Schilderen aan de Korte Begijnestraat

Korte Begijnestraat in Haarlem geschilderd

De Korte Begijnestraat in Haarlem vandaag klaar geschilderd. De fietstassen en lucht ga ik nog een likje verf gegeven.

Korte Begijnestraat in Haarlem geschilderd
Plein air geschilderd

Het olieverf schilderij is 29 x 36,5 cm, olieverf op papier.

Plein air schilderen

De uitvinding van verf in knijpbare tubes in 1840 door de Amerikaan John Goffe Rand is voor de schilderkunst één van de grootst denkbare innovaties: lange houdbaarheid van de verf en grenzeloze mobiliteit zijn ineens mogelijk.  Hoewel kunstenaars al vanaf de 17 eeuw wel eens  buiten werkten, was dat  uitsluitend om te schetsten met potlood of inkt, wat later in het atelier  in verf uitgewerkt kon worden. Ook Breitner werkte op deze wijze, hij nam ook foto’s  van de omgeving

Van Gogh

De Impressionisten (Van Gogh) brengen deze kunstvorm tot grote hoogte. Het schilderen wordt spontaner om het effect van het ogenblik op het doek te vangen. Door de snelle licht- en weersomstandigheden moet je snel werken.  Aan het einde van de 19e eeuw verliest het plein-air schilderen aan terrein.  Het zoeken naar nieuwe inzichten en inspiratie drijft de kunstenaar weer naar zijn atelier.

De Korte Begijnestraat nog een keer geschilderd.

Hier staat het grote schilderij van de Begijnestraat.

Online Atelier

Schilderlessen op het Atelier zijn nu niet mogelijk door Corona, daarom zijn er nu online schilderlessen samen schilderen sessies voor iedereen. Doe je mee?

Leave a Reply