Indisch geel, olieverf

Indisch Geel is een transparante warm gele kleur

Indisch Geel is een mooi transparante warm gele kleur. Ik schilder graag met deze kleur en nu ik regelmatig mijn olieverf zelf maak, heb ik het pigment ook weer besteld.

Het werd in India in de 15e eeuw vanuit Perzië geïntroduceerd. In de Europese schilderkunst werd deze natuurlijke kleurstof echter pas in het midden van de 18e eeuw bekend.

De mango bladeren als bron

Het Indisch gele pigment werd uit de urine van de Indiase koeien gehaald. Deze koeien  werden gevoed met mango bladeren. Vervolgens werd de koeienurine verdampt en de resulterende droge materie werd met de hand tot ballen gevormd. Het is de mango en niet de urine die cruciaal is voor de kleur: “De kleurstof is een calcium- of magnesiumzout van een organisch zuur dat vrijkomt bij de mango.”

Indisch Geel pigment
Indisch geel pigment ballen

Indisch geel pigment verboden

De Nederlanders hadden sterke handelsbetrekkingen met India in de 17e eeuw, en men gelooft dat ze door de Nederlandse schilders het pigment naar de voorgrond hebben gebracht in Europa. In die tijd waren ‘lichtvaste’ gele kleuren moeilijk te vinden en het pigment verspreidde zich snel over Europa. Want grote meesters zoals Turner namen Indisch Geel op in hun kleurenpalet.

Tegen het begin van de twintigste eeuw was het pigment niet meer beschikbaar. De koeien waren inderdaad extreem ondervoed, omdat mango bladeren het vee niet van voldoende voedingsstoffen voorzagen. Het proces werd als inhumaan beschouwd en sinds 1908 is het Indisch Geel pigment verboden op de markt en zijn er moderne vervangingsmiddelen gekomen.

Leave a Reply

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel