Now Reading
Kijk een Koe olieverf schilderij, schilderles

Kijk een Koe olieverf schilderij, schilderles

Kijk een koe
Kijk een koe
Kijk een koe
Kijk een koe +7
View Gallery
Kijk een koe

Kijk een Koe schilderles, koe schilderen, Kijk een Koe is een olieverf schilderij. Anatomie heeft altijd mijn belangstelling gehad, de spieren, pezen en botten onder de huid, heel belangrijk bij het tekenen en schilderen. Dit jaar heb ik een opleiding taxidermie (het opzetten van dieren) afgerond en heel wat dieren ontleed; van binnen gezien. Ik ga een koe schilderen waar ik nu toch anders naar kijk. Koe, een schilderles.

Ella Looise | Schilderijen

 

Schilderles Koe

Internet koeien

Na enig googelen vind ik op internet een vintage plaat met beelden van koeien en hun anatomie. Op zoek naar een sterke vorm; een goed beeld om als leidraad te gebruiken, ben ik een aantal dagen aan het schuiven met uitgeknipte koeien. Bij mijn zoektocht op internet kom ik ook weer de prehistorische grotschilderingen van Lascaux tegen en laat me erdoor inspireren voor mijn kleurgebruik.

 

Proefmengingen in tekenboek

Omdat ik verschillende merken olieverf met veel transparante kleuren door elkaar heen ga gebruiken en ook de kleuren combinaties daarvan wil zien, maak ik een aantal proefmengingen in mijn tekenboek.
Hier staat een uitgebreid artikel over hoe met olieverf schilderen

Tip: Gebruik hiervoor een paletmes en reinig deze tussendoor met b.v. keukenpapier.

Stap voor stap neem ik beslissingen en groeit het idee.

Schilderles Lust voor het oog (naar Jheronimus Bosch)

 

Staand achter de ezel werken

Met de kleuren Indisch rood, raw siena, en Titaanwit, verdund met terpentine (= magere olieverf, Hier staat een artikel over terpentine/White spirit), zet ik het katoenen doek met de afmetingen 100x120cm in de grondkleur. Het is praktisch om staand te werken, je kunt snel en gemakkelijk een paar stappen achteruit doen om het getekende en geschilderde snel te overzien.

 

Titaanwit

Het verschil tussen Titaanwit en Zinkwit staat in dit artikel beschreven.

Tip: Pak de kwast niet als een potlood vast maar hogerop; je kunt dan meer vanuit de arm schilderen en grotere gebaren maken, dat geldt ook voor kleinere doeken.

 

Hoofdvorm en Restvorm

 

Met houtskool teken ik de koevorm op de gedroogde grondkleur, vervolgens ga ik er weer met verdund Titaan wit losjes overheen; de grondkleur blijft soms zichtbaar. De restvorm schilder ik met Indisch rood. De hoofdvorm is net zo belangrijk als de restvorm; de één kan niet zonder de ander. Is het getekend niet naar je zin schilder er gewoon weer overheen met de gewenste kleur, wel wachten tot het opgedroogd is voordat je er dan met houtskool overheen gaat.

Tip: Kijk altijd bij het tekenen van een lijn naar de vormen van beide kanten van de lijn.

Hoe leren Tekenen en schilderen, schilderles

 

Toon schilderen

Door je oogharen kijken

Op mijn zwart/wit foto is het beeld van de koe duidelijk te verdelen in lichte en donkere vlakken. Ik knijp mijn ogen half dicht en kijk door mijn oogharen om de toonverschillen (het contrast) nog beter te zien en kies de kleuren olieverf met dezelfde toonwaarden; kortom bij een licht kleurvlak gebruik ik een tint lichte verf van mijn palet en bij een donkere kleur een donkere. Dit wordt de basislaag.
Een voorbeeld voor toon schilderen staat hier in het artikel Doodverf

Schilderles oude meesters schildertechnieken

Grote varkensharen penseel

De verf zet ik met grote varkensharen kwasten op, met varkenshaar blijft je verfstreek beter zichtbaar doordat de penseelharen stugger zijn.

Tip: Voor brildragende mensen, zet je bril af om toon beter te kunnen zien.

Durf te schilderen

De kleurvlakken

Deze kleurvlakken zijn het uitgangspunt, de body. Nu ga ik los, de rem gaat eraf. Laag na laag breng ik details aan en laat vooral toevalligheden toe! Soms verdwijnt de basislaag helemaal, of is onderdeel van een vorm geworden zoals bij de rechter hoorn waar het Indisch rood deel van de hoorn is geworden.

Tip: Wees niet bang, durf te schilderen, probeer dingen uit en vergeet niet regelmatig achteruit te stappen om het geheel vanuit een ander standpunt te bekijken.

Workshop schilderles

Paletmes

Behalve de penselen gebruik ik nu ook een paletmes en poets en veeg ik met keukenpapier.
Hier staat een video, waarbij het schilderen met paletmes te zien is.

See Also

Meisje met de iPad en violen schilderen

Vet over mager regel

Bij laag over laag schilderen wanneer de verf gedroogd is bij de volgende laag iets meer medium toevoegen aan je verf, de regel bij olieverf is van mager naar vet schilderen.
Hier een artikel over de vet over mager regel

Kijken naar je schilderij

Een aantal weken werk ik met tussenpozen aan het schilderij. Soms stop ik om een beslissing de volgende dag te nemen ‚met frisse ogen’ te kijken. De lichte kleur boven de borstpartij bevalt me niet….. een spier en pees erbij en meer groen en kijk: de borst staat open en je kunt er ook een openstaand hemd in zien…..het is goed.

Tip: Leer je materiaal kennen, bij voorbeeld neem alleen de primaire kleuren (rood, blauw, geel), ivoor zwart en Titaan wit op je palet en leer zelf je kleuren mengen.

Winterse landschappen op schilderles

Aandachtspunten van het schilderij

Bij het schilderen is het interessant om meer te laten gebeuren dan zomaar het kopiëren van een foto/plaatje op het doek; met het schilderij wil je iets teweeg brengen bij de kijker!

Het oog

Dat kan toevallig ontstaan zijn; het oog kijkt naar beneden, of bewust geschilderd zoals de tanden, een punt waar je blik direct naartoe getrokken wordt in het beeld. Hier een schilderles over schilderen van een oog in de online schilderles en hoe je het schildert. Maar natuurlijk gaat het bovenal om het plezier van het schilderen. Veel plezier!

Kijk een Koe, olieverf op doek, 100 x 120 cm

Andere Koeien schilderijen

Koeien vind ik fijn om te schilderen. Zoals  Koe schilderij, alla prima geschilderd. Evenals Koeien in de wei
Of hier met deze gepubliceerde schilderles Koeien in verschillende kwaststreken, een schilderles.

 

View Comment (1)

    Leave a Reply

    © 2024 All Rights Reserved
    Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
    Ingeschreven Kamer van Koophandel