



In deze online schilderles leg ik uit hoe je een portret kan schilderen met Clair-obscur. Deze schilderlessen geven mij de mogelijkheid, om tijdens het schilderen mijn kennis over de Oude Meesters schildertechnieken praktisch over te brengen. Met een 2e camera op mijn ezel, kan ik het in de praktijk laten zien.
Olieverf schilderen voor beginners en gevorderden
Clair obscur
Clair-obscur (chiaroscuro) is een techniek uit de schilderkunst, waarbij (toon) de licht/donker contrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruik gemaakt van de middentonen.
Hoe een portret met Clair-obscur schilderen
Schema van het portret
Teken een omgekeerd ei. Trek een horizontale lijn door het midden. Tussen de ogen past een derde oog. De pupillen komen op de horizontale lijn. Daarmee leg ik een aantal basis regels voor dit frontaal gezicht uit.
De Imprimatura
De Imprimatura schilder ik met geel, want in zowel de huid, het haar en de groene bladeren zit deze kleur ook.
Toon schilderen
De foto is een portret in Clair-obscur. Ik raad daarom aan om door de wimpers te kijken met als doel dat je beter licht en donker (toon) kan onderscheiden. Want we concentreren ons tijdens deze schilderles op het schilderen met toon, de licht en donkere gebieden en op vorm. Het is heel belangrijk vooral bij portret schilderen om dit beeldelement toon onder de knie te krijgen. Want wanneer je een portret schildert moet er gelijkenis zijn.
Kleuren palet
- Venetiaansrood
- Ultramarijn
- Gele Oker
- Titaanwit
Dit zijn de kleuren die ik gebruik, maar ik adviseer tijdens deze online schilderlessen gewoon drie primaire (rood, geel, blauw) kleuren te gebruiken en een wit en zwart. Elke combinatie is goed, want het is om te leren schilderen! En less is more, uiteindelijk de beste manier om de kleuren te leren bij het mengen op het palet.
Voor het mengen van de huidkleur is in deze korte video de basis uitgelegd.
Meisje met lauwerkrans
De Veluwse Kunstschilder André Briët schilderde dit schilderij: Meisje met lauwerkrans. Arthur Briët (1867-1939) ‘de Rembrandt van de Veluwe’. Briët wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande representanten van kunstenaarsdorp Nunspeet. Hij maakte vooral naam in het binnenhuisgenre.