Online schilderles Samen schildersessies, portret leren schilderen. Hoe Portret met Clair-obscur schilderen deze week online schilderles

Hoe een portret met Clair-obscur schilderen online schilderles

Deze week heb ik in de online schilderles, uitgelegd hoe je een portret kan schilderen met Clair-obscur. Deze wekelijkse samen schildersessies, geven mij de mogelijkheid, om tijdens het schilderen in deze schilderlessen mijn kennis over de Oude Meesters schildertechnieken praktisch over te brengen. Want tijdens het schilderen, staat er een camera op mijn ezel gericht.

Portret met Clair-obscur leren schilderen

Clair obscur

Clair-obscur (chiaroscuro) is een techniek uit de schilderkunst, waarbij (toon) de licht/donker contrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruik gemaakt van de middentonen. 

Hoe een portret met Clair-obscur schilderen online schilderles

Schema van het portret

Teken een omgekeerd ei. Trek een horizontale lijn door het midden. Tussen de ogen past een derde oog. De pupillen komen op de horizontale lijn. Daarmee leg ik een aantal basis regels voor dit frontaal gezicht uit.

De Imprimatura

De Imprimatura schilder ik met geel, want in zowel de huid, het haar en de groene bladeren zit deze kleur ook.

Toon

De foto is een portret in Clair-obscur. Ik raad daarom aan om door de wimpers te kijken met als doel dat je beter licht en donker (toon) kan onderscheiden. Want we concentreren ons tijdens deze Atelier Online schilderles op het schilderen met toon de licht en donkere gebieden.

Kleuren palet

  • Venetiaansrood
  • Ultramarijn
  • Gele Oker
  • Titaanwit

Dit zijn de kleuren die ik gebruik, maar ik adviseer tijdens deze online schilderlessen gewoon drie primaire (rood, geel, blauw) kleuren te gebruiken en een wit en zwart. Elke combinatie is goed, want het is om te leren schilderen! En less is more, uiteindelijk de beste manier om de kleuren te leren bij het mengen op het palet.

Hoe een portret met Clair-obscur schilderen online schilderles

Meisje met lauwerkrans

De Veluwse Kunstschilder André Briët schilderde dit schilderij. Arthur Briët (1867-1939) ‘Rembrandt van de Veluwe’. Arthur Briët wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande representanten van kunstenaarsdorp Nunspeet. Hij maakte vooral naam in het binnenhuisgenre.

Andere Portretten, die ik heb geschilderd.

Online schilderlessen ‘samen schilderen’

Wil je ook meedoen met deze online schilderlessen? Dat is mogelijk. Inschrijven voor een online schilderles.

Atelier Online

Alle schilderlessen en online schildercursussen

Comments are closed

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel