles samen schilderen d.d. 9 febr 2021. ga ik de parels leren schilderen van Maria Trip. Niet een exacte kopie van die parels, want dat heeft de Oude Meester Rembrandt in zijn eigen handschrift geschilderd :-). Ik schilder het in mijn eigen stijl.

UPDATE: Bijna een jaar later weer een online schilderles gegeven met Parels schilderen. De bovenstaande video is een 10 minuten impressie van deze sessie. (opgenomen met Zoom = slechtere kwaliteit 🙁

Het kopiëren van Oude Meesters

Kopiëren is leerzaam, Omdat door het kopiëren je heel veel leert tijdens het schilderen, bijvoorbeeld over kleurgebruik, over de schildertechniek, vorm, compositie, maar vooral het leren kijken. Laatste blogs en schildertips.

De Zaaier kopiëren (naar Van Gogh)

Van Gogh heeft de Zaaier naar het schilderij van Millet geschilderd en ik heb hetzelfde gedaan met deze Zaaier (naar Van Gogh).

Een detail schilderen uit Lucretia (Rembrandt) 

Het schilderen van een detail uit het schilderij van Lucretia (Rembrandt), waarbij ik het kleurgebruik heb onderzocht en Rembrandt zijn gebruik van impasto met steenkrijt en lijnolie.

Schilderijen

 

Parels leren schilderen

Verfkleuren op mijn palet

  • Titaanwit
  • Gele Oker
  • Venetiaansrood
  • Ultramarijn

Op mijn palet heb ik deze kleuren olieverf opgespoten. Mijn advies is om gewoon drie primaire kleuren olieverf of acrylverf (rood, geel en blauw) uit je schilderdoos te gebruiken.

De Huidkleur mengen en schilderen

Ik meng de kleuren (wit en piepje rood) roze en geel voor een huidkleur en schilder die als basis op het olieverf papier.  De huid schilderen in deze video is een voorbeeld te zien voor het mengen van huidkleuren en haar schaduwkleuren.

Parel toon schema

Toon schilderen (zie het toonschema) 

We starten met een toon (licht/donker) schema, dat ik van de parels van Maria Trip heb gemaakt. In de parels zie ik vier verschillende tinten. Deze oplopende tinten van licht (1) naar donker =schaduw(4) heb ik in een eenvoudig toonschema neergezet. 

1. Highlights

Met Titaanwit schilder ik de highlight van de parel. In elke parel op dezelfde plaats, het licht komt n.l. van dezelfde kant.

 Het meisje in de kersenboomgaard, olieverf schilderij

2. Lichtgeel of licht roze

Met lichtgeel of lichtroze schilder ik op 2 in de parel, en let erop dat de kleuren soepel (van 2 en 3) in elkaar over lopen (= doezelen).

See Also
Leren van de meester Frans Hals

3. Bruin mengen

Met de drie primaire kleuren; geel, rood en blauw meng ik een bruine kleur. Met dit bruin schilder ik de ronde basis van de parels.

4. Schaduw schilderen

Op plaats 4 in het toon schema schilder ik een donkere tint. Kijk goed naar het schilderij van Maria Trip voor de juiste kleur (toon). Hier moet je niet doezelen. Een oefening voor toon schilderen, staat in het artikel ‘doodverf de oude meesters schildertechniek, video 4.

Ella Looise | Olieverf schilderijen

Tip: Hoe een pulletje schilderen

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel