online schilderles detail van een klein eendje

Hoe een pulletje schilderen, online schilderles

Hoe een pulletje schilderen, hoe een kuikentje schilderen. Op de online schilderles van 20 en 27 april leg ik uit hoe ik dat doe en schilder het eendje voor.

Foto van Ella Looise online schilderles Hoe een pulletje schilderen

Hoe een pulletje schilderen op de online schilderlessen

Foto’s van de tekening van het pulletje

Op deze online schilderles vanuit het atelier gebruik ik als voorbeeld een foto van een eendje uit Google afbeeldingen. Vervolgens schets ik een tekening. Daarna verander ik de stand van een poot, omdat ik een zelfverzekerd pulletje wil.

Complementaire kleuren

Na het grof opzetten van de vormen van het pulletje met houtskool, Kies ik de olieverf kleuren:

  • Geel
  • Blauw
  • Rood
  • Wit

Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Het jonge eendje en zijn omgeving schilder ik met de complementaire kleuren: blauw en oranje.

Hoe een kuikentje schilderen

Vormen van donker naar licht schilderen

De vormen van het pulletje schilder ik met donker en lichte kleuren. Het oranje maak ik door rood en geel te mengen en in de onderste lagen begin ik met donker oranje en soms meng ik er wat blauw bij. Want oranje en blauw wordt bruin.

Dons aanbrengen met korte streken

Met penseel en paletmes zet ik tenslotte het dons in de vormen van het pulletje. De haren zet ik in de gewenste richting met een lichtere kleur.

Online schilderles. Hoe een pulletje schilderen.
Online schilderles d.d. 20/4 en 27/4

Zeven kuikens van Melchior d’Hondecoeter

In het Rijksmuseum heb ik het schilderij Zeven kuikens van Melchior d’Hondecoeter (1636-1695) gezien. Deze olieverfstudie met pulletjes biedt een inzicht in de werkwijze van Melchior d’Hondecoeter. De bekendste Nederlandse schilder van vogels uit de 17de eeuw. Op dit werk staan zeven kippenkuikens in verschillende houdingen afgebeeld.

Behalve taferelen met vogels in realistische houdingen schilderde d’Hondecoeter ook behangsels met vergezichten op gebouwen en parken. Ook hier speelden vogels vaak een rol.

Kuikens schilderij van Melchior d'Hondecoeter

ca. 1665 – ca. 1668

Schilderlessen foto’s

Comments are closed

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel