Kip patat appelmoes olieverf schilderij, een stilleven

Stilleven olieverf schilderij AVGtje. Stilleven. Kip, patat en appelmoes
Stilleven olieverf schilderij AVGtje
View Gallery

Het Kip patat appelmoes is een stilleven olieverf schilderij met een AVGtje. Een AVGtje is de afkorting voor een aardappel, vlees en groente gerecht. Het Ultramarijn is een dominante kleur in dit schilderij. Ik schilder graag met deze kleur!

Stilleven Kip patat appelmoes olieverf schilderij AVGtje, 80x80cm

 

Het Ultramarijn pigment 

Een kleur die al sinds de vroege middeleeuwen tot de verbeelding spreekt, is Ultramarijn. Het intense blauw met een uitmuntende lichtechtheid is inmiddels niet meer weg te denken van het schilderspalet. Maar tot 1828 was alleen de natuurlijke variant voorhanden: lapis lazuli.

 

Lapis Lazuli

Oorspronkelijk werd Ultramarijn gewonnen uit de halfedelsteen Lapis Lazuli, letterlijk vertaald ‘steen’ (Latijn) en ‘blauw’ (Perzisch). waarbij de stenen met de hand werden gemalen en van alle onzuiverheden werden ontdaan. Ze moesten de stenen met de hand malen en van alle onzuiverheden ontdoen; een buitengewoon bewerkelijk en kostbaar proces  Maar vanaf 1828 is het Ultramarijn een synthetisch pigment.

 

Eigenschappen van het Ultramarijn

See Also

Ultramarijn is het blauwe pigment met ‘rode sporen’, en wanneer ik het meng met blauwachtige rode verven. Zoals bij De Kers van het Meisje krijg ik veel mogelijkheden om mooie violet kleuren te mengen. Tevens gebruik ik het Ultramarijn bij de glaceer techniek, die hier in het artikel olieverf voor beginners uitvoerig wordt beschreven als transparant. Wanneer ik het dun aanbreng op een witte ondergrond (of gemengd met een beetje witte verf) krijg ik een intense, helderblauwe kleur. De verftube, die ik hier gebruikt heb, is olieverf van Rembrandt, Koninklijke Talens.

Hier zie je de voorkamer van het atelier, waar ik ook het model van de woensdagavond tekenles heb geschilderd. En eveneens alle schilderlessen geef.

De laatste blogs en schilderlessen

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel