Now Reading
Koeien met verschillende kwaststreken geschilderd

Koeien met verschillende kwaststreken geschilderd

Alla Prima. Koeien met verschillende kwaststreken geschilderd
Olieverf schilderij, instructief artikel, horizon
Spiegeling, instructief artikel voor Atelier magazine. Schilderij 'Koeien'
Atelier-Instructief-Koeien,-pagina-5-en-6
View Gallery
Olieverf schilderij, instructief artikel, horizon

Het olieverf schilderij ‘Koeien’ is met verschillende kwaststreken geschilderd, en is ook gepubliceerd als een instructief artikel in Atelier magazine #190. In de verte een Hollandse lucht, de horizon en groene velden. Dichterbij de koeien met hun poten in de sloot, hun spiegelbeelden en de waterplanten. Op de voorgrond een strook grond. Drie sferen die ik met verschillende kwaststreken ga benadrukken.

Olieverf schilderij ‘Koeien’, 30 x 40 cm, canvas board

Horizon

De ondergrond schilder ik met ultramarijn blauw, verdund met terpentine. Daarna trek ik de horizon met olijfgroen en zet voor de bomen her en der een aantal vertikale lijntjes, met enkele horizontale streken verschijnen er huizen met rode daken. De statische horizon bevalt me niet en daarom schilder ik de linkerhelft weer weg achter de wolkenlucht; het olijfgroen van de horizon mengt zich erbij, en geeft een spannend effect (zie het eindresultaat).

Lucht

De lucht is een mengsel van zinkwit, omber naturel en een beetje geel. Voor meer diepte in de lucht laat ik aan de rechterkant achter de huizen de ondergrond van ultramarijn blauw zichtbaar. Ik schilder de lucht met vloeiende kwaststreken, verdund met terpentine, hetzelfde doe ik met de groene velden.

Sloot

In de sloot met waterplanten brengen de koeien met hun poten het water in beroering. Hier gebruik ik korte, dikke kwaststreken om deze onrust te benadrukken. Met de groenen, geel en witten voeg ik waterplanten toe. Aan de onderkant van de partij waterplanten smeer ik nog olijfgroen gemengd met een beetje ivoorzwart voor de schaduw van de planten, om ze daarmee boven de spiegeling van de koe te houden.

Spiegeling

Het ultramarijn blauw van de ondergrond is tevens de kleur van het water. Met de bruine omber kleuren, gebrande sienna, en titaanwit met iets geel schilder ik de spiegelingen in lange, dunne kwaststreken, waarbij het ultramarijn van de ondergrond soms ook zichtbaar blijft om het luchtige karakter van de spiegeling te bereiken.

See Also

Kleur Paars mengen 🎨Kleuren mengen

Voorgrond

De voorgrond schilder ik met een brede, grove kwaststreek met de kleuren omber naturel, zinkwit en olijfgroen. De schuine lijn geeft extra dynamiek aan het schilderij. Voor dit werk gebruik ik kwasten, 18, 14 en 10 en een paletmes, want soms bevallen de kwaststreken me niet….dan schraap ik ze weg met het mes om ze opnieuw met de kwast op te bouwen.

Koeien met verschillende kwaststreken geschilderd
olieverf op canvas board, 30 x 40 cm

Koeien schilderen

Koeien vind ik fijn om te schilderen. Hier is nog ander schilderij met geschilderde koeien, evenals een gepubliceerde schilderij en schilderles Kijk een Koe

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel