Now Reading
Kip patat appelmoes olieverf schilderij, een stilleven

Kip patat appelmoes olieverf schilderij, een stilleven

Stilleven. Kip, patat en appelmoes

Kip patat appelmoes olieverf schilderij is een stilleven van een AVG’tje. Een AVG’tje is de afkorting voor aardappel, vlees en groente gerecht. Op mijn atelier heb ik voor deze maaltijd als imprimatura (eerste laag) het eeuwenoude blauwe Ultramarijn gebruikt, omdat ik in een grachtenpand woon uit 1609. Hier zie je de voorkamer van het atelier, waar ik ook het model van de woensdagavond tekenles heb geschilderd. En eveneens de schilderlessen geef: atelier #Haarlem.

Kip patat appelmoes schilderij, olieverf op doek, 80x80cm

 

Ultramarijn

Een kleur die al sinds de vroege middeleeuwen tot de verbeelding spreekt, is Ultramarijn. Het intense blauw met een uitmuntende lichtechtheid is inmiddels niet meer weg te denken van het schilderspalet. Maar tot 1828 was alleen de natuurlijke variant voorhanden: lapis lazuli.

 

Lapis Lazuli

Oorspronkelijk werd Ultramarijn gewonnen uit de halfedelsteen Lapis Lazuli, letterlijk vertaald ‘steen’ (Latijn) en ‘blauw’ (Perzisch). waarbij de stenen met de hand werden gemalen en van alle onzuiverheden werden ontdaan. Ze moesten de stenen met de hand malen en van alle onzuiverheden ontdoen; een buitengewoon bewerkelijk en kostbaar proces  Maar vanaf 1828 is het Ultramarijn een synthetisch pigment.

 

Eigenschappen van het Ultramarijn

See Also
Online schilderlessen en online schildercursussen. Ella Looise. Online Atelier, online, samen schildersessie, Katrien schilderen, schilderles

Ultramarijn is het blauwe pigment met ‘rode sporen’, en wanneer ik het meng met blauwachtige rode verven. Zoals bij De Kers van het Meisje krijg ik veel mogelijkheden om mooie violet kleuren te mengen. Tevens gebruik ik het Ultramarijn bij de glaceer techniek, die hier in het artikel olieverf voor beginners uitvoerig wordt beschreven als transparante laag. Indien dun aangebracht op een witte ondergrond of wanneer ik het meng met een beetje witte verf, krijg ik een intense, helderblauwe kleur. De tube is olieverf van Rembrandt van Koninklijke Talens.

Wil je ook leren schilderen als de Oude Meesters? Dat is mogelijk met deze online Portret schildercursus.

Andere olieverf schilderijen

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel