Online Atelier samen schilderen. Katrien schilderles. Ella Looise

Hoe leren tekenen en schilderen, een online schilderles

Hoe leren tekenen en schilderen vraagt om doorzettingsvermogen en plezier in het tekenen en schilderen. Met weinig materiaal is het heel goed mogelijk stap voor stap te leren tekenen en schilderen. Het is een vak, maar wanneer je het graag wil leren, is mijn advies: gewoon beginnen 🙂

Over mij

Al sinds ik van de Rietveld academie kwam (1994) geef ik schilderlessen op het atelier aan kinderen, tieners en volwassenen. Omdat de wachtlijsten groot zijn, ben ik ook meer online schilderles gaan geven. Want met veel plezier deel ik mijn kennis over schilderen aan iedereen!

Online schildersessies, schilderles. Katrien alla prima schilderen als Frans Hals, schilderles. Online Atelier

Stap voor stap leren tekenen en schilderen

Stap 1. Kies als voorbeeld een foto, plaatje of tekening

Ik zou zeker met een eenvoudige foto, plaatje of tekening beginnen. Zelfs een simpele tekening is goed. Kijk maar naar het schilderij van Katrien, die geschilderd is met dit voorbeeld van de tekening van Katrien.

Online schilderles. Hoe leren tekenen en schilderen. Online Atelier samen schildersessies, schilderen schilderles

Stap 2. Geef je doek of tekenblad dezelfde vorm als je voorbeeld

Zorg dat je voorbeeld en het tekenblad of doek dezelfde vorm hebben. Heb je een vierkant doek of vierkant tekenblad? Knip of vouw of arceer een stuk van je voorbeeld of van je ondergrond, zodat de beide vormen overeen komen.

Stap 3. Zet een kruis op het voorbeeld en ook op je doek of papier

Verdeel het voorbeeld door middel van een kruis in vieren en doe dat ook met je tekenblad of doek. Het verdelen van het oppervlakte in vier delen geeft meer hulp bij het tekenen. Je kunt dan beter zien welke lijnen in welk vak thuishoren. Gebruik het liefst houtskool, maar je kunt ook eerst stap 4 doen.

Pulletje tekening met kruis
Pulletje met kruis

Stap 4. Je kunt het witte doek eerst een kleur geven

Rembrandt gaf vaak eerst een kleur aan zijn schilderij voordat hij ging tekenen of schilderen. De beste kleuren zijn midden toon kleuren, dus niet te licht, zoals wit en niet te donker, zoals zwart. Bijvoorbeeld geel, zoals bij het Meisje met het ijsje schilderij , of lichtrood of lichtbruin of lichtblauw of grijs. Kijk voor meer informatie over toon schilderen hier .

online schilderles: hoe leren tekenen en schilderen

Stap 5. Schets de tekening in grote vormen op het doek

Wanneer de ondergrond droog is, schets je de tekening met houtskool in grote vormen. Kijk naar het voorbeeld en zie je daar de grote vormen in? Bijvoorbeeld deze olifant van Rembrandt heeft een groot ovaal als lijf. Die zet je als eerste op je doek. Gevolgd door de kop, die je als rondje op de juiste plek neerzet. De poten zijn lange rechthoeken. Probeer ze op de juiste plaats in het juiste vak van je kruis te tekenen.

Houtskool

Met houtskool kun je snel dik en dun accenten aanbrengen of een lijn met je vingers of doekje vervagen, breder maken of zelfs uitvegen. Houtskool is in verschillende diktes te koop.

Kijk goed naar je schets. Doe steeds een paar passen achteruit om vanuit een ander perspectief je werk te overzien. Het is praktisch om staand te werken, je kunt snel en gemakkelijk een paar stappen achteruit doen om het getekende en geschilderde snel te overzien.

Hoe leren tekenen en schilderen, een online schilderles

Penseelschets

Je kunt ook direct op de natte ondergrond met een penseel schetsen. De penseelschets is een schildertechniek van de Oude Meesters. Wanneer een lijn niet naar je wens is, dan veeg je hem gewoon weg met een natte kwast. Gebruik water (bij acrylverf) of het medium Terpentine (bij olieverf) om weg te poetsen.

Stap 6. Bij het tekenen is het belangrijk de hoofdvorm en restvorm te zien

Bij de tekening is Katrien de hoofdvorm, en alle gebieden buiten de hoofdvorm is de restvorm. De hoofdvorm kan niet zonder de restvorm; het één kan niet zonder de ander. Denk aan Yin en Yang, ze zijn even belangrijk. Een goede oefening is om Katrien vanuit de restvorm proberen te tekenen. In deze schilderles Kijk een Koe schilderij staan veel schilderles weetjes en tips.

Stap 7. Schilder de vormen met de kleuren

Wanneer de basis vormen op de juiste plaats (of bij benadering) staan en de lijnen zijn aangepast naar het voorbeeld, dan is het moment gekomen om de kleuren toe te voegen. Schilder de kleuren van donker naar licht.

Wees vooral niet ongeduldig, want langzamerhand leer je steeds beter kijken en je hand soepel te maken 👌 en daarnaast ontwikkel je ook je eigen handschrift. Dat heeft tijd nodig!

Hoe leren tekenen en schilderen, een online schilderles. Schilderlessen foto's atelier #Haarlem
Schilderij van Suzan

Penseel vasthouden

Pak het penseel niet als een potlood vast, maar hogerop. Van daaruit schilder je meer vanuit de schouder en niet vanuit de pols. Je kan schilderen met bredere gebaren, dat geldt ook bij de kleinere doeken.

In de Ondertekening, stap 1 van de Oude Meesters staat ook veel informatie. Vooral wanneer je met olieverf schildert (= uitgebreide informatie voor beginners en gevorderden).

Stap 8. Kijk veel naar je werk, laat je leiden door het voorbeeld, maar sta ook open voor wat je ziet.

Want laat het toeval ook toe in je eigen werk. Doe steeds een paar stappen naar achter om vanuit een ander standpunt / perspectief te kijken. En ben je klaar? Zet dan het volgende schilderij op. Stap voor stap leer je meer. Dat doe ik ook nog steeds 🤣

Ella Looise. Online Atelier, online, samen schildersessie, Katrien schilderen, schilderles

Hoe leren tekenen en schilderen, stap voor stap leren tekenen en schilderen

Hoe leren tekenen en schilderen

 1. Geef je tekenblad of doek dezelfde vorm als je voorbeeld

  Zorg dat je voorbeeld en het tekenblad of doek dezelfde vorm hebben. Dus heb je een vierkante foto, zorg dat je tekenblad of doek ook die vorm heeft.

 2. Zet een kruis op het voorbeeld en ook op je tekenblad

  Verdeel het voorbeeld door middel van een kruis in vieren en doe dat ook met je tekenblad of doek. Gebruik het liefst houtskool, maar je kunt ook eerst stap 4 doen.

 3. Je kunt het witte tekenblad of doek eerst een kleur geven

  Rembrandt gaf vaak eerst een kleur aan zijn schilderij voordat hij ging schilderen.

 4. Schets de tekening in grote vormen op het doek

  Wanneer de ondergrond droog is, schets je de tekening met houtskool in grote vormen. Je kunt ook direct op de natte ondergrond met een penseel schetsen, zoals de Oude Meester Rembrandt het deed.

 5. Heel belangrijk is bij het tekenen de hoofdvorm en restvorm te zien

  Bij de tekening is Katrien de hoofdvorm, en alle gebied buiten de hoofdvorm is de restvorm. Bedenk dat het één niet zonder de ander kan. Een goede oefening is om Katrien vanuit de restvorm proberen te tekenen. Een voorbeeld is Yin en Yang, ze zijn even belangrijk.

 6. Schilder de vormen met de gewenste kleuren

  Nadat de vormen op de juiste plaats staan, kan je langzamerhand de kleuren toevoegen. Schilder van donker naar licht.

 7. Kijk veel naar je werk, laat je leiden door het voorbeeld, maar sta ook open voor wat je ziet.

  Want laat het toeval ook toe in je eigen werk. Doe steeds een paar stappen naar achter om vanuit een ander standpunt te kijken.

Atelier Online

Nog meer online schilderlessen zijn hier te vinden. Die ik met veel plezier heb gemaakt. Net als deze video schilderlessen van het Portret van het Meisje, waarbij ik dieper in de Oude Meesters schildertechnieken duik. Eveneens is er een schildercursus van het Portret.

Alle Online Atelier schilderlessen en schildercursussen

Comments are closed

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel