Stillevens. Kip, patat en appelmoes

Kip, patat en appelmoes schilderij, een stilleven schilderij

Stillevens. Kip, patat en appelmoes

Kip, patat en appelmoes schilderij is een stilleven schilderij van een AVG’tje in de studententijd de afkorting voor aardappel, vlees, groente gerecht.

Kip patat appelmoes schilderij, olieverf op doek, 80x80cm, te koop €3500,–

Voor dit maaltijd stilleven heb ik als imprimatura (eerste laag) het eeuwenoude blauwe Ultramarijn gebruikt, omdat ik in een grachtenpand woon uit 1609.

Ultramarijn

‘HET BLAUWE GOUD’

Een kleur die al sinds de vroege middeleeuwen tot de verbeelding spreekt, is Ultramarijn. Het intense blauw met een uitmuntende lichtechtheid is inmiddels niet meer weg te denken van het basispalet. Maar tot 1828 was alleen de natuurlijke variant voorhanden: lapis lazuli.

Lapis Lazuli

Oorspronkelijk werd Ultramarijn gewonnen uit de halfedelsteen Lapis Lazuli, letterlijk vertaald ‘steen’ (Latijn) en ‘blauw’ (Perzisch). waarbij de stenen met de hand werden gemalen en van alle onzuiverheden werden ontdaan. Ze moesten de stenen met de hand malen en van alle onzuiverheden ontdoen; een buitengewoon bewerkelijk en kostbaar proces  Maar vanaf 1828 is het Ultramarijn een synthetisch pigment.

EIGENSCHAPPEN

Ultramarijn is een blauw pigment met ‘rode sporen’, en wanneer gemengd met blauwachtige roden, biedt het tal van mogelijkheden om verrassende violetten te creëren. Tevens kan je Ultramarijn bij de zogenaamde glaceertechniek veelvuldig toepassen als transparante laag. Indien dun aangebracht op een witte ondergrond of door menging met wat witte verf, ontstaat de zo karakteristieke, intense, helderblauwe kleur.

Koninklijke Talens

Comments are closed