Now Reading
Korte Begijnestraat in Haarlem geschilderd

Korte Begijnestraat in Haarlem geschilderd

Schilderen aan de Korte Begijnestraat

De Korte Begijnestraat Plein air in Haarlem vandaag klaar geschilderd. De fietstassen en lucht ga ik nog een likje verf. De uitvinding van verf in knijpbare tubes in 1840 door de Amerikaan John Goffe Rand is voor de schilderkunst één van de grootst denkbare innovaties: lange houdbaarheid van de verf en grenzeloze mobiliteit zijn ineens mogelijk.  Hoewel kunstenaars al vanaf de 17 eeuw wel eens  buiten werkten, was dat  uitsluitend om te schetsten met potlood of inkt, wat later in het atelier  in verf uitgewerkt kon worden. Ook Breitner werkte op deze wijze, hij nam ook foto’s  van de omgeving en werkte die op het atelier uit.

 

Korte Begijnestraat in Haarlem geschilderd
Korte Begijnestraat in Haarlem, plein air geschilderd

Van Gogh

De Impressionisten, zoals  Van Gogh brengen deze kunstvorm tot grote hoogte. Het schilderen wordt spontaner om het effect van het ogenblik op het doek te vangen. Door de snelle licht- en weersomstandigheden wordt je gedwongen snel te werken.  Aan het einde van de 19e eeuw verliest het plein-air schilderen aan terrein. Het zoeken naar nieuwe inzichten en inspiratie drijft de kunstenaar weer naar zijn atelier.

De Korte Begijnestraat nog een keer geschilderd. Hier staat het grote schilderij van de Korte Begijnestraat.

Plein air schilderen van atelier #Haarlem

Schilderles Manga, kinderpartij

Vandaag op de schilderlessen

See Also
#Corona, Zeegezicht olieverf schilderij naar de oude meesters Willem van der Velde ll en Turner

Samen schilderen, schilderlessen

Sinds de lockdowns organiseer ik online schilderlessen samen schilderen sessies voor iedereen. Waarbij ik mee schilder en  waarbij de 2e camera op mijn ezel is gericht.Tijdens het schilderen vertel ik over het schildermateriaal en de schildertechnieken. Ook die van de Oude Meesters. Doe je mee?

Hoe de parels van Maria Trip schilderen, online schilderles

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 All Rights Reserved
Ella Looise | Atelier #Haarlem | Koel51
Ingeschreven Kamer van Koophandel