Huis Philip Wouwerman, waar nu atelier #Haarlem is gehuisvest

Huis Philip WouwermanAtelier #Haarlem, Bakenessergracht 55 zit in het huis Philip Wouwerman, een tijdgenoot van Frans Hals, waar Philip Wouwerman heeft geschilderd.

Leuk het Teylers Museum verstuurt deze tweet over het huis van Wouwerman 🙂

Huis Philip Wouwerman

Philips Wouwerman

PHILIPS WOUWERMAN (gedoopt 24 mei 1619, Haarlem – 19 mei 1668 Haarlem) Wouwerman (ook Wouwermans) (gedoopt op 24 mei 1619, Haarlem – 19 mei 1668 Haarlem), was een Nederlandse schilder van jacht-, landschaps- en vechtscènes. Hij werd voor het eerst onderwezen door zijn vader, Paul Joosten Wouwerman, een historische schilder met een bescheiden bekwaamheid. Volgens een hedendaags relaas had hij ook gestudeerd bij Frans Hals (1581 / 85-1666). Wouwerman werd lid van zijn schildersgilde in 1642 en stierf na een succesvolle carrière in zijn geboortestad in mei 1668. (Tekst: Wikipedia)

Wouwerman was ongetwijfeld de meest succesvolle en succesvolle Nederlandse schilder van hippische scènes in de 17e eeuw. Toch is er geen kritische studie van zijn werk of een gedocumenteerde biografie gepubliceerd. Het huidige essay presenteert niet alleen de resultaten van archiefonderzoek, maar schetst ook zijn artistieke ontwikkeling. Naast de zeven gedateerde foto’s van de bekende kunstenaar Hofstede de Groot zijn er nog een aantal ontdekt.

Wouwerman werd geboren in Haarlem, de oudste zoon van de schilder Pouwels Joosten en zijn vierde vrouw, Susanna van den Bogert. Twee andere zonen, Pieter en Johannes Wouwerman, werden ook schilders. De grootvader van Wouwerman kwam oorspronkelijk uit Brussel. Philips heeft waarschijnlijk zijn eerste schilderlessen van zijn vader ontvangen, maar geen van zijn werken is geïdentificeerd, waardoor het onmogelijk is om de mate van zijn invloed op het werk van de zoon te bepalen.

Tekst: Wouwerman.org vertaald

2 Comments