Home → Ella Atelier → Schilderlessen → Schildermateriaal → Houtskool portret van Koos
Houtskool portret van Koos

Houtskool portret van Koos geschilderd, 30x40cm. Inclusief mijn handtekening 🙂 Hier ook nog een olieverf Portret van Koos. Ook een video fragment van het schilderen aan een ander Portret van Koos
Houtskool portret van Koos, canvas board, 30 x 40 cm
Houtskool is de oudste tekentechniek
Het is de oudste tekentechniek en houtskool heeft een grijs blauwachtige tint op je papier. Het zijn takken die tot verkoling worden gebracht in vacuüm ovens. Het glijdt soepel over je papier, je kan het gemakkelijk uitwrijven en smeren. Met houtskool kan je de mooiste stillevens, portretten en landschappen tekenen. Een goedkoop en veelzijdig materiaal.
Er zijn staafjes houtskool, Siberisch krijt en houtskool potloden
Gebruik eventueel een stukje schuurpapier om een puntje te creëren aan het houtskool.
Is je tekening af? Dan moet je de tekening fixeren, zodat het houtskool niet meer kan afgeven.
Welke tekentechnieken met houtskool
Je hebt stel basis teken technieken in houtskool. Je kan deze goed combineren of afzonderlijk van elkaar gebruiken.
Arceer techniek
Je brengt bij deze techniek het houtskool arcerend aan. Je doet dit met dikke sterke lijnen, of met dunne fijne lijnen. Als je een vlak nog donkerder wil maken kan je eenvoudig nogmaals eroverheen arceren. Let hierbij wel op dat je dit in een andere richting doet dan de onderliggende laag. Arceer je wel in dezelfde richting dan wordt je hele vlak zwart en zit het het helemaal dicht. Een donker vlak bevat dus verschillende lagen uit verschillende richtingen.
Het poetsen met je vingers
Bij deze houtskool teken techniek veeg je met je vinger, een doek of een tortillon de aangebrachte laag deels weg. Hierdoor ontstaan een bepaalde toonwaardes. Als je een donkerdere vlak wil dan breng je extra houtskool aan en je veegt dit weer uit. Let op dat je tussentijds niet je handen schoonmaakt. Het houtskool blijft dan aan je schone handen plakken in plaats van op je papier. Dit resulteert in een lichter vlak. Het voordeel van deze poets techniek is dat je zachte toon overgangen kan maken. Een combinatie met de arceer techniek is heel goed samen te gebruiken.
Oplicht techniek met houtskool
Met deze techniek verwijderen je de aangebrachte houtskool. Je doet dit met een kneedgum, met gewone plastic gum, een schone doek of een schone vinger. Je kan deze techniek perfect combineren met de arceer techniek als met de poetstechniek. Let op dat je bij de arceer techniek met je dept en niet veegt, want anders veeg je jouw lijnen uit. Werk je met Siberisch krijt of houtskool potloden? Dan heb je met deze technie echt een kneedgum of gewone gum nodig. Een doek zal niet het gewenste effect hebben.
De Doodverf, een Oude Meesters schildertechniek, video
Werken met een middentoon
Je hebt verschillende houtskool teken technieken waar het uitgangspunt is een vlak donkerder of lichter maken, maar je kan ook vanuit een midden toon beginnen. Het geeft je werk een andere uitstraling.
Je begint de midden toon techniek als volgt:
- Arceer je hele papier met houtskool. De richting is niet belangrijk, want je gaat erna poetsen. Bedek je papier zo egaal mogelijk.
- Poets met een doek je hele papier. Bedek je papier zo egaal mogelijk.
Is je papier te licht genoeg? Voeg dan wat extra houtskool toe.
Is je papier te donker? Wrijf nogmaals met de doek over het vlak. - Je hebt nu een egaal grijze ondergrond. Breng nu met houtskool donkere vlakken en lijnen aan. Je kan hiervoor, zowel de poets als arceer techniek gebruiken.
- Breng lichte vlakken en lijnen aan door deze op te lichten met een kneedgum of gewone gum.
Andere houtskool tekeningen
Een grote muurschildering met houtskool op mijn atelier boven gemaakt en hier naar aanleiding van de Vuelta, een houtskool tekening. Meer over pastels in het artikel Mijn poes is dood tekening