Now Reading
Korenveld met kraaien op schilderles naar Van Gogh

Korenveld met kraaien op schilderles naar Van Gogh

Het schilderij van Van Gogh ‘Korenveld met kraaien‘ was het uitgangspunt op schilderles voor de cursisten op atelier #Haarlem. Op de volwassenen schilderles schilderen we Korenveld met kraaien naar Van Gogh. Korenveld met kraaien is één van de beroemdste schilderijen van Van Gogh. Vaak wordt beweerd dat dit het allerlaatste werk van de kunstenaar zou zijn. De dreigende lucht met kraaien en het doodlopende pad zouden vooruit wijzen naar zijn naderende levenseinde. Dit is echter een hardnekkige mythe. Na dit schilderij maakte hij nog verschillende andere werken.

 

 

Korenveld met kraaien op schilderles

 

Losse schildertoets van Frans Hals

 

Het Atelier #Haarlem zit op de Bakenessergracht in Haarlem. In de buurt van het Frans Halsmuseum, waar van Gogh voor de schilderijen van Frans Hals heeft gestaan. Hij was diep onder de indruk van de losse schildertoets van Frans Hals. Vanwege die losse schildertoets wordt Hals ook wel gezien als de voorloper van het Impressionisme

Portret van De Zaaier naar Van Gogh geschilderd, video

 

 

Korenveld met kraaien van Van Gogh

 

 

Met zijn korenvelden onder woeste luchten wilde Van Gogh weliswaar ‘triestheid, extreme eenzaamheid’ uitdrukken, maar tegelijkertijd wilde hij ook laten zien ‘‘hoe gezond en hartversterkend ik het platteland vind.”

Van Gogh gebruikte voor dit schilderij sterke kleurencombinaties. De blauwe lucht contrasteert met het geeloranje koren, terwijl het rood van het pad wordt versterkt door groene banen gras.

Het van Gogh museum over Van Gogh

Op 27 juli 1890 schoot Vincent zich met een pistool in de borst in een veld bij Auvers. Twee dagen later overleed hij, in het bijzijn van zijn broer Theo. Waarom maakte hij een einde aan zijn leven?

Het verhaal van Het VanGoghMuseum over de dood van Vincent Van Gogh.

De Zaaier (naar Van Gogh)

 

 

Korenveld met kraaien schilderij van Robert Zandvliet
 

 

See Also

Uien schilderen

Robert Zandvliet

 

 

Robert Zandvliet heeft dit schilderij Korenveld met kraaien geanalyseerd, en daarna het schilderij vertaald naar zijn eigen handschrift Korenveld met kraaien. Dit schilderij van Robert Zandvliet is een prachtig voorbeeld voor de cursisten.

 

 

Schilderen naar Van Gogh

 

 

Het schilderen ‘naar een andere kunstenaar’ is een goede manier om je te verdiepen in het werk. Een voorbeeld is het schilderij De Zaaier, die Van Gogh zelf ‘naar Millet; heeft bestudeerd en geschilderd. Op dezelfde wijze heb ik ook De Zaaier onder handen genomen.

Foto’s van de schilderlessen atelier #Haarlem

schilderles atelier #Haarlem, Sietske
Sietske op schilderles (naar van Gogh)

© 2024 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel