Now Reading
Hoe een portret met Clair-obscur schilderen online schilderles

Hoe een portret met Clair-obscur schilderen online schilderles

Online schilderles Samen schildersessies, portret leren schilderen

In deze online schilderles leg ik uit hoe je een portret kan schilderen met Clair-obscur. Deze schilderlessen geven mij de mogelijkheid, om tijdens het schilderen mijn kennis over de Oude Meesters schildertechnieken praktisch over te brengen. Met een 2e camera op mijn ezel, kan ik het in de praktijk laten zien.

Olieverf schilderen voor beginners en gevorderden

 

Clair obscur

Clair-obscur (chiaroscuro) is een techniek uit de schilderkunst, waarbij (toon) de licht/donker contrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruik gemaakt van de middentonen.

 

Hoe een portret met Clair-obscur schilderen 

Schema van het portret

Teken een omgekeerd ei. Trek een horizontale lijn door het midden. Tussen de ogen past een derde oog. De pupillen komen op de horizontale lijn. Daarmee leg ik een aantal basis regels voor dit frontaal gezicht uit.

 

De Imprimatura

De Imprimatura schilder ik met geel, want in zowel de huid, het haar en de groene bladeren zit deze kleur ook.

Wil je ook portret leren schilderen als de Oude Meesters?  Kijk bij  de Online portret schildercursus.

Toon schilderen

De foto is een portret in Clair-obscur. Ik raad daarom aan om door de wimpers te kijken met als doel dat je beter licht en donker (toon) kan onderscheiden. Want we concentreren ons tijdens deze schilderles op het schilderen met toon, de licht en donkere gebieden en op vorm. Het is heel belangrijk vooral bij portret schilderen om dit beeldelement toon onder de knie te krijgen. Want wanneer je een portret schildert moet er gelijkenis zijn.

Gelijkenis van het portret

Gelijkenis ontstaat niet uit anatomische details van lijnen maar uit het patroon van licht en donker. Kennis zit vaak in de weg, wanneer je je alleen op de lijnen concentreert. Bij het tekenen en schilderen moet je je concentreren op wat je werkelijk ziet: op licht/donker. Rembrandt schilderde ook met de Oude Meesters schildertechniek, we noemen het de Doodverf.

See Also

Portret hond online schilderles. Hondekop penseelschets, online schilderles Oude Meesters schildertechniek

Kleuren palet

  • Venetiaansrood
  • Ultramarijn
  • Gele Oker
  • Titaanwit

Dit zijn de kleuren die ik gebruik, maar ik adviseer tijdens deze online schilderlessen gewoon drie primaire (rood, geel, blauw) kleuren te gebruiken en een wit en zwart. Elke combinatie is goed, want het is om te leren schilderen! En less is more, uiteindelijk de beste manier om de kleuren te leren bij het mengen op het palet.

Portretten 

Meisje met lauwerkrans

De Veluwse Kunstschilder André Briët schilderde dit schilderij: Meisje met lauwerkrans. Arthur Briët (1867-1939) ‘de Rembrandt van de Veluwe’. Briët wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande representanten van kunstenaarsdorp Nunspeet. Hij maakte vooral naam in het binnenhuisgenre.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel