Now Reading
Indisch Geel is een transparante warm gele kleur

Indisch Geel is een transparante warm gele kleur

Indisch geel, olieverf
Indisch Geel pigment
Indisch geel pigment ballen
View Gallery
Indisch Geel pigment

Indisch Geel is een prachtig transparant warm gele kleur olieverf. Ik schilder graag met deze gele kleur en nu ik regelmatig mijn olieverf zelf maak, heb ik het pigment ook weer besteld. Het werd in India in de 15e eeuw vanuit Perzië geïntroduceerd. In de Europese schilderkunst werd deze natuurlijke kleurstof echter pas in het midden van de 18e eeuw bekend.

Een ander mooi  pigment is Ultramarijn

Uitgebreid artikel over hoe met olieverf schilderen voor beginners en gevorderden

De mango bladeren als bron

Het Indisch gele pigment werd uit de urine van de Indiase koeien gehaald. Deze koeien  werden gevoed met mango bladeren. Vervolgens werd de koeienurine verdampt en de resulterende droge materie werd met de hand tot ballen gevormd. Ik begrijp dat het de mango is en niet de urine die cruciaal is voor de kleur: “De kleurstof is een calcium- of magnesiumzout van een organisch zuur dat vrijkomt bij de mango.”

Het ‘oude’ Indisch geel pigment is verboden

 

De Nederlanders hadden sterke handelsbetrekkingen met India in de 17e eeuw, en men gelooft dat ze door de Nederlandse schilders het pigment naar de voorgrond hebben gebracht in Europa. In die tijd waren ‘lichtvaste‘ gele kleuren moeilijk te vinden en het pigment verspreidde zich snel over Europa. Want grote meesters zoals Turner namen Indisch Geel op in hun kleurenpalet.
Meer schildertips

See Also
Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Tegen het begin van de twintigste eeuw was het pigment niet meer beschikbaar. De koeien waren inderdaad extreem ondervoed, omdat mango bladeren het vee niet van voldoende voedingsstoffen voorzagen. Het proces werd als inhumaan beschouwd en sinds 1908 is het Indisch Geel pigment verboden op de markt en zijn er moderne vervangingsmiddelen gekomen.

Spelende meisjes en Joep op het strand

William Turner 

Ik ben een groot liefhebber van het Indisch geel en daarom ook van de schilderijen van Turner, die dit pigment vaak op zijn palet had. William Turner, de schilder van het licht, schilderde veel landschappen en zeegezichten. Turner is misschien wel de bekendste kunstschilder van de Engelse romantiek. Hij is beroemd vanwege zijn ruig geschilderde landschappen en zeegezichten. In zijn later werk  zie ik steeds meer een aquarel-achtige versmelting van vormen met het licht. Door deze schilderijen wordt Turner, een icoon van de de romantiek, ook vaak gezien als een ‘voorloper’ van het impressionisme. 

Met dit geel schilder ik prachtige chromatische grijzen

Ella Looise | Schilderijen

Paletmes

De Nederlandse kunstenaars van de Gouden Eeuw waren voor William Turner belangrijke inspiratiebronnen. Om licht en sfeer over te brengen experimenteerde Turner ook met hun schildertechnieken. Hij bracht verf aan met een paletmes.
Turner schilderde sommige delen van Keelmen Heaving in Coals by Moonlight dikker dan andere, zoals de zilverwitte maan en de geeloranje fakkels. Bij deze techniek van het dik aanbrengen van verf op een doek, impasto behoudt het kunstwerk vaak de toets van het penseel of het paletmes. De zware toets en dikke verf van Turner creëren een ruwe structuur oppervlak waardoor de verhoogde delen op het doek licht kunnen vangen.

Schilderij ‘Corona’, een schilderij met de schildertechniek van Turner.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel