Stillevens. Kip, patat en appelmoes

Kip patat appelmoes schilderij, een stilleven schilderij

Kip patat appelmoes schilderij is een stilleven schilderij van een AVG’tje in de studententijd de afkorting voor aardappel, vlees, groente gerecht.

Kip patat appelmoes schilderij, olieverf op doek, 80x80cm, te koop

Voor dit maaltijd stilleven heb ik als imprimatura (eerste laag) het eeuwenoude blauwe Ultramarijn gebruikt, omdat ik in een grachtenpand woon uit 1609. Hier heb ik ook het model van de woensdagavond tekenles geschilderd.

Ultramarijn

Een kleur die al sinds de vroege middeleeuwen tot de verbeelding spreekt, is Ultramarijn. Het intense blauw met een uitmuntende lichtechtheid is inmiddels niet meer weg te denken van het schilderspalet. Maar tot 1828 was alleen de natuurlijke variant voorhanden: lapis lazuli.

Lapis Lazuli

Oorspronkelijk werd Ultramarijn gewonnen uit de halfedelsteen Lapis Lazuli, letterlijk vertaald ‘steen’ (Latijn) en ‘blauw’ (Perzisch). waarbij de stenen met de hand werden gemalen en van alle onzuiverheden werden ontdaan. Ze moesten de stenen met de hand malen en van alle onzuiverheden ontdoen; een buitengewoon bewerkelijk en kostbaar proces  Maar vanaf 1828 is het Ultramarijn een synthetisch pigment.

Eigenschappen van het Ultramarijn

Ultramarijn is het blauwe pigment met ‘rode sporen’, en wanneer ik het meng met blauwachtige rode verven. Zoals bij De Kers van het Meisje krijg ik veel mogelijkheden om mooie violet kleuren te mengen. Tevens gebruik ik het Ultramarijn bij de glaceer techniek, die hier in het artikel olieverf voor beginners uitvoerig wordt beschreven als transparante laag. Indien dun aangebracht op een witte ondergrond of wanneer ik het meng met een beetje witte verf, krijg ik een intense, helderblauwe kleur. Koninklijke Talens.

Leave a Reply

© 2021 alle rechten voorbehouden
Ella Looise | atelier #Haarlem  
Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel